• poliţiştii de la Serviciul de Investigaţii Criminale au definitivat cercetările în acest dosar cu fapte de o violenţă extremă şi au trimis cauza la Parchetul de pe lângă Judecătoria Brăila, cu propunere legală • poliţiştii au propus ca toţi cei trei interlopi acuzaţi de tulburarea ordinii şi liniştii publice, adică Ionel Băncuţă, zis Oaie, Stivensen Băncuţă şi Selford Bănică (fost Băncuţă), să fie trimişi în judecată • mai departe, procurorii vor decide
• oricum, interlopii care l-au hăcuit pe Cezar Şaim în septembrie au scăpat de celelalte acuzaţii pentru că victima nu a depus plângere
Atacatorii din Clanul Băncuţă, cei care l-au hăcuit pe un rival, chiar în faţă la Starea Civilă, adică într-un spaţiu public unde se aflau zeci de persoane, au ajuns în atenţia procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila. Poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale, din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila, au definitivat cercetările în dosarul atacului violent, comis în septembrie 2017. Cauza a fost trimisă la Parchet, în urmă cu o săptămână, cu propunerea legală de a se dispune trimiterea în judecată faţă de toţi cei trei inculpaţi. Singura infracţiune rămasă în listă este însă cea de tulburare a ordinii şi liniştii publice, interlopii acuzaţi fiind Ionel Băncuţă, zis Oaie, Stivensen Băncuţă şi Selford Bănică (fost Băncuţă). Practic, aceştia au scăpat de celelalte acuzaţii, de lovire sau alte violenţe şi distrugere, asta pentru că victima, Cezar Şaim, nu a depus plângere. Acum, procurorii vor decide dacă îi trimit pe interlopii din Clanul Băncuţă în faţa instanţei de judecată. Oricum, ei sunt liberi ca pasărea cerului, întrucât nu s-a putut dispune vreo măsură preventivă în cauză, în conformitate cu prevederile legale. Chiar dacă vorbim de un atac cu sabia, în plină zi, în plină stradă, un loc public supraaglomerat.
“Războiul” dintre membrii grupării Băncuţă şi Cezar Şaim, un individ devenit specialist în furturi, avea să izbucnească în miezul zilei de 6 septembrie 2017, chiar în parcarea Serviciului de Evidenţă a Persoanei de pe Bulevardul Al. I. Cuza. Victima, Cezar Şaim, a ieşit de la Starea Civilă, unde fusese să îşi declare copilul, a urcat în maşină împreună cu soţia sa, a pornit motorul, însă nu a mai putut pleca din zonă, întrucât a fost blocat în trafic de un alt autoturism. Şi nu era vorba despre un blocaj din greşeală, ci unul cu intenţie clară. Din autoturism au coborât două persoane, una înarmată cu o sabie, iar alta cu bolovani în mâini, care au lovit parbrizul de la maşina victimei şi l-au făcut ţăndări. Şaim a fost apoi tăiat cu sabia, în mai multe zone ale corpului, el fiind lăsat în baltă se sânge. A fost nevoie de intervenţia ambulanţei, însă tânărul hăcuit a preferat să plece acasă, după acordarea îngrijirilor medicale. Loviturile nu au fost însă profunde, astfel că Şaim a scăpat totuşi teafăr şi nici nu a necesitat internare, după cum au spus medicii.
Atacul violent, cu sabia şi cu bolovani, a fost dat de Ion Băncuţă, ajutat de cei doi fii, Stivensen şi fratele acestuia, Selford Bănică (fost Băncuţă). Cei trei s-au urcat în maşină şi au pornit în urmărirea autoturismului în care se afla Cezar Şaim, tânărul care, se pare, i-a supărat rău pe interlopi, iar aceştia au decis să îi dea o lecţie cu sabia. Persoanele aflate la momentul atacului în zona Stării Civile au trecut prin momente de groază şi au fugit care pe unde au apucat. Angajaţii instituţiei erau şi ei speriaţi, astfel că au dat imediat alarma la numărul de urgenţă 112 şi au cerut ajutorul poliţiştilor.
Traficul pe B-dul Cuza a fost blocat, asta pentru că, după incidentul violent, a venit şi ambulanţa pentru a-l prelua pe tânărul rănit, plus că poliţiştii locali aflaţi la Serviciul de Evidenţă a Persoanei se ocupau de protecţia zonei, până la sosirea organelor de anchetă.
În scurt timp, duba cu mascaţi s-a deplasat la faţa locului, numai că, între timp, agresorii fugiseră din zonă, cu tot cu maşină. În parcarea unde s-a dat atacul rămăsese, aruncată pe jos, teaca sabiei cu care a fost tăiată victima, însă sabia nu mai era. Lucrătorii Serviciului pentru Acţiuni Speciale (SAS) au pornit imediat în urmărirea agresorilor, i-au prins în scurt timp, apoi i-au dus la audieri. Poliţiştii de la Investigaţii Criminale au dat startul anchetei, însă dacă victima nu a depus plângere, anchetatorii nu au putut cere arestarea interlopilor Băncuţă. Oricum, infracţiunile de lovire sau alte violenţe, distrugere şi port de obiecte periculoase sunt prevăzute cu pedepse extrem de mici, în multe cazuri fiind aplicată doar o simplă amendă.
Rămâne de văzut acum care va fi decizia procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila şi, mai departe, dacă se va dispune trimiterea în judecată a celor trei indivizi, care va fi pedeapsa din partea instanţei. Mai este însă de aşteptat până la definitivarea acestui caz.