Atenţie, patroni! ITM vă închide firma, dacă vă prinde cu muncă la negru! | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Atenţie, patroni! ITM vă închide firma, dacă vă prinde cu muncă la negru!

• inspectorii de muncă au puterea să sisteze activitatea unui angajator dacă îl prind că primeşte la muncă chiar şi o singură persoană fără încheierea unui contract • în plus, îi poate “arde” şi o amendă de 20.000 lei pentru fiecare muncitor fără acte, dublu faţă de prevederile de până acum • reluarea activităţii se va putea face doar după ce patronul va face dovada că a remediat deficienţele • a fost eliminată plângerea penală ca sancţiune pentru primirea la muncă a mai mult de 5 persoane fără forme legale de angajare, mai ales că, la nivel naţional, majoritatea dosarelor penale de acest tip se soluţionau cu NUP 

 

Reglementări noi în Codul muncii privind munca nedeclarată. În Monitorul Oficial nr. 644/07.08.2017 a fost publicată Ordonanţa de Guvern (OUG Nr. 53/2017) care schimbă regula jocului în ce priveşte sancţionarea cazurilor de muncă la negru depistate de către inspectorii de muncă. Actul normativ este gândit ca o adaptare a legislaţiei naţionale la noile provocări cu care se confruntă autorităţile, în special cele legate de fenomenul muncii nedeclarate. În linii mari, după cum ne-a explicat conducerea ITM (Inspectoratul Teritorial de Muncă) Brăila, a fost înăsprit regimul de sancţionare a muncii nedeclarate prin eliminarea limitei de 5 persoane stabilite până în prezent, pentru încadrarea faptei drept contravenţie şi creşterea cuantumului amenzii contravenţionale aplicate. Totodată, inspectorii de muncă vor avea competenţa de a sista activitatea firmei supuse controlului în cazurile în care constată cazuri de muncă nedeclarată. Totuşi, în vederea încurajării contravenientului la conformare şi la plata benevolă a amenzii contravenţionale, s-a instituit posibilitatea achitării a jumătate din amendă în termen de cel mult 48 de ore de la data comunicării procesului verbal de sancţionare. “În sensul prezentei legi, munca nedeclarată reprezintă primirea la muncă a unei persoane fără încheierea contractului individual de muncă în formă scrisă, în ziua anteriora începerii activităţii, faptă care se sancţionează cu amendă de 20.000 lei pentru fiecare persoană identificată. Acelaşi regim se aplică şi în cazul primirii la muncă a unei persoane fără transmiterea raportului de muncă în registrul general de evidenţă a salariaţilor cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii. Şi aici amenda este de 20.000 lei pentru fiecare persoană identificată. Tot la capitolul muncă nedeclarată este încadrată şi primirea la muncă a unui salariat în perioada în care acesta are contractul individual de muncă suspendat - se sancţionează cu amendă de 20.000 lei pentru fiecare persoană identificată -, precum şi primirea la muncă a unui salariat în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp parţial, situaţie în care amenda este de 10.000 lei pentru fiecare persoană identificată”, ne-a declarat Liviu Arhire, inspectorul şef al ITM Brăila.

De precizat că anterior modificării, munca nedeclarată era sancţionată contravenţional cu amendă în cuantum de minim 10.000 lei şi maxim 20.000 lei pentru fiecare persoană identificată.

“Un alt element de noutate este eliminarea răspunderii penale a angajatorilor identificaţi că prestează activitate cu mai mult de 5 persoane fără încheierea unui contract individual de muncă. Urmare a modificării legislative, aceştia vor fi sancţionaţi contravenţional conform celor menţionate. De asemenea, o altă modificare importantă referitoare la evidenţa timpului de muncă prestat de către angajaţi este obligaţia angajatorilor de a evidenţia şi ora de începere şi ora de sfârşit a programului de lucru pentru fiecare salariat şi de a supune controlului inspectorilor de muncă această evidenţă, ori de câte ori i se solicită acest lucru”, a mai spus sursa citată.

 

Cum se procedează cu sistarea activităţii firmei

În cazul constatării săvârşirii uneia dintre faptele prevăzute anterior, inspectorul de muncă dispune, ca sancţiune complementară, sistarea activităţii locului de muncă organizat, supus controlului, conform procedurii de sistare ce va fi elaborată de Inspecţia Muncii şi aprobată prin ordin al ministrului muncii şi justiţiei sociale, după o consultare prealabilă a confederaţiilor sindicale şi patronale reprezentative la nivel naţional.

Angajatorul poate relua activitatea numai după achitarea amenzii contravenţionale aplicate şi după ce demonstrează că a remediat deficienţele care au condus la sistarea activităţii.

“Menţionez că măsura privind sistarea activităţii se va aplica abia după aprobarea prin ordin al ministrului muncii şi justiţiei sociale a procedurii de sistare”, a punctat Arhire, atrăgând de asemenea atenţia că potrivit actului normativ menţionat angajatorii au obligaţia de a păstra la locul de muncă o copie a contractului individual de muncă pentru salariaţii care prestează activitate în acel loc, încălcarea acesteia fiind sancţionată cu amendă de 10.000 lei.

Munca nedeclarată reprezintă un fenomen de o gravitate crescută cu care se confruntă societatea, generând consecinţe negative atât asupra lucrătorului, cât şi asupra bugetului de stat care se manifestă în diferite forme, atât prin nedeclararea către autorităţi a întregii activităţi a salariatului cât şi prin declararea parţială a activităţii acestuia.

O statistică la nivel local indică faptul că sunt în vigoare aproximativ 13.400 de contracte de muncă de tip part-time (cu timp limitat de muncă), dintre care puţin peste 12.500 sunt pe perioadă nedeterminată, iar restul de circa 800 de contracte sunt pe perioadă determinată.

Ar mai fi de adăugat că din 2013 până în prezent, ITM Brăila a formulat 19 plângeri penale (dintre care 6 numai în acest an) împotriva unor patroni care au fost prinşi că foloseau munca nedeclarată a cel puţin 5 persoane.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro