Mergi la conţinutul principal
Luna cadourilor pentru părinţi responsabili

Atenţie la jucăriile pe care le achiziţionaţi!

• jucăriile trebuie alese în funcţie de vârstă, de capacităţile şi aptitudinile copilului, deoarece pot să îl rănească, precizează InfoCons • totodată, ele trebuie să aibă marcate pe corpul lor, într-un mod vizibil, lizibil şi durabil, elemente de identificare •mai multe jucării muzicale, set de poliţişti de jucărie şi păpuşi din plastic prezentau risc de rănire pentru copii 

 

Potrivit InfoCons (Asociaţie Naţională de Protecţia Consumatorilor) părinţii care doresc să achiziţioneze jucării de Crăciun, toţi cei care intenţionează să facă un cadou celor dragi acum, în “luna cadourilor”, trebuie să fie informaţi cu privire la câteva lucruri esenţiale de care trebuie să ţină seama atunci când merg la cumpărături. Luna decembrie este iubită mai ales de copii, dat fiind faptul că primesc cadouri mult-râvnite de la Moş Crăciun. În orice familie, cadourile au prioritate, iar acestea sunt reprezentate de jucăriile pe care micuţii le văd în reclamele de la TV şi pe care şi le doresc din toată inima.       

Potrivit InfoCons, principiile care guvernează securitatea jucăriilor sunt cele care se regăsesc atât în Directiva privind securitatea generală a produselor, în Directiva Consiliului 88/378/EEC din 3 mai 1988 referitoare la securitatea jucăriilor, cât şi în Directiva 2009/48/EC privind siguranţa jucăriilor. “Directiva privind securitatea jucăriilor stabileşte cerinţele esenţiale pe care jucăriile trebuie să le îndeplinească în cursul fabricării şi înainte de punerea pe piaţă. Aceste cerinţe se referă la proprietăţile fizice, mecanice, la flamabilitate, la proprietăţile chimice, electrice, igienice şi radioactivitate. Deci, această directivă îşi propune să acopere toate categoriile de riscuri”, precizează Sorin Mierlea, preşedintele InfoCons.

Jucăriile trebuie alese în funcţie de vârstă, de capacităţile şi aptitudinile copilului, deoarece jucăriile care nu sunt destinate unei grupe de vârstă specifice pot să îl rănească. Copiii sub 3 ani au tendinţa să bage jucăriile în gură, astfel că se pot îneca, ferească Dumnezeu, cu părţile mici ale acestora. De aceea, trebuie respectate întocmai atenţionările referitoare la jucăriile nerecomandate copiilor sub 36 de luni, care se prezintă sub forma unei sintagme de tipul: “Atenţie! Nerecomandat copiilor mai mici de 36 luni. Pericol de strangulare”.

Jucăriile trebuie să aibă marcate pe corpul lor, într-un mod vizibil, lizibil şi durabil, următoarele elemente: coordonatele producătorului şi/sau importatorului (numele, denumirea comercială/marca înregistrată a producătorului şi/sau a importatorului şi adresa la care pot fi contactaţi); numărul unic de identificare a jucăriei (tipul, lotul sau numărul de serie ori al modelului sau alt element de identificare); marcajul de conformitate CE care conduce la supoziţia că jucăria este sigură.

Dacă jucăriile sunt de dimensiuni mici, precizează InfoCons, elementele de mai sus sunt indicate pe ambalaj sau într-un document care însoţeşte jucăria. Este recomandată, totodată, existenţa instrucţiunilor de utilizare şi a avertismentelor specifice, însoţite de indicaţii privind precauţiile în utilizare pentru anumite categorii de jucării (acestea trebuie să fie traduse obligatoriu în limba română). Cumpărătorii trebuie să respecte întocmai aceste instrucţiuni şi precauţii, iar orice reclamaţie legată de o jucărie achiziţionată trebuie semnalată mai întâi vânzătorului/magazinului de la care a fost cumpărată şi, în caz de nerezolvare, structurii teritoriale a ANPC (Protecţia Consumatorilor) sau asociaţiilor pentru consumatori. Şi încă ceva: patinele şi skateboardurile destinate utilizării de către copii trebuie să fie însoţite de avertismentul: “Atenţie! A se purta echipament de protecţie!”. Nu în ultimul rând, jucăriile care reproduc la scară redusă aparate sau instalaţii destinate adulţilor trebuie să poarte avertismentul: “Atenţie! A se folosi sub stricta supraveghere a unei persoane adulte!”.

“În ultima perioadă, în sistemul de alertă rapidă pentru produse nealimentare periculoase, “Safety Gate”, au fost raportate din ce în ce mai multe cazuri de produse necorespunzătoare de tip jucării care prezentau un risc de rănire: Slime (prezentând substanţele toxice borax şi acid boric care sunt perturbatori ai endocrinei), jucării muzicale şi set de poliţişti de jucărie (prezentând risc de sufocare din cauza pieselor care se pot desprinde uşor), instrumente muzicale pentru jucării (risc de sufocare, strangulare sau tăieturi din cauza pieselor ce se detaşează uşor şi a marginilor ascuţite care pot provoca tăieturi), păpuşi din plastic (risc chimic, conţinând un ftalat care poate dăuna sănătăţii copiilor, cauzând posibile daune sistemului de reproducere) şi lista poate continua”, se mai precizează în comunicatul InfoCons.

 

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro