Mergi la conţinutul principal
Bătălie politică pe tema handbalului

Atac sub centura HC Dunărea

* consilierul local municipal PNL Laurențiu Coman spune că după mandatul lui George Caranica echipa de handbal a Brăilei este înglodată în datorii și că o paște falimentul * Laurențiu Coman minte, atacă fostul președinte al clubului * acuzațiile sunt demontate și de actualul președinte de la HC Dunărea, Adrian Manole * la rândul său, președintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, a explicat adevăratele motive pentru care se dorește înființarea unui nou club sportiv

 

Scandal legat de echipa de handbal a Brăilei, pornit de la acuzațiile unui consilier local municipal. Mai precis, o informație care vizează clubul HC Dunărea și care a fost prezentată ca un "semnal de alarmă" în privința viitorului clubului de handbal brăilean a fost lansată, recent, de consilierul local municipal PNL Laurențiu Coman și a stârnit ecou atât în rândul suporterilor, la nivelul conducerii clubului, dar și la vârful Consiliului Județean, principalul finanțator. Coman a afirmat că HC Dunărea este la un pas de insolvență și a expus presupusele motive ale acestei situații inedite, grave, din punctul său de vedere, prin care ar trece în acest moment clubul condus de Adrian Manole.

“Se pare că PSD, prin mâna lui Caranica, care a lăsat în urmă datorii de peste 600.000 de euro, a îngropat și acest ultim bastion al sportului brăilean”, a declarat acesta.

Principalul vizat, social-democratul George Caranica, a rămas stupefiat de acuzațiile care i s-au adus, acuzații ireale.

“Domnul consilier minte. Acesta nu deține informații reale. Minte, nu știu ce să cred! Mă gândesc foarte serios să-l acționez în instanță, a fost prima reacție a fostului președinte de la HC Dunărea. Președintele Consiliului Județean, Francisk Iulian Chiriac, afirmă de asemenea răspicat că HC Dunărea nu a avut niciun fel de datorii atunci când George Caranica i-a predat ștafeta noului președinte, Adrian Manole.

“Nu există în momentul de față nicio întârziere salarială, a precizat la rândul său președintele HC Dunărea, Adrian Manole.

 

Acuzațiile PNL-istului

Pe scurt, Laurențiu Coman a acuzat că în momentul de față HC Dunărea are datorii la firma care asigură transportul jucătoarelor, că sub conducerea lui Manole, clubul nu își îndeplinește obiectivele propuse, prin urmare s-a căutat o soluție de compromis maxim: insolvența. Totodată, Coman a afirmat că PSD încearcă să "șteargă cu buretele" managementul defectuos prin înființarea unui nou club sportiv: Clubul Sportiv "Dunărea" Brăila.

"Dacă toată lumea a sperat la o schimbare în bine când la conducerea clubului de handbal HC «Dunărea», PSD l-a instalat cu surle și trâmbițe pe Manole Adrian, lucrurile par că merg în direcția greșită. Cu un buget destul de mare, de peste 2 milioane de lei, bani acordați de Consiliul Județean și Consiliul Local Municipal, HC Dunărea nu reușește să se afirme, rezultatele fiind slabe. Se pare că PSD, prin mâna lui Caranica care a lăsat în urmă datorii de peste 600.000 de euro, a îngropat și acest ultim bastion al sportului brăilean", a declarat Coman.

Acesta a mai afirmat că jucătoarele sunt îmbătrânite și ieșite din mână, astfel că echipa pare să nu mai facă față competiției sportive, dovadă că la ultimul meci susținut acasă a pierdut în fața SCM Râmnicu Vâlcea.

"Dezastrul e cu atât mai mare cu cât echipa tehnică nu face față valului de jucătoare accidentate și mă întreb cine răspunde pentru asta. Jucătoarele aduse de Caranica & Co, foste glorii refulate și reeșapate, a căror «valoare și forță de joc» s-a văzut după decizia conducerii de a acorda o vacanță de mai bine de o lună pe perioada Campionatului Mondial, când de la Brăila au fost plecate 6 jucătoare la naționala Braziliei, iar cele rămase nu mai aveau cum să se antreneze. Lipsa unui cantonament și a meciurilor de pregătire din acea pauză competițională s-a văzut în rezultate, iar perioada îndelungată de repaus s-a resimțit în valul de accidentări. Mai mult decât atât, clubul este înglodat în datorii, inclusiv nu și-a plătit obligațiile către firma care asigură transportul jucătoarelor. Clubul sub conducerea lui Manole pare că nu își poate îndeplini obiectivele propuse iar soluția găsită de conducere este insolvența. PSD a găsit însă o soluție minune care va șterge cu buretele incompetența și managementul defectuos care a dus la faliment acest club. Vă întrebați care este această soluție? Ei bine înființarea unui alt club sportiv și anume CLUBUL SPORTIV DUNĂREA  BRĂILA - instituție publică aflată în subordinea Consiliului Județean Brăila. Cu alte cuvinte, salvarea unor capete se face prin insolvența fostei asociații sportive și înființarea unei alte entități curate ca lacrima. De fapt, nu faptul că nu își îndeplinesc obiectivul sportiv a dus la această decizie, ci nevoia de a scăpa de datoriile din urmă", a mai acuzat Coman, cu completarea că acest lucru, din punctul său de vedere, nu va însemna că rezultatele echipei se vor îmbunătăți sau că managerul și restul stafului PSD vor fi performeri.

"Iar marea întrebare este cine îl ține în spate pe Caranica, autorul moral al falimentului handbalului brăilean?", a conchis PNL-istul.

 

George Caranica: “Laurențiu Coman minte”

Aceasta a fost reacția fostului președinte al HC Dunărea, avocatul George Caranica, care consideră că jocul politic al lui Coman aduce grave prejudicii de imagine echipei.

"Domnul consilier Coman minte în legătură cu HC Dunărea. Clubul nu este în faliment și nici nu va fi. Este o aberație! Acesta putea oricând să se documenteze cu privire la acest subiect. Mă gândesc foarte serios să-l acționez în instanță. Așa cum a declarat și domnul președinte al Consiliului Județean, HC «Dunărea» Brăila nu are datorii. Consilierul local încearcă să ducă subiectul HC «Dunărea» Brăila în zona politică și creează prejudicii imense atât clubului, cât și mie personal prin informațiile false pe care le aruncă în spațiul public. Îi reamintesc domnului Coman că HC Dunărea în acest sezon a câștigat meciuri cu echipe importante precum CSM București, campioana din sezonul trecut, Minaur Baia Mare, vicecampioană sezonul anterior, Gloria Buzău, echipă participantă în competițiile europene și altele. La finalul anului 2021, echipa ocupa poziția a doua în clasament. La fiecare echipă, indiferent de sport, există accidentări. Nu știu cum își permite domnul consilier să jignească niște campioane mondiale, olimpice, europene, mai ales că nu l-am văzut niciodată în sală la vreun meci. Ce calificare are dânsul să spună despre sportive că sunt “foste glorii refulate și reeșapate”? La sfârșitul anului, când eram pe locul 2, după victoria cu CSM București, toată lumea le felicita pe fete. În lunile noiembrie și decembrie jucătoarele au fost la loturile naționale pentru Campionatul Mondial și, din cele rămase acasă, 7 au fost bolnave de COVID, ceea ce nu ne-a permis efectuarea unui cantonament", a declarat Caranica iritat.

Sursa citată a adăugat că în perioada când a activat la club, HC "Dunărea" Brăila a obținut medalii de bronz și de argint, au fost organizate evenimente naționale și internaționale importante precum Trofeul Carpați, Cupa României. Mai mult, echipa brăileană a ajuns în sezonul trecut până în sferturile competiției europene (EHF European League), o premieră pentru Brăila.

Pre
ședintele Adrian Manole demontează acuzațiile PNL-istului

În urma informațiilor apărute în spațiul public, președintele HC Dunărea Brăila a dorit să facă o serie de precizări. Poate cea mai importantă este legată de faptul că, potrivit acestuia, clubul nu este în insolvență, așa cum a acuzat consilierul municipal. 

"Clubul de Handbal «Dunărea” Brăila NU este în insolvență, iar această procedură nu va exista niciodată în mandatul meu; În momentul instalării noului staff tehnic s-a demarat și procedura de audit financiar și juridic pe ultimii 3 ani, audit care este aproape finalizat, astfel că vom pune la dispoziția opiniei publice rezultatul. Plata salariilor jucătoarelor este la zi, nu există în momentul de față nicio întârziere salarială. Se intenționează înființarea unui club de handbal care să funcționeze în subordinea Consiliul Județean, însă această decizie este luată după modelul altor cluburi din țară și nu are nimic de-a face cu false probleme financiare ale clubului HC «Dunărea» Brăila. Ba mai mult, acest proces de înființare a unui club sportiv nu ar fi putut fi demarat dacă ar fi existat datorii care să ducă spre o eventuală insolvență", a explicat Adrian Manole.

Acesta a ținut să îi asigure pe toți iubitorii de handbal că nu trebuie să se îngrijoreze cu privire la viitorul clubului sau al acestui sport. Mai ales că se fac pregătiri pentru înființarea unui Centru Olimpic de Handbal la Brăila.

"Este evidentă perioada grea prin care trece echipa însă acest lucru nu se întămplă din cauza situației financiare, ci a accidentărilor multiple care au avut loc în ultima perioadă. Este foarte ușor să dăm vina pe trecut pentru ceea ce se întâmplă în prezent, iar găsirea unor vinovați de serviciu nu stă în modul de lucru al noului staff tehnic. Din vară, echipa intră într-o reconstrucție. Schimbările nu se pot face în mijlocul campionatului, avem nevoie de timp pentru a construi lucruri frumoase și, desigur, avem nevoie de încredere", a conchis președintele clubului.

 

Șeful CJ Brăila a explicat de ce este nevoie de un nou club sportiv

Președintele Consiliului Județean Brăila, Francisk Iulian Chiriac, s-a arătat complet deranjat de comunicatul transmis de liberalul Laurențiu Coman, pe care îl consideră complet în afara subiectului. Acesta a punctat că HC "Dunărea" nu este în insolvență. Ba mai mult, că tocmai înființarea unui nou club dovedește acest lucru, deoarece dacă povestea insolvenței ar fi fost una reală, nici nu s-ar fi putut pune problema unei noi entități.

"E o prostie! E o declarație politică a unui om care nu a văzut în viața lui un meci de handbal. Este pur și simplu o declarație politică. Nu are nicio legătură cu realitatea financiară a clubului și cu situația de acolo. HC «Dunărea», din câte știu eu, nu are datorii în momentul de față. Toate plățile sunt făcute și de către Primărie și de către Consiliul Județean, fetele nu au restanțe la salarii. În momentul de față se face un audit financiar și juridic la club pentru ultimii trei ani. Dar ca să îi dau un răspuns totuși, să știți că nu se poate face transferul unui nou club dacă acesta este în insolvență. Nu îți acceptă Federația așa ceva! Nu se pune problema insolvenței sub nicio formă! Nu a fost niciodată problema pusă în genul ăsta!", a explicat Chiriac.

Întrebat totuși în legătură cu motivele din spatele înființării unui nou club sportiv, șeful CJ Brăila a precizat că într-adevăr acest proiect va fi supus votului în proxima ședință ordinară, dar are legătură cu intențiile sale de a realiza un Centru Olimpic de Handbal la Brăila și cu un plan de a gestiona și mai bine banii alocați echipei.

"Înființarea unui nou club va fi pe ordinea de zi de luna aceasta. Intrăm într-o metodologie: înființarea clubului, după care se iau toate avizele de la minister, de la Federație și așa mai departe. Dar decizia de a înființa acest nou club este de a avea o mai bună gestionare a banilor publici. Pentru că la vechiul club se făcea deschiderea creditelor trimestrial. La noul club se va face deschiderea creditelor lunar. Adică vom vedea efectiv în timp real cheltuielile clublului. Știți că v-am mai vorbit despre asta. Noi dorim pe noul club să înființăm și Centrul Olimpic de Handbal la Brăila și atunci lucrurile vor fi gestionate fără niciun fel de problemă, mult mai bine sub tutela Consiliului Județean. Nu facem nimic ilegal. V-am spus, nici nu s-ar putea transfera patrimoniul unui club la altul dacă ar fi în insolvență! Nici nu se pune problema! Dar nu mai vreau să răspund la declarațiile politice ale unor oameni care nu au venit în viața lor la un meci de handbal și pe care nu i-am văzut niciodată prin sala aceea de sport!", a conchis Chiriac.

Proiectul de hotărâre privind înființarea Clubului Sportiv "Dunărea" Brăila, instituție publică aflată în subordinea Consiliului Județean Brăila, se află în transparență decizională pe site-ul instituției.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro