* în perioada 15-29 iulie, brăilenii care vor să intre în Republica Elenă prin punctul de trecere a frontierei Kulata-Promachonas sunt obligaţi să prezinte un test molecular negativ pentru infecţia cu COVID-19, prelevat cu maximum 72 de ore înainte de momentul intrării pe teritoriul Greciei * deşi Spitalul Judeţean este acreditat ca centru de testare de Ministerul Sănătăţii, conducerea unităţii ne-a declarat că în prezent nu au capacitatea de a face teste pentru cei care vor să călătorească în scop turistic * variante sunt la laboratoarele private din Brăila, însă rezultatele se dau în 3 zile lucrătoarea, ceea ce înseamnă că e posibil ca testul Covid să mai fie valabil în momentul în care ajungi la graniţa
Vacanţa mult visată pe o insulă superbă din Grecia se poate transforma într-un coşmar dacă nu te informezi corect şi nu îţi planifici atent plecarea. Ne referim la restricţiile impuse de autorităţile elene, care cer turiştilor români care călătoresc cu maşina şi intră în Grecia prin punctul de trecere a frontierei Kulata-Promachonas să prezinte un test molecular negativ pentru infecţia cu Covid-19, prelevat cu maximum 72 de ore înainte de momentul intrării pe teritoriul acestei ţări, după cum informează Ministerul Afacerilor Interne. Măsura este valabilă în perioada 15-27 iulie, testele trebuie efectuate în laboratoare acreditate, iar certificatele trebuie să fie obligatoriu în limba engleză şi să conțină numele şi prenumele persoanei testate, precum şi numărul/seria documentului de călătorie ce va fi prezentat în momentul controlului vamal.
Pentru a veni în sprijinul cetăţenilor care vor să îşi petreacă concediile în Grecia, Ministerul Sănătăţii a publicat şi o listă a centrelor acreditate din ţară. Printre ele se numără şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila, numai că, aşa cum ne-a declarat managerul Delia Râşnoveanu, în prezent spitalul nu are capacitatea de a face şi teste Covid la cerere. Cele două aparate de testare ale spitalului sunt necesare pentru bolnavii de coronavirus, care sunt tot mai mulţi în ultima perioadă.
Aşadar, cei care vor să plece în Grecia au la dispoziţie doar varianta unui test într-un laborator privat. Redactorii “Obiectiv” au sunat la mai multe astfel de centre din Brăila pentru a vedea cât costă un astfel de test şi în cât timp se eliberează. Astfel, am că preţul unui test poate ajunge şi 315 lei, iar rezultatele vin în circa 3 zile lucrătoare. Iar confuzia acum începe. Dacă autorităţile elene cer ca la vamă cetăţenii români să prezinte un test Covid negativ prelevat cu maximum 72 ore înainte, asta înseamnă că e posbil ca testul să nu mai fie valabil atunci când ajungi la graniţă. Şi nici varianta de a te urca în maşină imediat după ce ţi-au fost recoltate probe nu este o soluţie deoarece, aşa cum ne-a declarat reprezentantul unei mari companii de turism din România, la intrarea în Grecia trebuie să prezinţi autorităţilor vamale testul pe hârtie, semnat şi ştampilat de instituţia care l-a eliberat.
Prin urmare, ce varianta ai de a călători în Grecia cu maşina luna aceasta? Cauţi în alt judeţ un centru care te asigură că îţi eliberează rezultatul testului Covid în 24 ore sau 48 ore. Astfel de centre există, spre exemplu în Bucureşti, iar preţul ajunge la 390 lei.
Mai există varianta unei călătorii cu avionul/charter, situaţie în care autorităţile elene nu condiţionează cetăţenii români să prezinte un test molecular negativ pentru coronavirus. În schimb, se menţine obligaţia de completare a formularului electronic PLF (Passenger Locator Form) cu 24 de ore anterior momentului intrarii pe teritoriul Greciei.
De frica Covid, brăilenii au renunţat la vacanţele în Grecia
Puţini brăileni au ales să îşi petreacă vara aceasta concediul în insulele greceşti, după cum ne-a declarat reprezentantul unei agenţii de turism locale. Iar dacă unii aveau totuşi planuri de plecare, impunerea obligativităţii prezentării testului molecular i-au determinat să îşi aleagă o altă destinaţie de vacanţă. Spre exemplu, foarte mulţi brăileni au ales vara asta să călătorească prin ţară, la mare sau la munte. Cereri există şi pentru circuite prin diferite zole ale României sau turism de aventură.