• neregulile semnalate de consilierul judeţean PND, Cătălin Iordache, legate de Spitalul Judeţean, de HC Dunărea, de unele proiecte cu semne de întrebare de la Consiliul Judeţean şi nu numai, au supărat la culme tabăra PSD • Iordache s-a trezit, recent, pârât la Agenţia Naţională de Integritate de către CJ Brăila • şeful Consiliului, Francisk Chiriac, susţine că la mijloc ar fi vorba de contracte de publicitate încheiate între ONG-ul lui Iordache şi instituţii subordonate ale CJ pentru publicitate în ziarul condus de PND-ist • în replică, Iordache afirmă că secretarul judeţului Dumitrel Priceputu i-a transmis o altă variantă, precizându-i că totul ar fi pornit de la o sesizare anonimă în legătură cu nişte facturi la handbal
Şedinţa CJ Brăila, 30 martie 2018:
Francisk Chiriac: “Voiam doar să îi pun o singură întrebare domnului consilier Cătălin Iordache. Bine, nu mai sunteţi patronul Infobrăila, dar vreau să îmi spuneţi ce calitate aveţi în Asociaţia pentru comunicare şi dialog social. Şi vreau să o spuneţi public, acum!”
Iordache: “Dar scrie în declaraţia de interese”.
Chiriac: “Nu! Spuneţi-mi dumneavoastră, că vreau să aud din gura dumneavoastră”.
Iordache: “Preşedinte, de ce?”
Chiriac: “Preşedinte, da? Vă mulţumesc! O să vedeţi mai târziu de ce”.
Câteva săptămâni mai târziu...
Act de intimidare în Consiliul Judeţean Brăila. Războiul public dintre consilierul judeţean PND Cătălin Iordache şi preşedintele CJ, PSD-istul Francisk Chiriac, a ajuns la următorul nivel: în curtea Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI). După ce Iordache a rupt alianţa cu PSD-iştii şi a făcut publice o serie de nereguli de la Spitalul Judeţean, de la HC Dunărea, ba mai mult, a şi criticat diverse proiecte de hotărâri care ridicau semne de întrebare, a venit şi “mutarea” PSD-iştilor. Şi după cum a avertizat Chiriac la cea mai recentă şedinţă de CJ Brăila, răzbunarea nu a întârziat să apară.
Cătălin Iordache a susţinut, recent, o conferinţă de presă în care a anunţat că s-a trezit tam-nesam cu o scrisoare de la inspectorii ANI, în care este înştiiţat că face obiectul unei anchete privind o posibilă stare de incompatibilitate, după ce situaţia a fost semnalată de CJ Brăila. PND-istul a făcut publică scrisoarea de la ANI cu precizarea nu i s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile. Acesta a susţinut că deşi a solicitat telefonic să i se spună despre ce este vorba şi cine anume îl acuză, răspunsul a fost o invitaţie la sediul Agenţiei de la Bucureşti. Iordache a afirmat că din punctul său de vedere totul este “un mare fâs”, orchestrat de preşedintele CJ Brăila, ca răzbunare pentru atacurile sale din ultima perioadă.
Interesant este că Francisk Chiriac a precizat că într-adevăr a semnat hârtia prin care CJ Brăila a sesizat ANI în legătură cu o posibilă stare de incompatibilitate în cazul lui Iordache. Acesta a precizat că în urma unor verificări ar fi descoperit o serie de contracte de sute de euro încheiate de instituţiile subordonate cu Asociaţia pentru Comunicare, Dialog şi Ajutor Social (ONG unde Iordache este preşedinte), pentru publicitate în ziarul condus de PND-ist. Astfel, din dorinţa de a “face un bine”, după cum s-a exprimat, a decis să ceară clarificări de la inspectorii ANI. Pe de altă parte, Iordache a ţinut să sublinieze că nu ştie să fi semnat astfel de contracte, ba mai mult, că ar fi primit un cu totul alt răspuns de la secretarul judeţului, Dumitrel Priceputu. Acesta i-ar fi spus că totul a pornit de la o sesizare anonimă privind anumite facturi la handbal. PND-istul s-a arătat ferm convins că este o încercare de a fi eliminat din Consiliul Judeţean, însă cu precizarea că un eventual proces cu ANI ar dura mai mult decât mandatul său de consilier, astfel că social-democraţii vor fi nevoiţi să îl mai suporte o perioadă.
Iordache, convins că tot cazul a fost orchestrat de Chiriac
Prima persoană care i-a venit în minte PND-istului privind sesizarea la ANI este chiar şeful CJ, Francisk Iulian Chiriac, cu care a intrat în conflict de câteva ori, în cadrul şedinţelor lunare. Iordache a amintit episodul “ultra” toaletelor de 186.000 lei. Proiectul de hotărâre care, pe lângă suma exorbitantă alocată pentru nişte grupuri sanitare, conţinea şi câteva greşeli de ordin semantic, l-a determinat pe consilierul judeţean să împartă bile negre celor responsabili, inclusiv şefului judeţului, pe care l-a întrebat dacă a citit vreodată un proiect din zecile pe care le adoptă, în fiecare lună. “Ştiţi că la ultima şedinţă de Consiliu Judeţean am afirmat că unele proiecte de hotărâri sunt total inacceptabile pentru că se spune că, eu ştiu, construirea unui WC trebuie să respecte condiţiile de mediu şi conservarea mediului natural şi antropic. Am spus atunci că e o prostie şi s-a zis că se elimină. Ei bine, este la fel în continuare. Deci băiatul ăsta e idiot. Cui poţi să îi spui că greşeşte spunând o prostie şi el să o repete? Unui idiot, unui cretin! Şi vă rog frumos să notaţi exact cum vă spun! (...) Problema este că toate hotărârile sunt în continuare la fel, la CJ. Adică un idiot ca mine şi un cretin tot ca mine, degeaba îi spune unuia că un WC nu poate să contribuie la conservarea mediului natural, că nu poate. Nu e nimic, îl punem din nou (pe ordinea de zi - n.r.). Ce contează că a zis unul? Nu contează! Păi, când ţi se spune că faci o greşeală, când accepţi asta, când eşti suficient de cretin şi inadaptat social şi lingvistic, să nu poţi să răspunzi la ce înseamnă «antropic»! Dacă nu ştiai ce înseamnă «antropic», acum ştii. Şi dacă ai aflat că «antropic» este în general un fenomen negativ, adică intervenţia omului asupra naturii în sens negativ, cum poţi să «conservi» aşa ceva? Eşti cretin? Eşti idiot? Şi cum crezi că ar putea un WC să facă asta? Eu am proiectul primit pe e-mail. Este cu «antropicul» la locul lui. Nu vă miraţi, nu vă deranjaţi. Acum nu mai este WC, este o extindere la şcoală. Descoperim că cineva îşi bate joc de noi în mod constant şi ne pune să votăm. Eu nu vreau să votez aşa ceva”, a răbufnit Iordache. Acesta şi-a continuat ideea afirmând că nu-şi permite să jignească inteligenţa multor oameni, votând un asemenea proiect de hotărâre.
“Pericolul cel mai mare în astfel de situaţii este că un partid, cum e PSD, încearcă să monopolizeze atenţia publică pe nişte nimicuri”
Apoi, Iordache a revenit la sesizarea ANI, despre care a declarat că nu o ia în serios. Acesta a amintit despre o situaţie în care un consilier judeţean social-democrat s-ar fi aflat în conflict de interese, situaţie pe care a făcut-o publică într-o şedinţă CJ . “ANI nu s-a sesizat când consilierul judeţean PSD Marius Dobrotă a votat bugetul în AGA de la Handbal, iar a doua zi a venit şi a aprobat bugetul în Consiliul Judeţean. Nu s-a sesizat nimeni. Eu n-am făcut nicio plângere. Şi aici a fost toată cheia acestui conflict. Toată lumea a crezut că eu am făcut aceste plângeri către ANI. Eu nu am făcut nicio plângere către ANI, convins fiind că ei vor reacţiona fără să li se facă nimic. Or, ceea ce s-a întâmplat acum, dovedeşte exact ce am zis eu”, a precizat Cătălin Iordache. Acesta a mai afirmat că PSD-iştii preferă să îngroape o problemă decât să o rezolve. Dacă ANI îi va dovedi incompatibilitatea, consilierul judeţean este pregătit să demisioneze, însă susţine că un proces în instanţă ar dura mai mult decât mandatul său, iar o altă candidatură nu-l mai interesează în momentul de faţă. În plus, Iordache a atacat-o şi pe şefa lui de partid, Simona Drăghincescu. “Pericolul cel mai mare în astfel de situaţii este că un partid, cum e PSD, încearcă să monopolizeze atenţia publică pe nişte nimicuri. Aceste lucruri nu există. Faptul că eu am zis nu ştiu ce, nu ştiu unde... este o treabă până la urmă, politică, dacă vreţi. Ce mi se poate întâmpla? Voi fi anchetat, cercetat, trimis în judecată, condamnat şi obligat să nu mai candidez. Ok. Dar cine dracu' ar mai candida într-un consiliu în care unul care îşi dă cu mai mult gel pe cap decât gândeşte ar vrea să fie? Cine ar vrea să fie părtaş la astfel de mişmaşuri de doi lei? Cine? Una ca Simona Drăghincescu? Scuzaţi-mă. Nu pot accepta aşa ceva. Nu pot accepta ca Simona Drăghincescu să fie forumul dreptăţii în acest judeţ, în condiţiile în care eu şi firma mea de consultanţă am făcut-o pe ea politician. Ea fiind un nimeni”, a afirmat sursa citată.
Iordache a încheiat prin a-şi susţine nevinovăţia: “Eu nu am încălcat legea ANI niciodată. Dacă am încălcat-o şi se va dovedi lucrul ăsta, voi fi primul care va pleca de acolo. Primul! N-am nicio problemă. Aşa cum am demisionat de la Spital când ei şi-au bătut joc de nişte lucruri. Aşa cum am plecat de la handbal că şi-au bătut joc, pot să plec şi de la Consiliul Judeţean. Dar asta nu înseamnă că trebuie să tac când lucrurile astea se întâmplă”.
PND-istul şi-a continuat ideea spunând că va avea aceeaşi atitudine în Consiliul Judeţean. “O să am o atitudine normală, în sprijinul celor care m-au votat. Pentru că eu am descoperit singurel şi chiar m-am bucurat că am descoperit singur, ca un bou ce sunt, că nu ne dăm seama ce forţă avem făcând lucrurile cum trebuie. Suntem nişte proşti crezând că ei ne pot călca în picioare. Nu e adevărat! Eu mi-am dat seama de asta foarte târziu. (...) Astfel de oameni nu trebuie să poată lua decizii împotriva noastră. Nu e normal!”, a conchis Iordache, în conferinţa de presă.
Ce i-au transmis inspectorii ANI lui Iordache
Interesant, în adresa primită de Iordache de la Agenţia Naţională de Integritate, emisă în data de 19 aprilie, nu se precizează cu exactitate ce acuzaţii i se aduc sau în ce vor consta verificările.
“Prin prezenta vă informăm că urmare sesizării transmise de către Consiliul Judeţean Brăila, în lucrarea înregistrată cu nr. 13243/S/II/18.04.2018 s-a declanşat procedura de evaluare a respectării regimului juridic al incompatibilităţilor şi al confliectelor de interese, pe perioada exercitării funcţiilor şi demnităţilor pulice. (...) Agenţia Naţională de Integritate va proceda la solicitarea de date şi informaţii care nu sunt publice, necesare desfăşurării activităţii de evaluare, de la instituţiile şi autorităţile publice, precum şi de la alte persoane juridice de drept public sau privat sau persoane fizice, urmând ca în situaţia în care din activitatea de evaluare vor rezulta elemente în sensul existenţei unei incompatibilităţi sau a unui conflict de interese (...) vă transmitem o nouă informare. De asemenea, vă informăm că, în cazul în care în urma evaluării, vor fi identificate elemente de încălcare a legislaţiei penale, fiscale, contravenţionale sau disciplinare, Agenţia Naţională de Integritate va sesiza (...) organele de urmărire penală, fiscale, respectiv disciplinare competente, în vederea declanşării procedurilor specifice în cadrul acestora”, apare în adresa inspectorilor către Iordache.
Chiriac: “Ca să nu mai comenteze domnul consilier Cătălin Iordache, să nu se mai bată ca gorila cu pumnul în piept”
Contactat de redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei”, preşedintele CJ Brăila, Francisk Chiriac a confirmat că a semnat sesizarea trimisă către ANI, dar în calitatea de şef al instituţiei pe care o reprezintă, nu ca un act de răzbunare.
“După cum bine ştiţi, v-am spus că fac un studiu privitor la ce contracte au avut, pe anumite servicii, subordonatele Consiliului Judeţean. Şi am găsit acolo, şi mi s-a părut corect să trimit către instituţiile abilitate să cerceteze, dacă nu cumva domnul Cătălin Iordache este în incompatibilitate. Adică presupun că i-am făcut un bine”, a declarat Chiriac.
Întrebat dacă a găsit cazuri concrete privind incompatibilitatea PND-istului, şeful CJ Brăila a afirmat că s-au găsit o serie de contracte “de sute de euro” încheiate între Asociaţia pentru Comunicare, Dialog şi Ajutor Social a lui Iordache şi o serie de instituţii deconcentrate, fără a preciza cu exactitate care anume.
“Da. În calitate de preşedinte la acel ONG, avea contracte cu subordonatele Consiliului Judeţean referitoare la «infobrăila», în care dădea anunţuri de publicitate pentru diverse. Nu ştiu: angajări. Publicitate. Şi am vrut să văd dacă e în partea de incompatibilitate. Ce am făcut greşit în chestia asta? Am observat că la toate relele care se întâmplă în judeţul ăsta, eu sunt de vină. Recunosc. Dar uite că sunt preşedintele Consiliului Judeţean şi vreau să le repar. Da? Am început să asfaltăm drumurile, începem să lucrăm şi la Spital să mai închidem din lucrări. Facem planul de bătaie pentru viitor. Aşa că scoatem lucrurile la lumină, ca toată lumea să ştie cine, ce şi cum, şi din ce bani publici. Că domnul Cătălin Iordache la un moment dat spunea că el stătea la masă cu anumiţi preşedinţi (n.r. -fostul preşedinte CJ Gheorghe Bunea Stancu) şi că el nu a beneficiat de niciun leu din banii publici. Uite că a beneficiat. Şi nu vorbim de 5 lei sau 10 lei, ci cred că e vorba de zeci de mii de euro sau sute de euro. Ca să nu mai comenteze domnul consilier Cătălin Iordache, să nu se mai bată ca gorila cu pumnul în piept”, a declarat Chiriac.
Întrebat dacă a descoperit în timpul verificărilor şi alţi consilieri în neregulă, şeful judeţului a explicat că deocamdată nu, însă dacă va găsi, va avea grijă să sesizeze organele abilitate: DNA şi ANI. Mai mult, acesta a dorit să sublinieze că Iordache a făcut la rândul său o serie de sesizări către ANI.
“Nu văd niciun fel de problemă. Iar dacă e trimisă de Consiliul Judeţean şi este semnată de mine, este semnată în calitate de preşedinte al Consiliului. Toate hârtiile care ies sunt semnate de mine. Asta e. Dacă domnul Iordache e foarte supărat, poate că Agenţia Naţională de Integritate îl va lămuri. E problema lui strict personală. Fiecare răspunde de faptele lui. Trebuia să citească legea. Dar ţinând cont că el nu are nicio treabă cu administraţia publică locală... El gândeşte doar din punct de vedere personal şi privat. E o diferenţă între contractele private şi cele publice.
Oricum, m-am obişnuit ca domnul consilier judeţean Cătălin Iordache să mă porcăie prin conferinţele de presă sau ce face el acolo, dar nu e niciun fel de problemă. Ne vedem şi în altă parte”, a conchis Chiriac.
Ulterior, consilierul judeţean Cătălin Iordache a luat legătura cu redactorii “Obiectiv” pentru a transmite că în urma unei conversaţii cu secretarul judeţului, Dumitrel Priceputu, acesta l-a informat că totul a pornit de la o sesizare anonimă, privind câteva facturi legate de handbal.
“La handbal nu a existat niciodată nicio factură pe nimic. În afară de faptul că eu nu mai primesc reclamă, dar aerul meu condiţionat a rămas la Polivalentă. Părerea mea este că tot cazul acesta este un mare fâs. E o răzbunare a domnului Chiriac pentru faptul că l-am întrebat ce înseamnă antropic şi n-a ştiut, că am zis că nu ştie limba română şi aşa mai departe”, a afirmat Iordache.