Atenţie la petarde în minivacanța de Revelion! 300 de kg de articole pirotehnice, indisponibilizate de polițiști | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Atenţie la petarde în minivacanța de Revelion! 300 de kg de articole pirotehnice, indisponibilizate de polițiști

* oamenii legii atenţionează că este interzisă deţinerea, utilizarea sau vânzarea articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile F2, F3 şi F4, a articolelor pirotehnice de scenă (T2) şi a altor articole pirotehnice din categoria P2, din motive de siguranţă

 

 

 

Începe minivacanța de Revelion, iar articolele pirotehnice nu lipsesc din peisaj. Acestea sunt periculoase şi trebuie folosite cu atenţie. Poliţiştii sunt în acţiuni de control şi vin cu recomandări. În data de 28 decembrie, au fost indisponibilizate 300 de kg de articole pirotehnice.

Având în vedere că se apropie Revelionul, polițiștii din cadrul Biroului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase împreună cu celelelalte structuri competente, desfășoară activități pentru prevenirea oricăror evenimente negative generate de nerespectarea legislaţiei privind obiectele pirotehnice.

La nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Brăila - Compartimentul Analiza și Prevenirea Criminalității, în perioada sărbătorilor de iarnă, desfășoară campania de prevenire a victimizării persoanelor, intitulată  ”Sărbători în Siguranță” pentru creșterea gradului de siguranță a populației în raport cu diverse forme de manifestare a infracționalității specifice sărbătorilor de iarnă. Campania se derulează pe două direcții de acțiune, respectiv prevenirea infracțiunilor contra patrimoniului şi prevenirea faptelor de natură contravențională și penală la regimul articolelor pirotehnice.

 

Planul de acțiune ”PIROTEHNIC”. Percheziţii şi materiale pirotehnice confiscate

La data de 28 decembrie, poliţiştii Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Brăila au continuat activitățile în cadrul planului de acțiune „PIROTEHNIC”, pentru verificarea modului de respectare a prevederilor legale referitoare la operațiunile cu articole pirotehnice, în perioada sărbătorilor de iarnă.

Poliţiştii au efectuat, joi, trei percheziții domiciliare în municipiul Brăila și satul Lanurile. La imobilele din cele două localități, folosite de un bărbat de 46 de ani, au fost indisponibilizate în vederea confiscării 260 de kg de materiale pirotehnice din categoria de pericol F2, în valoare de aproximativ 26.000 de lei. Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de orice operațiuni cu articole pirotehnice fără drept.

Tot la data de 28 decembrie, polițiștii din cadrul Biroului Arme Explozivi și Substanțe Periculoase, împreună cu polițiști din cadrul Poliției Municipiului Brăila au efectuat trei percheziții domiciliare în municipiul Brăila. „La imobilele din municipiul Brăila, folosite de bărbați cu vârste cuprinse între 34 și 64 de ani, au fost indisponibilizate, în vederea confiscării 15 de kg de materiale pirotehnice din categoriile de pericol P1 și F3, în valoare de aproximativ 1.500 de lei. Totodată, în urma activităților a mai fost descoperită și ridicată o armă letală și muniție, deținute ilegal.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de orice operațiuni cu articole pirotehnice fără drept și nerespectarea regimului armelor și munițiilor”, au transmis poliţiştii.

De asemenea, tot pe 28 decembrie, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Brăila – Secția 2 Poliție Rurală Brăila au efectuat o percheziție la domiciliul unui tânăr  27 de ani,  din satul Gropeni. La imobilul acestuia a fost indisponibilizată, în vederea confiscării, cantitatea de 25 de kg de materiale pirotehnice din categoria de pericol F1 și F2. În cauză sunt efectuate cercetări sub aspectul savârșirii infracțiunilor de orice operațiuni cu articole pirotehnice fără drept.

Toate activitățile întreprinse de polițiști au ca principal obiectiv identificarea și tragerea la răspundere a persoanelor care efectuează orice operațiuni cu articole pirotehnice, fără drept, încălcând, cu bună știință, prevederile legale, care au ca urmări grave.Vă recomandăm să cumpărați articole pirotehnice doar de la persoane autorizate! Sesizați poliția când constatați că sunt vândute ilegal articole pirotehnice!”, precizează poliţiştii.

 

Pericolul articolelor pirotehnice

Potrivit poliţiştilor, multe dintre obiectele pirotehnice sunt periculoase şi vă pot răni, pot provoca incendii şi distrugeri de bunuri. Pentru a preveni astfel de evenimente, pe această  cale, poliţiştii reamintesc împrejurările în care se interzice folosirea acestor articole

 

. „Este interzisă deţinerea, utilizarea şi/sau vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile F2, F3 şi F4, a articolelor pirotehnice de scenă (T2) şi a altor articole pirotehnice din categoria P2, din motive de ordine şi siguranţă publică, securitate şi pentru protecţia mediului. Organizarea de jocuri cu articole pirotehnice de divertisment din categoriile 3/F3 și 4/F4 este permisă numai în condițiile în care există acordul primăriei, al inspectoratului pentru situații de urgență județean și avizul inspectoratului de poliție județean pe a cărui rază se execută jocurile respective”, informează poliţiştii.

Totodată, conform art. 34, alin. 2 din Legea nr. 126/1995 privind regimul materiilor explozive, persoanelor juridice autorizate să execute jocuri cu articole pirotehnice, li se interzice folosirea acestora în următoarele situații:

a) între orele 24:00 și 6:00, cu excepția perioadelor autorizate, precum și a evenimentelor de interes local, național sau internațional, în baza aprobării autorităților locale;

b) la o distanță mai mică de 50 m de construcțiile de locuințe cu până la 4 niveluri și la mai puțin de 100 m față de cele cu peste 4 niveluri;

c) la o distanță mai mică de 500 m de instalațiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare și livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalațiile de gaze;

d) la o distanță mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice și petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie;

e) în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanșe sau căderi de pietre;

f) pe drumurile publice deschise circulației rutiere, pe aleile pietonale și în spații deschise cu aglomerări de persoane;

g) la o distanță mai mică de 500 m de păduri.

Aceste activități vor continua și în perioada următoare.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro