• câinele poliţist cu activitate intensă în cadrul inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila, cel care a luat urma unor infractori periculoşi, fiind vorba aici chiar de ucigaşii de la Gradiştea, îşi încheie activitatea de poliţist • din păcate, patrupedul are probleme medicale, fiind vorba despre o afecţiune specifică câinilor lup - displazie de şold, astfel că după 9 ani de muncă trebuie să se oprească • conductorul lui Rex, agent şef adjunct Marian Hârjoghe ne-a spus că poliţistul cu blăniţă încă îşi manifestă dorinţa de a lucra • au venit totuşi forţe proaspete la IPJ - Gipsy - un câine poliţist tânăr a intrat în pâine, sub supravegherea aceluiaşi instructor • acesta a fost preluat de la Centrul Chinologic Sibiu la vârsta de 7 luni şi până la vârsta de 1 an şi 9 luni, împlinită în aprilie 2018, acesta a făcut un predresaj cu conductorul, mergând la antrenamente în parc, pe câmp şi zone cu vegetaţie • câinele de urmă Gipsy este pregătit să “lupte” cu infractorii
Încă un poliţist cu rezultate deosebite iese la penie. Rex - câinele de urmă cu o activitate de 9 ani în cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila, patrupedul care şi-a făcut un renume printre poliţişti, fiind cunoscut ca “spaima criminalilor”, iese la pensie. Rex este cel care a ajutat la prinderea criminalilor de la Gradiştea, însă acesta este doar unul dintre cazurile grave rezolvate şi cu ajutorul poliţistului cu patru labe. A muncit mult şi rezultatele obţinute vor rămâne în istorie. Dar, ca orice poliţist, chiar şi omul legii cu blăniţă mai iese la pensie. Din păcate, acesta are anumite probleme de sănătate specifice câinilor lup şi nu îşi mai poate desfăşura activitatea de poliţist, chiar dacă el încă vrea să muncească. Riscurile sunt prea mari. El va fi scos la licitaţie, astfel că iubitorii de câini lup îl vor putea lua acasă. Dacă nu apare niciun doritor care să vrea să fie păzit de un câine poliţist, conductorul lui Rex, agent şef adjunct Marian Hârjoghe este decis să îl adopte.
Gipsy îi ia locul lui Rex
Un câine tânăr şi pregătit să intervină pentru a prinde infractori periculoşi îi va lua locul lui Rex. Este vorba despre Gipsy, un câine lup negru şi în putere, care a fost preluat de la Centrul Chinologic Sibiu la vârsta de 7 luni şi până la vârsta de 1 an şi 9 luni, împlinită în primăvara lui 2018, a făcut un predresaj cu acelaşi conductor Hârjoghe, tăticul lui Rex, dacă ne putem exprima aşa. A fost introdus în activitate şi rezultatele lui sunt remarcabile: Gipsy are talent pentru meseria de câine de urmă. Mai departe îi dorim succes în activitatea de poliţist.
Facem în continuare o scurtă prezentare a angajatului din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila, însă vom scoate în evidenţă şi rezultatele obţinute de Rex. Sperăm ca Gipsy să îi calce pe urme.
Potrivit informaţiilor transmise de Biroul de Presă al IPJ Brăila, patrupedul Gipsy, care în carnet este numit Vog, este mascul şi a terminat cursul de perfecţionare în iulie 2018. El participă zilnic, alături de conductorul Marian Hârjoghe, la antrenamente prin parcuri, pe câmp, prin zone de vegetaţie, precum şi în locuri unde se află mulţi oameni. “Este iubitor de copii, docil şi receptiv, fiind agresiv doar la comandă şi atunci când situaţia o impune”, este caracterizarea făcută de conductor.
Preluat de mic de la Centrul Chinologic Sibiu, Gipsy a făcut până la aproape doi ani predresaj cu conductorul, fiind scos zilnic în pieţe şi zone aglomerate pentru a se obişnui cu oamenii. În aprilie 2018, adică la vârsta de 1 an şi 9 luni, câinele poliţist a mers la Sibiu pentru calificare, prelucrare urme miros uman, curs care a durat 4 luni. Şi a trecut cu bine de probele susţinute.
Iubitor de animale, conductorul lui Rex îl învaţă meserie pe Gipsy
Câinele Rex a fost în activitate la IPJ Brăila, alături de agentul şef adjunct Marian Hârjoghe, aproximativ 9 ani, fiind specializat pe miros urme. A fost şi va rămâne un câine de urmă strălucit şi, cu siguranţă, cei care au lucrat alături de el nu îl vor uita. Din cauza stării de sănătate, mai exact fiind vorba despre o displazie de şold (o dezvoltare anormală a articulaţiei coxo-femurale, frecventă în special la câinii din rasele mari - spun specialiştii), Rex urmează să fie pensionat.
Se vede însă că el nu prea vrea să plece acasă şi să stea liniştit. “El îşi manifestă dorinţa de a lucra în continuare , însă starea de sănătate nu îi mai permite acest lucru. Aceasta este boala specifică a câinilor lup”, a transmis conductorul. Reprezentanţii IPJ ne-au comunicat faptul că va fi organizată o licitaţie şi dacă nimeni nu îl vrea pe Rex, el va fi preluat de conductorul său care şi-a manifestat deja această dorinţă.
