"Analizând împrejurarea că 14 septembrie este o dată extrem de importantă pentru marea majoritate a populaţiei României, în sensul că încep şcolile şi că, în principal, toţi oamenii politici sunt prezenţi cu diverse activităţi la acest eveniment, Birourile Permanente au hotărât să îi solicite preşedintelui să fie prezent în camerele reunite în data de 15 septembrie, urmând ca în raport de programul dumnealui să se stabilească ora la care doreşte să se adreseze celor două camere reunite", a declarat chestorul Senatului. O variantă discutată a fost ca ora de începere a şedinţei pentru discursul preşedintelui să fie 19.00.
Întrebat dacă au fost discuţii legate de venirea preşedintelui în Parlament, Chelaru a răspuns că "nu au fost niciun fel de dispute".
Chelaru a anunţat că data de 15 septembrie este şi data la care Guvernul îşi va angaja răspunderea pentru cele trei proiecte de lege anunţate şi de Emil Boc. "Este adevărat că au fost nenumărate discuţii pe data aceasta şi pe asumarea răspunderii. Până la urmă, prin vot, s-a tranşat în favoarea datei de 15 septembrie", a adăugat senatorul PSD.
El a anunţat şi programul asumării: de la ora 16.00 - Legea educaţiei naţionale, de la ora 17.00 - Proiectul legii salarizării unitare şi apoi Legea reorganizării unor instituţii publice.
De asemenea, Chelaru a declarat că termenul până la care se pot depune amendamente este vineri, 11 septembrie, ora 20.00.
Potrivit senatorului PSD, în cadrul şedinţei Biroului Permanent au existat o serie de discuţii referitoare la angajarea răspunderii. "A existat opoziţia care, după părerea dumnealor, modalitatea de asumare a răspunderii nu este democratică şi ar fi bine dacă totuşi Guvernul îşi asumă răspunderea pe mai multe legi să se facă separat, la intervale de timp separate, să se facă amendamente separate, dacă se vor declanşa moţiuni să fie trei moţiuni de cenzură, pe fiecare lege separată", a explicat Chelaru.
"Până la urmă, având în vedere că există, totuşi, o procedură relativ urgentă pentru soluţionarea acestor trei importante proiecte de legi, prin vot s-a stabilit ca până pe 11 septembrie să se facă toate amendamentele, Guvernul având posibilitatea sâmbătă, duminică şi luni să le analizeze în detaliu şi să admită măcar parte dintre ele şi să putem avea proiecte de lege complete", a conchis Chelaru.