Concret, Comitetul de farmacovigilenţă pentru evaluarea riscului (PRAC) al EMA se pronunţă împotriva administrării de codeină înaintea vârstei de 12 ani, precum şi în cazul adolescenţilor care prezintă tulburări respiratorii.
Efectele codeinei apar ca urmare a metabolizării acesteia în morfină. La unii dintre pacienţi codeina este transformată în morfină mai repede decât în mod normal, fapt ce antrena reacţii adverse grave, inclusiv tulburări respiratorii, scrie mediafax.ro.
Experţii comitetului menţionat subliniază că, deşi reacţii adverse induse de morfină pot apărea la pacienţi de toate vârstele, modul de biotransformare a codeinei la copiii sub 12 ani este variabil şi imprevizibil. În plus, la copiii cu probleme respiratorii deja existente, utilizarea codeinei determină o susceptibilitate şi mai mare de apariţie a tulburărilor respiratorii.
Consultaţi medicul sau farmacistul
Recomandările PRAC vor fi prezentate Grupului de coordonare pentru procedurile de recunoaştere mutuală şi descentralizată pentru medicamentele de uz uman, care va adopta o poziţie finală şi va oferi îndrumare pacienţilor şi profesioniştilor din domeniul sănătăţii. Oricum, dacă există întrebări sau nelămuriri, pacienţii sau aparţinătorii sunt sfătuiţi să discute cu medicul sau farmacistul.
Codeina, un opioid, este utilizată pe scară largă pentru ameliorarea durerii, fiind folosit şi în tratamentul tusei şi al răcelii. În statele Uniunii Europene, medicamentele care conţin codeină sunt autorizate prin procedură naţională, şi în funcţie de ţară stat, se eliberează fie pe bază de reţetă, fie fără. Codeina se găseşte pe piaţă ca atare sau în combinaţie cu alte substanţe active.
Reevaluarea medicamentelor care conţin codeină utilizate în tratamentul tusei şi al răcelii la copii a fost declanşată în aprilie 2014 la solicitarea autorităţii competente în domeniul medicamentului din Germania, în conformitate cu prevederile articolului 31 al Directivei 2001/83/CE.