I-am întrebat pe poliţişti cât de mult îi ajută colegii pe patru picioare. “Dacă ne sunt de folos!? Câinii sunt de mare ajutor. Oferă indicii care coroborate cu celelalte probe conduc la soluţionarea unor cazuri”.
În total, la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila sunt angajaţi 20 de câini poliţişti. Dintre aceştia, 8 sunt câini de urmă, unul este “fumător” - Bob, specializat în depistarea produselor din tutun, alţi 11 câini fiind de patrulare şi intervenţie.
Rex - un CV complet
Iubitor cu oamenii buni, în special cu copiii, şi nemilos cu infractorii! Câinele de urmă Rex, din dotarea Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Brăila, a băgat spaima în criminali, ani la rând. După oribila crimă din februarie 2015, cei patru tineri de etnie romă, din Gradiştea, care au luat viaţa unei patroane de magazin, pentru a-i fura banii din poşetă, au intrat în timp record în vizorul poliţiştilor. Asta după ce Rex le-a luat urma. Din primele minute petrecute la locul crimei, Rex l-a condus pe conductor lângă gardul din care agresorii au rupt scândura devenită arma crimei. Un alt caz marcant a fost în iulie 2011, când un bărbat din Silistraru, prieten cu alcoolul, a violat şi ucis o femeie, apoi s-a făcut nevăzut. Câinele Rex a fost şi atunci în misiune, pe care şi-a îndeplinit-o cu succes.
Poliţia Română foloseşte câinii pentru a executa misiuni dintre cele mai diverse, de la căutarea urmelor, la depistarea stupefiantelor, a substanţelor periculoase sau explozive, a tutunului şi până la salvarea de vieţi omeneşti. “Camarad la bine şi la greu, prieten credincios şi coleg” - au fost cuvintele pe care instructorul Hârjoghe Marian, agent şef adjunct de poliţie, din cadrul IPJ Brăila, le-a folosit întotdeauna când s-a referit la Rex. Cel care le-a dat planurile peste cap infractorilor, în ultimii ani, este un ciobănesc german specializat în “prelucrare urmă miros uman”. De la Biroul de Presă al IPJ Brăila ni s-a transmis, în 2015, după prinderea criminalilor din Gradiştea, o scurtă caracterizare a lui Rex care fusese prezent, printre copii, la “Ziua Porţilor Deschise”. Rex este brăilean get-beget, din părinţi câini de patrulare, ai poliţiştilor brăileni, şi încă din anul 2010, echipajul câine - instructor a dat rezultate deosebite. “Primul curs efectuat la Centrul Chinologic Sibiu,în anul 2010, pe când avea 9 luni, l-a absolvit cu note de 9 şi 10, notă maximă obţinând şi la specializarea «prelucrare urma miros uman». Întors acasă de la cursuri, în acelaşi an, în prima lui misiune, a mers pe urmele unui hoţ din locuinţe, din comuna Movila Miresii, şi, după ce a mirosit locul pe unde hoţul a sărit gardul, a căutat vreo 300 de metri, a ajuns pe o altă uliţă şi s-a oprit în faţa casei autorului. Investigaţiile ulterioare ale poliţiştilor au stabilit că pista urmată de el a fost una bună”, a spus atunci purtătorul de cuvând al IPJ Brăila.
Cazul crimei de la Gradiştea a fost cel în care Rex a dovedit că este un veritabil câine de urmă, după cum a spus, în 2015, conductorul Hârjoghe. “După prima urmă luată de la locul crimei, Rex l-a condus pe instructor într-un grup de localnici, unde se afla şi o rudă a victimei, ceea ce a însemnat că urma luată aparţinea persoanei decedate. Apoi, ajuns lângă un gard, din care agresorii au rupt o scândură, a luat urma, a mers atent peste 130 de metri, a adulmecat-o pe o altă stradă şi a dat semne de nelinişte şi agitaţie în dreptul porţii imobilului unor localnici. Urmărind şi această pistă indicată de Rex, poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale Brăila i-au identificat şi reţinut pe trei dintre cei patru agresori, care locuiauîn acel imobil”, au arătat atunci poliţiştii.
Poliţistul conductor a mai spus atunci că îl cunoaştea pe Rex ca şi pe un copil, îi ştia toate mişcările, felul în care îşi ciulea urechile, toate smuciturile lesei, toate scâncetele de bucurie sau nerăbdare, ori agitaţia plină de satisfacţia misiunii împlinite. În cinci ani de pregătire continuă, care au implicat aplicaţii practice, exerciţii elaborate, rezistenţă psihică şi fizică, disciplină, curaj şi multă energie consumată, Rex s-a comportat ca un adevărat profesionist.
Instructorul lui “Rex” spunea că poliţistul patruped iubeşte copiii, cărora le arăta tot ce ştie el să facă, şi se lăsa mereu alintat şi fotografiat de preşcolarii, şcolarii şi liceenii brăileni, invitaţi la evenimentele importante din viaţa Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila, de la care Rex nu lipsea.
Chiar dacă iese la pensie şi devine animal de casă, nu poliţist, îl aşteptăm în continuare pe Rex la evenimente, măcar în vizită.