• patru ateliere “Şotron” organizate de Asociaţia OvidiuRo au avut loc în iulie şi august, participanţii fiind copii din medii defavorizate
Vara aceasta, în lunile iunie şi iulie, Asociaţia OvidiuRo a organizat în judeţul Brăila, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean, patru Ateliere “Şotron”. Acestea au fost susţinute de 10 profesori voluntari din judeţ şi au participat 50 de copii, majoritatea din medii rurale şi urbane defavorizate.
Tema din acest an a fost “Lumea vie – plante şi animale”, iar în fiecare zi copiii şi profesorii au explorat prin activităţi integrate ceea ce ne înconjoară, de la firul ierbii până la stele. În ateliere s-au aplicat multe elemente din noul curriculum pentru educaţie timpurie, recent aprobat. Mai mult, anul acesta copiii au avut parte şi de un modul de ştiinţe şi experimente - “Poveşti de Vară sub Lupă”, o continuare a proiectului lansat în 2018 de OvidiuRo cu susţinerea Raiffeisen Bank – “Poveşti sub Lupă”.
Fiecare atelier s-a desfăşurat pe parcursul a 12 zile, timp de minim 3 ore zilnic, obiectivul fiind acela de a crea o comunitate de învăţare, de a încuraja cooperarea, de a aprofunda cunoştinţe şi, de asemenea, pentru a le deschide poarta spre cunoaştere acelor copii care nu au alte experienţe de învăţare pe timpul verii.
Activităţile au fost susţinute cu materiale educaţionale puse la dispoziţie de OvidiuRo, de la numeroase cărţi ilustrate de ficţiune sau non-ficţiune la hărţi, lupe, magneţi, kituri de germinare şi de igienă. Materialele au rămas în grădiniţe şi vor fi folosite de copii în noul an şcolar.
La nivel naţional, programul a fost un succes, 1.200 de profesori de învăţământ preşcolar organizând vara aceasta 480 de Ateliere de Vară “Şotron” pentru 6.000 copiii din 37 de judeţe.
Intervenţiile asociaţiei OvidiuRo pentru creşterea calităţii educaţiei preşcolare în judeţul Brăila au început în anul 2016 cu programul “Fiecare Copil în Grădiniţă”. Au urmat apoi caravanele de lectură în zonele rurale defavorizate: “Caravana Poftă de Carte 2017” şi “Caravana Fiecare Copil Merită o Poveste 2018”. De asemenea, în anul 2017 au fost organizate Ateliere de Vară Şotron, în localitatea Ianca. În primăvara acestui an, în parteneriat cu ISJ Brăila, OvidiuRo a implementat la nivel judeţean programul naţional de încurajare a lecturii în grădiniţe – „Fiecare copil merită o poveste” – în cadrul căruia 15 grădiniţe din cele mai defavorizate comunităţi din Brăila au fost utilate cu centre de bibliotecă (GrădiBiblioteci), iar 700 de copii din mediul rural din judeţ au primit “Prima Carte pentru acasă”. De asemenea, mai multe sesiuni de formare pentru profesorii din judeţ au avut loc la Brăila, în luna aprilie.