Mergi la conţinutul principal

Atenţie pescari, este prohibiţie!

• pescuitul în scop comercial, recreativ/sportiv şi familial al oricăror specii de peşti este interzis pe o durată de 60 de zile • perioada de prohibiţie a început pe 4 aprilie şi se încheie pe 2 iunie, însă se poate extinde şi după 2 iunie dacă va continua starea de urgenţă impusă de pandemia de coronavirus

 

În Monitorul Oficial 179 din 4 martie 2020 a fost publicat ORDINUL nr. 43/310/2020 privind stabilirea perioadelor şi zonelor de prohibiţie a pescuitului, precum şi a zonelor de protecţie a resurselor acvatice vii pentru anul 2020. În baza acestui act, s-au instituit deja măsuri de prohibiţie pentru pescuitul în scop comercial, recreativ/sportiv şi familial al oricăror specii de peşti, crustacee, moluşte şi alte vieţuitoare acvatice vii în habitatele piscicole naturale, pe o durată de 60 de zile. Mai précis, între 4 aprilie şi 2 iunie inclusiv. În apele care constituie frontieră de stat, prohibiţia durează 45 de zile, în perioada 19 aprilie – 02 iunie inclusiv, cu excepţiile prevăzute în ordinul mentionat.

Chiar dacă nu ar fi existat perioada de prohibiţie, pescarii amatori aveau interdicţie de a merge la pescuit potrivit restricţiilor impuse de starea de urgenţă. “În cazul pescuitului sportiv, chiar dacă acest tip de activitate se practică în general în mod independent şi nu în grup, nu este prevăzută ca fiind o deplasare cu caracter justificat sau legată de activitatea fizică individuală”, se specifică în una dintre ordonanţele militare emise până acum.

“Pescuitul sportiv este înterzis în perioada 4 aprilie – 2 iunie la toate speciile de peşti, inclusiv la răpitori. Este perioada de prohibiţie. Însă trebuie să-i informăm pe pescarii amatori că şi după ce va expira perioada prohibiţiei vor putea pescui numai dacă se va ridica starea de urgenţă. Toţi aşteptăm să mergem pe malul Dunării sau a celorlalte ape din judeţul nostru dar numai în condiţii de siguranţă. Cât va dura starea de urgenţă nu avem voie să ieşim la pescuit. Dacă noi vom fi conştienţi şi vom respecta regulile stabilite prin ordonanţele militare pentru stoparea acestei pandemii, vom reuşi să ajungem şi pe malul apei la pescuit”, a declarat Dumitru Bănică, vicepreşedinte AJVPS Brăila pe probleme de pescuit.

Sursa citată a menţionat şi care sunt taxele pentru viza anuală a permiselor de pescuit pentru toate celelalte ape din judeţul Brăila, cu excepţia Dunării, unde pescuitul se face în baza permisului gratuit emis, pe cale electronică, de ANPA.

Persoanele cu vârsta până în 65 de ani plătesc pentru viza anuală 110 lei, iar cele de peste 65 de ani vor achita doar jumătate din această sumă. Gratuitate au doar persoanele care se încadrează între 75 şi 80 de ani.

“Conform contractului pe care îl avem cu Asociaţia Generală a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AGVPS) s-au stabilit şi sumele care trebuiesc achitate pentru viza anuală. Aici intră râurile, pârâurile, canalale de irigaţii etc. Există o taxă pentru persoanele de până în 65 de ani apoi această taxă se înjumătăţeşte în funcţie de vârstă. Persoanele care au trecut de 75 de ani au gratuitate”, a mai spus Dumitru Bănică.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro