Supravegherea şi controlul infecţiei cu virus West-Nile, pe teritoriul judeţului Brăila, ca şi la nivelul întregii ţări, va începe pe 11 mai, în conformitate cu recomandarile Ministerului Sănătăţii, urmând a se încheia pe 31 octombrie. "În acest sens, toate persoanele peste 15 ani care prezintă febră şi meningită sau meningoencefalită sau encefalită cu LCR (lichid cefalorahidian) clar, diagnosticate într-o secţie de profil din unităţile sanitare cu paturi, vor fi investigate şi pentru etiologia West-Nile", a precizat dr. Andreia Gavrilescu, purtătorul de cuvânt al DSP Brăila.
Reamintim că în 2013, în judeţul Brăila au fost confirmate 5 cazuri de infecţie cu virus West-Nile la om. Meningita West Nile este o boală infecţioasă gravă, cauzată de pătrunderea virusului West Nile în zona meningelui, membrana care "îmbracă" creierul, şi a lichidului cefalorahidian. Se transmite prin intermediul ţânţarilor, nu de la om la om, şi apare de obicei la 3-14 zile de la contactul cu virusul. Principalele manifestări ale bolii sunt durerile de cap, febra mare, înţepenirea gâtului, greaţă şi vărsături, convulsii, epuizare musculară, ameţeală, frisoane şi chiar paralizie.
Specialiştii în sănătate atarg atenţia că cea mai eficientă metodă de prevenire este combaterea populaţiilor de ţânţari şi evitarea înţepăturilor de ţânţar prin aplicarea de substanţe repelente pe piele, plase la ferestre şi îmbrăcăminte adecvată protecţiei în cazul desfăşurării diverselor activităţi, în zone bogate în vegetaţie.