• poliţiştii brăileni au organizat întâlniri cu cetăţenii şi le-au recomandat să îşi ia unele măsuri de precauţie pentru a nu pica în capcana hoţilor • pentru a preveni furturile din locuinţe, oamenii au fost sfătuiţi să ţină permanent uşile închise, chiar dacă sunt acasă • la plecarea în concediu, trebuie să lase locuinţa în grija unei persoane de încredere • la categoria furturi din buzunare şi genţi, victime sigure sunt persoane în vârstă, multe dintre lovituri fiind date în mijloacele de transport
Hoţii din locuinţe şi din buzunare profită de orice neglijenţă a oamenilor pentru a da lovituri care să le aducă nişte bani. O uşă care nu este închisă cu cheia este practic o invitaţie în casă pentru indivizii puşi pe furat. În cazul furturilor din buzunare şi genţi, persoanele în vârstă sunt victime sigure.
Ieri, poliţiştii de proximitate şi de prevenire s-au întâlnit cu cetăţenii în zona pieţelor din municipiu şi le-au adresat recomandări pentru prevenirea infracţiunilor contra patrimoniului. Activitatea preventivă a urmărit informarea cetăţenilor cu privire la măsurile de prevenire a furturilor din locuinţe şi a celor din genţi şi buzunare. Poliţiştii au discutat cu persoanele întâlnite şi le-au informat cu privire la factorii favorizanţi ai furturilor din locuinţe, metodele cel mai des folosite de infractori în săvârşirea acestor fapte şi măsurile pe care trebuie să le adopte pentru a-şi feri locuinţele şi bunurile de persoanele rău-intenţionate.
De asemenea, au fost transmise şi recomandări pentru prevenirea furturilor din genţi şi buzunare, principalele persoane vizate fiind vârstnicii şi cei care circulă cu mijloacele de transport în comun.
Sfaturi pentru prevenirea furturilor din locuinţe
Cel mai important, atenţionează poliţiştii, este ca oamenii să ţină uşa de acces în locuinţă sau poarta încuiate, chiar dacă sunt acasă. În plus, nu trebuie permis accesul în locuinţă persoanelor necunoscute care pretind că reprezintă diferite instituţii, dar nu prezintă actul de identitate şi legitimaţia de serviciu. Chiar dacă părăsiţi locuinţa pe timpul nopţii, este recomandat să fie lăsată o lumină aprinsă sau un aparat de radio în funcţiune, tocmai pentru a da impresia că este cineva acasă. “Nu lăsaţi cheile de la locuinţă în locuri uşor accesibile hoţilor (sub covoraşul de la uşă, în cutia poştală). Când copiii rămân singuri acasă, chiar şi pentru perioade scurte de timp, instruiţi-i să nu comunice acest lucru (telefonic, la interfon, din spatele uşii de acces în locuinţă) niciunei persoane. Evitaţi să vorbiţi despre plecarea în concediu, atât în faţa necunoscuţilor, cât şi pe reţelele de socializare. Informaţi despre plecarea dumneavoastră doar persoanele în care aveţi foarte mare încredere şi rugaţi-le să vă supravegheze locuinţa sau să treacă periodic pe acolo, să vă ridice corespondenţa sau să aprindă lumina, astfel încât absenţa dumneavoastră să nu fie remarcată. Dacă locuiţi la bloc, montaţi-vă încuietori performante la uşa de intrare în locuinţă, precum şi grilaje la ferestre, în situaţia în care apartamentul este situat la parter sau la etajul I”, mai recomandă poliţiştii.
Mare atenţie la buzunare, portofele şi poşete
Poliţiştii au transmis sfaturile importante cetăţenilor pentru prevenirea furturilor din genţi şi buzunare. Atunci când se află la cumpărături, brăilenii trebuie să se ferească de priviri indiscrete când scot banii pentru a plăti cumpărăturile. Banii atrag imediat atenţia hoţilor. În plus, este important să se acorde o mai mare atenţie poşetei decât plaselor de cumpărături. Geanta nu trebuie lăsată în coşul de cumpărături, asta pentru că poate să dispară foarte uşor. “Dacă staţi la rând, pentru a cumpăra ceva, nu vă înghesuiţi şi nu permiteţi să fiţi înghesuit. Când aşteptaţi autobuzul sau alt mijloc de transport în comun în staţii aglomerate, daţi dovadă de vigilenţă şi atenţie faţă de conduita persoanelor de lângă dumneavoastră. Evitaţi să citiţi sau să vă jucaţi pe telefonul mobil în mijloacele de transport în comun. Dacă în aglomeraţie vă simţiţi înconjuraţi de persoane dubioase, schimbaţi-vă imediat locul. Poziţionaţi poşeta/ geanta în faţa dumneavoastră, iar dacă e posibil, între corp şi un element fix din autovehicul. Nu purtaţi portofelul, banii ori telefonul mobil în buzunarul de la spatele pantalonilor sau în buzunarul exterior al hainei sau poşetei,”, atrag atenţia poliţiştii.