Mergi la conţinutul principal

Atac sângeros urmare unor ameninţări pe Facebook

• Vasilică Cătălin Sgîrcitu, 18 ani, din comuna Gropeni, elev al Colegiului Tehnic “Costin D. Neniţescu” din Brăila, a fost trimis în judecată pentru port fără drept de obiecte periculoase şi tentativă de omor • în mai a.c., Sgîrcitu l-a înjunghiat pe un tânăr din comuna Tichileşti, după ce acesta a coborât dintr-un autobuz • înainte de incident cei doi se ameninţaseră reciproc pe Facebook • victima a avut nevoie de 25 de zile de îngrijiri medicale, iar viaţa i-a fost pusă în primejdie • agresorul obişnuia să absenteze de la şcoală, iar după ce a comis tentativa de omor l-a sunat pe un alt tânăr şi i-a spus că-i “va tăia urechile”  

 

Tânăr deosebit de violent anchetat şi dat pe mâna judecătorilor, după ce l-a înjunghiat pe un tichileştean cu un an mai mare decât el, cu care intrase în conflict.

Procurorul criminalist din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila a dispus, zilele acestea, trimiterea în judecată a inculpatului Vasilică Cătălin Sgîrcitu, în vârstă de 18 ani, elev al Colegiului Tehnic “Costin D. Neniţescu” Brăila (la data la care a comis infracţiunile) anchetat sub control judiciar pentru port fără drept de obiecte periculoase şi tentativă de omor. La mijlocul lunii mai a.c., Sgîrcitu a purtat un cuţit cu lama rabatabilă lung de 24 de centimetri în autobuzul BR-15-CAV, care circula pe traseul Brăila - Chiscani - Tichileşti - Gropeni, după care l-a înjunghiat pe un tânăr de 19 ani, perforându-i plămânul stâng şi punându-i viaţa în primejdie. Agresorul nu are antecedente penale.

 

Întâi ameninţări pe Facebook, apoi tentativă de omor: “Când ne găsim, ne batem amn2”

Inculpatul Vasilică Cătălin Sgîrcitu locuieşte în comuna Gropeni, dar în primăvara acestui an urma cursurile Colegiului Tehnic “Costin D. Neniţescu” din  Brăila. Pentru a se deplasa la Brăila, inculpatul circula cu autobuzele unei firme de transport public de persoane, tranzitând comunele Chiscani şi Tichileşti, localitate unde domiciliază victima Gabriel C. şi martorul Viorel M.

“De-a lungul timpului, între inculpat şi martorul Viorel M. s-a creat o stare conflictuală, cei doi adresându-şi insulte şi ameninţări pe calea comunicaţiilor electronice - Facebook. La data de 10 sau 11 mai 2017, inculpatul şi o terţă persoană, “Ardei”, l-au agresat pe martor, iar apoi între inculpat şi martor a avut loc o conversaţie prin intermediul Facebook, ambii având atitudini insultătore şi provocatoare (“ne găsim când vrei tu, ne găsim şi ne batem amândoi” şi “când ne găsim, ne batem amn2”). În perspectiva întâlnirii cu martorul, inculpatul Sgîrcitu Vasilică Cătălin a început să poarte asupra sa un cuţit cu lama rabatabilă, cu lungime totală de 24 de centimetri (...)”, precizează procurorul de caz.

În ziua de 18 mai 2017, Vasilică Sgîrcitu a pus cuţitul în buzunar şi a venit la Brăila, chipurile, ca să meargă la şcoală. După cum avea să informeze ulterior instituţia de învăţământ, respectivul nu a dat pe la şcoală, iar la ora 12:20 a urcat în autobuzul cu numărul de înmatriculare BR-15-CAV, condus de Liviu P., autobuz care efectua cursa către comuna Gropeni. Sgîrcitu s-a aşezat pe unul din scaunele din spatele autobuzului.

Întâmplarea a făcut ca, în momentul în care autobuzul cu călători a ajuns în comuna Tichileşti şi a oprit la prima staţie, numită “Aripa Neagră” (în zonă se află un local numit astfel), să-şi facă apariţia tocmai Viorel M., tânărul care se afla în conflict cu inculpatul. Viorel a urcat în autobuz pe uşa din faţă, însoţit de amicul său Gabriel C., în vârstă de 19 ani. După ce au plătit şoferului contravaloarea unei curse locale, întrucât intenţionau să ajungă în centrul comunei Tichileşti, la terenul de fotbal, tinerii s-au deplasat către spatele autobuzului, iar când s-au apropiat de locul în care se afla Sgîrcitu, acesta a încercat să scoată cuţitul din buzunar.

 

“Dă-l în morţii mamii lui. L-am ars!”

Viorel M. a observat gestul agresorului şi chiar a văzut cuţitul pe care-l avea în buzunar, iar pentru a-l împiedica pe acesta să folosească arma albă, s-a aruncat asupra lui şi a început să-i care pumni în figură. I s-a alăturat Gabriel C., care l-a lovit şi el pe Sgîrcitu. Din pricina scandalului iscat în autobuz, au intervenit călătorii. Procurorul criminalist precizează:

“Pasagerii i-au solicitat şoferului să oprească, pentru ca persoanele implicate în scandal să coboare, astfel încât, după ce au parcurs o distanţă foarte scurtă de la staţie, autobuzul a oprit, uşa de la mijloc a fost deschisă, iar din interior au coborât, pe rând, martorul M. Viorel, în fugă, şi apoi persoana vătămată C. Gabriel. Inculpatul a pornit în urmărirea celor doi”.

După ce a scos cuţitul din buzunar şi i-a deschis lama rabatabilă, tânărul de 18 ani cu intenţii criminale a ajuns pe podeţul gospodăriei de la numărul 51, unde l-a prins pe Gabriel de cămaşa cu care era îmbrăcat (în zona gulerului), ţintuindu-l pe loc şi, din poziţia faţă-n faţă, i-a aplicat o lovitură cu cuţitul în stânga toracelui. Cuţitarul a încercat să-l mai lovească o dată pe tânăr, dar acesta, deşi rănit, s-a ferit.

Imediat după acesta, agresorul a pornit în urmărirea lui Viorel M., însă la scurt timp a renunţat şi s-a urcat în autobuzul care aştepta pe marginea carosabilului. La coborâre, Sgîrcitu i-a spus şoferului care l-a întrebat ce s-a întâmplat: “Dă-l în morţii mamii lui. L-am ars!”

În urmă, la Tichileşti, tânărul de 19 ani înjunghiat de cuţitarul din Gropeni a început să sângereze abundent. S-a sprijinit de uşa garajului de la numărul 51, după care s-a deplasat până la casa cu numărul 63, unde s-a prăbuşit la pământ. La scurt timp, şi-a făcut apariţia tatăl victimei, care i-a scos cămaşa murdară de sânge şi l-a pansat cum a putut, cu un tricou, stând lângă el până la sosirea ambulanţei.

Gabriel C. a fost transportat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila, iar de aici la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă “Sf. Apostol Andrei” Galaţi, unde a stat internat până pe data de 30 mai 2017. Potrivit medicilor legişti, leziunile provocate de Sgîrcitu i-au pus tânărului viaţa în primejdie şi au necesitat 25 de zile de îngrijiri medicale pentru vindecare. Autorul tentativei de omor de la Tichileşti a suferit şi el leziuni - ce-i drept, minore - ce au necesitat 4-5 zile de îngrijiri medicale.

După ce a ajuns în comuna Gropeni, Vasilică Cătălin Sgîrcitu s-a deplasat în afara localităţii împreună cu un amic, şi a aruncat cuţitul cu care l-a înjunghiat pe Gabriel într-un canal de irigaţii. Arma albă a fost recuperată ulterior de poliţişti. Potrivit procurorului de caz, la scurt timp după ce a comis tentativa de omor, mai precis la ora 13:07, tânărul de 18 ani l-a sunat pe Viorel M., căruia i-a spus că urma să îl înjunghie şi pe el şi că “îi va tăia urechile”.

Reţinut pentru tentativă de omor, cercetat apoi sub control judiciar, Vasilică Sgîrcitu le-a spus anchetatorilor că tinerii din Tichileşti l-ar fi provocat, lovindu-l primii în autobuzul de călători, însă procurorul criminalist nu a ţinut cont de afirmaţiile inculpatului. 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro