Mergi la conţinutul principal

Atacatorii groazei de la OMV nu scapă de judecată. S-a stabilit primul termen al procesului

* procurorii au dispus trimiterea în judecată a șapte persoane care s-au atacat în mod violent, cu arme albe, în zona stației peco, însă inculpații au sperat că scapă * au fost invocate unele excepții în dosarul «Încăierarea de la OMV», în care au susținut că ar exista anumite nereguli în rechizitoriul procurorului de caz, numai că la instanță acuzații nu au avut câștig de cauză * la ședința din luna decembrie, Judecătoria Brăila a constatat legalitatea administrării probelor și a efectuării actelor de urmărire penală și a dispus începerea judecății cauzei * s-a stabilit primul termen de judecata pentru 25 ianuarie

 

Start la judecată în dosarul atacului violent, cu arme albe, din zona stației Peco OMV. S-a stabilit primul termen al procesului, pentru data de 25 ianuarie 2022. Procurorii au dispus trimiterea în judecată a șapte persoane care s-au încăierat în stradă, dar inculpații au invocat unele excepții și au încercat să arate că ar exista anumite nereguli în rechizitoriul procurorului de caz, numai că la instanță acuzații nu au avut câștig de cauză. La ședința din 8 decembrie, Judecătoria Brăila a constatat legalitatea administrării probelor și a efectuării actelor de urmărire penală și a dispus începerea judecății cauzei. “Constată legalitatea sesizării instanței cu rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila, privind pe inculpații Olaru Marian, trimis în judecată în stare de arest preventiv, pentru săvârșirea infracțiunilor de încăierare, tulburarea ordinii și liniștii publice, folosire fără drept de obiecte periculoase și refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice; Corbu Ciprian, trimis în judecată sub control judiciar, pentru săvârșirea infracțiunilor de încăierare, tulburarea ordinii și liniștii publice, port și folosire fără drept de obiecte periculoase ; Corbu Belgian, trimis în judecată sub control judiciar, pentru săvârșirea infracțiunilor de încăierare, tulburarea ordinii și liniștii publice ; Nițu Angel - Andreas, trimis în judecată sub control judiciar pentru săvârșirea infracțiunilor de încăierare, tulburarea ordinii și liniștii publice, port și folosire fără drept de obiecte periculoase; Mocanu Cristi, trimis în judecată sub control judiciar pentru săvârșirea infracțiunilor de încăierare, tulburarea ordinii și liniștii publice; Ciurea Angelin Viorel, trimis în judecată sub control judiciar, pentru săvârșirea infracțiunilor de încăierare și tulburarea ordinii și liniștii publice; Mihai George trimis în judecată în stare de libertate, pentru săvârșirea infracțiunilor de încăierare și tulburarea ordinii și liniștii publice.

Constată legalitatea administrării probelor și a efectuării actelor de urmărire penală și dispune începerea judecății cauzei privind pe inculpați. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului, din care onorariul apărătorilor desemnați din oficiu pentru această fază procesuală – Cameră Preliminară, se vor avansa din fondurile Ministerului Justiției către Baroul Brăila. Cu drept de contestație în termen de 3 zile de la comunicare”, este soluția pronunțată în decembrie de Judecătoria Brăila și postată pe site-ul instanței. În cauză nu s-a formulat contestație, astfel că s-a putut stabili primul termen de judecată pentru luna ianuarie.

 

Atacul care a semănat teroare

Reamintim că atacatorii din zona OMV, cei care au băgat groaza în oamenii aflați în zonă la sfârșitul lunii august, au fost trimiși în judecată de procurori ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila. Dosarul a fost înregistrat pe rolul Judecătoriei Brăila la data de 18 octombrie, numele inculpaților fiind prezentate pe site-ul instanței. Este vorba despre șapte persoane acuzate de comiterea infracțiunilor de încăierare, tulburarea ordinii și liniștii publice și port și folosire de obiecte periculoase. Unul dintre inculpați, care a fugit cu mașina pentru a-și asigura scăparea, ba chiar a provocat un accident fără victime pe Centură, este acuzat și de infracțiunea de refuz probe biologice pentru stabilirea consumului de alcool sau a altor substanțe, acesta fiind singurul dintre cei acuzați care este arestat preventiv. După cum se arată pe site-ul instanței, cei șapte inculpați din acest dosar sunt următorii: Olaru Marian, Corbu Ciprian, Corbu Belgian, Nițu Angel – Andreas, Mocanu Cristi, Ciurea Angelin Viorel, Mihai George. În cauză nu s-a putut stabili vreun termen de judecată, mai ales că inculpații au invocat unele excepții și nu și-au recunoscut faptele, după cum au arătat procurorii, în speranța că vor scăpa de proces.

În rechizitoriul de trimitere în judecată, procurorii au transmis informații privind acuzațiile aduse participanților la scandal. Este prezentată și situația de fapt din data de 27 august, când membrii a două grupări rivale s-au întâlnit și s-au lovit reciproc, fără a se mai gândi la oamenii din jur, care nu aveau vreo vină. Rechizitoriul este anonimizat, inculpații fiind prezentați numai cu inițială. “În rechizitoriul în cauză s-a reținut faptul că la data de 27 august, în intervalul orar 12.00 – 12.30, în incinta stației peco OMV din municipiul Brăila, tabăra formată din inculpații O.M., M.C. și C.A.V. s-a ciocnit violent și spontan cu tabăra formată din inculpații C.C., C.B., N.A.A. și M.G., încleștare în care s-au purtat și folosit obiecte periculoase și în urma căreia au rezultat suferințe fizice și leziuni traumatice suferite de cei implicați în încăierare. Urmare a conduitei ilicite, relațiile de conviețuire sociale referitoare la ordinea și liniștea publică au fost grav lezate. La data de 27 august, inculpatul O.M. a condus autoturismul marca BMW seria 6 pe drumurile publice din municipiul Brăila, unde a provocat un accident rutier fără victime, iar cu ocazia conducerii de către lucrătorii de poliție în vederea prelevării de mostre biologice în scopul determinării alcoolemiei sau a prezenței unor substanțe în corpul acestuia, inculpatul O.M. a refuzat direct și explicit să se supună obligației de prelevare de probe. Pe parcursul cercetărilor, inculpații au dat declarații nesincere, nerecunoscând comiterea infracțiunilor”, au stabilit anchetatorii.

Dosarul a fost trimis spre competentă soluționare Judecătoriei Brăila.

 

În primă instanță, inculpatul arestat a fost lăsat în libertate

După cum v-am informat în edițiile anterioare, în urma cercetărilor efectuate după scandalul din zona OMV, polițiștii au constatat că două grupuri de persoane, cu vârste între 19 și 43 de ani, s-au lovit reciproc cu diferite obiecte contondente, pe șoseaua Buzăului, intersecție cu șoseaua de Centură. Vineri, 27 august, în jurul prânzului, două grupuri rivale, dintre care unul format din membri ai familiei Corbu, s-au încăierat în stradă. Un brailean de 32 ani, participant la scandal, a încercat să părăsească zona cu autoturismul său și a provocat un accident rutier pe Centură. Polițiștii i-au reținut, pentru 24 de ore, pe cinci dintre participanții la scandal. La data de 28 august, la Judecătoria Brăila, doi dintre inculpați au fost arestați: Olaru Marian și Corbu Belgian. În urma contestației formulate de inculpați, dosarul a ajuns la Tribunalul Brăila. Inculpatul Corbu Belgian a fost eliberat din arestul preventiv la instanța superioară, magistrații Tribunalului Brăila arătând în motivare care au fost motivele eliberării acestuia. Corbu ar fi venit în apărarea fratelui său, care era atacat de alte trei persoane, și, chiar dacă avea un cuțit cu el, acesta era doar pentru a provoca teamă, fără a avea intenția de a-l folosi. Singurul care a rămas la arest a fost Olaru Marian, însă la ședința din 14 decembrie, la Judecătoria Brăila s-a dispus înlocuirea măsurii arestării preventive luată față de inculpatul Olaru Marian cu măsura preventivă a controlului judiciar, pe o durată de 60 de zile începând cu data rămânerii definitive a prezentei încheieri. Inculpatul are anumite obligații impuse, printre care aceea de a nu depăși limita teritorială a României și să nu se deplaseze în incita Stației Peco OMV, situată în Municipiul Brăila, Șoseaua Buzăului ori în incinta Vulcanizării situate la intersecția str. Simion Bărnuțiu, cu Șos. de Centură a Brăilei. Procurorii pot face contestație împotriva măsurii primei instanțe, însă deocamdată nu a fost formulată o astfel de cerere, după cum se arată pe site-ul Judecătoriei Brăila.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro