Atac al gâştelor sălbatice asupra rapiţei şi grâului | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Atac al gâştelor sălbatice asupra rapiţei şi grâului

* incidentul a fost semnalat pe circa 300 hectare din zona Ciocile, o comisie urmând să stabilească valoarea pagubelor, pentru eventuale despăgubiri acordate fermierilor

 

 

 

Sute de hectare cultivate cu rapiță și grâu au fost afectate, recent, de un atac al păsărilor sălbatice, incidentul fiind verificat de o comisie formată din reprezentanți ai Agenției pentru Protecția Mediului Brăila, Direcția Agricolă Brăila, Primăria Ciocile și Asociația Vânătorilor și Pescarilor Sportivi ”Diana”, pe al cărui fond cinegetic se află terenurile respective. În urma sesizărilor mai multor persoane fizice şi juridice, conform cărora au fost afectate culturile de rapiţă şi grâu, de către exemplare de gârliţa mare aflate  în pasaj, comisia constituită conform HG nr 1679/2008, formată din reprezentanţi ai APM, DAJ  Brăila, Primăria Ciocile, şi reprezentantul fondului cinegetic AVPS – Diana, a constatat  în teren că cele sesizate se confirmă: au fost  afectate peste 300 ha, gradul de afectare fiind de 30-35%. Acest lucru se datorează faptului că în sezonul 2020 -2021 a fost interzisă vânătoarea la 36 specii de păsări  (din cele 40 care se pot împuşca), printr-o Hotărâre judecătorească a Tribunalului Braşov, iar în sezonul 2021- 2022  vânătoarea  este în continuare interzisă la 25 de specii, printr-o Hotărâre Judecătorească a Judecătoriei Târgu Mureş. Comisia a întocmit  documente în vederea analizării solicitărilor de despăgubire”, a precizat conducerea Agenției de Mediu Brăila.

Totodată, directorul Direcției Agricole, Traian Cişmaş, ne-a declarat că în continuare se solicită acte de la AVPS ”Diana” din Bucureşti, urmând să se ia o decizie privind despăgubirile. Oricum, vestea bună ar fi că păsările au atacat seminţele din sol, iar culturile sunt bine înfrăţite. ”Deocamdată, concluziile pentru o eventuală despăgubire a fermierilor nu sunt definitive”, ne-a spus directorul Cișmaș.

În legătură cu astfel de fenomene, sunt comentarii privind necesitatea stabilirii printr-o legislaţie clară a cotelor de vânat, inclusiv prin consultarea ornitologilor.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro