Mergi la conţinutul principal
Cătălin Canciu, încurcat în cifre

Atac „mărgică” la Dragomir

• într-un comunicat de presă transmis recent, Cătălin Canciu, președintele organizației municipale PNL Brăila, susține că Primăria a cheltuit doar 16.600 lei pentru realizarea pistei sintetice de atletism inaugurată recent la Liceul cu Program Sportiv • ”Având în vedere suma derizorie plătită pentru realizarea acestei piste sintetice, de doar 16.600 de lei, ne punem întrebarea justificată: de ce le-a trebuit atât de mulți ani celor din administrația PSD să facă această investiție?!”, se întreabă liberalul • pe de altă parte, Dan Gheorghiță, directorul LPS Brăila, ne-a declarat că suma de 16.600 lei a fost doar pentru studiul de fezabilitate, iar investiția totală pentru realizarea pistei de atlestism a fost de 50 ori mai mare, adică de aproape 800.000 lei

 

Săptămâna trecută, Cătălin Canciu, inspector școlar general și președintele organizației municipale PNL Brăila, a lansat un nou atac la adresa administrației locale PSD și a edilului Marian Dragomir. De data aceasta motivul pentru care Canciu a dorit să ”îl tragă de urechi” pe primar este infrastructura sportivă (ne)existentă în oraș.

Mai întâi, Canciu ”se leagă” de Liceul cu Program Sportiv, mai exact de pista de atletism inaugurată recent de unitatea de învățământ vocațional, investiție realizată cu bani de la Primărie. Acesta susține că pentru construirea pistei sintetice s-ar fi cheltuit ”suma derizorie” de 16.600 lei, așa că nu înțelege de ce le-a luat atâta amar de ani celor din administrația PSD pentru a face această investiție necesară elevilor care fac sport de performanță.

”Liceul cu Program Sportiv din Brăila are nu mai puțin de 31 de ani de existență, timp în care s-a degradat de la an la an, sub ochii nepăsători ai administrației locale. Elevii, mulți dintre ei cu rezultate notabile, s-au pregătit cum au putut, în condiții improprii, într-un bazin de înot care se prăbușește sau pe un stadion de atletism scos complet din circuit. Copiii au fost nevoiți să se antreneze de cele mai multe ori pe Stadionul Municipal și el aflat în paragină, pe pista de dirt-track, o suprafață extrem de dură pentru sportivi. La sfârșitul lunii octombrie, după atâția ani de nimic, aflăm că s-a finalizat pista de atletism din spatele bazinului descoperit, investiție realizată  cu finanțare de la Primăria Brăila, o mărgică mult prea mică pentru o administrație PSD atât de mare, așa cum se crede. Pista are 120 de metri și patru culoare, iar copiii se pot antrena acum și pentru sărituri la 100 metri garduri. Având în vedere suma derizorie plătită pentru realizarea acestei piste sintetice, de doar 16.600 de lei, ne punem întrebarea justificată: de ce le-a trebuit atât de mulți ani celor din administrația PSD să facă această investiție?! Nu mai este un secret pentru nimeni că reprezentanții administrației PSD nu sunt iubitori ai sportului de masă, dovadă că nu au realizat nimic pentru copiii dornici să facă sport în condiții decente în municipiul și județul Brăila”, afirmă președintele Organizației Municipale PNL Brăila.

 

Aproape 800.000 lei, prețul real pentru construcția pistei de atletism de la LPS

Cum suma de 16.600 lei vehiculată de Cătălin Canciu părea într-adevăr una derizorie pentru pista de atletism, redactorii ”Obiectiv” l-au contactat pe directorul Liceului cu Program Sportiv, Dan Mihai Gheorghiță, pentru a-i cere să ne transmită costul exact al investiției. Gheorghiță ne-a spus că proiectul a costat în total 797.835 lei cu TVA, din care: studiu de fezabilitate – 16.600 lei și lucrarea în sine (execuție și proiectare) – 781.235 lei.

Proiectul de hotărâre pentru realizarea pistei de atletism a fost aprobat în Consiliul Local Municipal Brăila în luna iunie 2022, atunci când s-a alocat și suma de peste 1,5 milioane lei cu TVA pentru reabilitarea aleilor de acces pietonale, carosabile și platformelor din cadrul unității de învățământ.

”Tot acest proiect s-a ridicat la aproape 8 miliarde de lei vechi. Anul trecut, în vară, eu am făcut un proiect cu indicatorii economici care a fost aprobat de către Consiliul Local. În anul 2023, în luna martie-aprilie, s-a pornit procedura de achiziție, în iunie s-a finalizat procedura și a fost semnat contractul cu firma câștigătoare. Și la final de octombrie pista a fost gata, recent s-a făcut recepția lucrărilor”, ne-a precizat Dan Gheorghiță.

 

Stadionul de atletism, altă preocupare „din vorbe” a lui Canciu

Apoi, în același comunicat de presă, Canciu amintește de stadionul de atletism, construit în anii '70 și care se numără printre puținele din țară cu opt culoare, potrivit chiar și pentru competiții internaționale. Stadionul se află în paragină de mai bine de 16 ani, în prezent fiind ”mort și îngropat”.

”Aici s-au antrenat campioni ai atletismului românesc și mondial precum Anișoara Cușmir, Adelina Gavrilă, Gina Panait, Ionuț Pungă, Doru Oprea. Pleiada de campioni scoasă de la Brăila nu a impresionat însă politicienii PSD, care au avut mereu alte priorități. În atâția ani de când Stadionul de Atletism a devenit o groapă de gunoi, niciun senator sau deputat PSD - că doar ei au fost mereu crema - nu a fost interesat, în atâtea mandate, să rezolve litigiul acestui obiectiv sportiv. Pe scurt, terenul este al Primăriei Brăila, iar pista și vestiarele sunt în administrarea Ministerului Tineretului și Sportului, iar de ani de zile acest litigiu pare imposibil de rezolvat, responsabilitatea fiind pasată de la o autoritate la alta. De râs este că, în urmă cu câțiva ani, în condițiile în care stadionul nu mai era funcțional, Ministerul Tineretului și Sportului a investit aproximativ 20 de mii de euro pentru modernizarea vestiarelor aflate chiar lângă pistă, vandalizate ulterior”, mai explică liberalul. Sursa citată continuă: ”În prezent, brăilenii care se plimbă prin parc văd ruinele clădirii care adăpostea vestiarele, cabinetul medical, cabinele de toaletă și de duș, totul arată ca după război. Încăperile sunt pline de gunoaie, pereții – interiori și exteriori – sunt acoperiți de graffiti, ușile și ferestrele au dispărut. Fosta pistă este acoperită de bălării și de pietre, deși la un moment dat mai mulți voluntari s-au implicat serios și au curățat spațiul de buruieni, în speranța că autoritățile locale vor fi impulsionate să facă ceva. După această curățenie făcută de voluntari, buruienile au crescut loc, unele depășind un metru înălțime, inclusiv pe terenul înconjurat de pistă, acolo unde se pregăteau aruncătorii de ciocan sau de suliță, afirmă Cătălin Canciu.

În final, liderul liberalilor din municipiu îi dă lecții lui Dragomir:

”Primăria Brăila, în mandatele fostului primar PSD Aurel Simionescu (8 ani), dar și în mandatele actualului primar PSD Marian Dragomir (7 ani), a găsit mereu scuza lamentabilă că s-au transmis mai multe solicitări la Ministerul Tineretului și Sportului în vederea preluării pistei de atletism, dar că nu s-a primit niciun răspuns favorabil. De multe ori, așa cum ne-am obișnuit în birocrația românească, nu este suficient să trimiți doar un document sau chiar un set de documente, trebuie să te implici mai mult, nu să trimiți hârtii doar cât să-ți acopere și să-ți scuze neputința, iar în rest să te dai victimă, își încheie Canciu comunicatul de presă. Pe de altă parte, este de neînțeles de ce parlamentarii PNL mai vechi sau mai noi (deputatul Alexandru Popa, în prezent) nu au făcut ei ce zice Canciu, adică nu s-au „implicat” mai mult. Cum? Canciu, știe! În fond, PNL este la guvernare alături de PSD și până de curând liberalii au avut și premierul.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro