Şedinţa plenului reunit al celor două Camere ale Parlamentului în care Guvernul şi-a asumat răspunderea pe un program politic a durat 20 de minute, premierul susţinând un discurs de aproape cinci minute, potrivit Mediafax.
În timpul şedinţei, parlamentarii democrat-liberali au afişat mai multe mesaje împotriva Guvernului.
Printre mesajele pe care democrat-liberalii le-au afişat în plen, în momentul în care premierul Victor Ponta îşi susţinea discursul la asumarea răspunderii, s-au aflat: "Prim-ministru plagiator", "Guvern-plagiat", "USL - divorţat de formă, la ciolan împreună", "3 guverne, aceeaşi minciună" şi "Ponta - 3, România-0".
Pe de altă parte, vicepremierul Liviu Dragnea consideră că garanţia pentru îndeplinirea programului politic al Guvernului o reprezintă anul 2013, în care au fost atinse o serie de obligaţii şi obiective asumate.
"2013 a fost un an în care Guvernul şi-a dus la îndeplinire foarte multe obligaţii şi obiective asumate şi garanţia că se vor întâmpla cele spuse în program şi în 2014 o reprezintă anul 2013, care a fost un an bun", a afirmat Dragnea marţi la Parlament.
„Compunere populistă"
Preşedintele partidului Forţa Civică, Mihai Răzvan Ungureanu, consideră că premierul Victor Ponta şi-a asumat în Parlament răspunderea „pe o compunere populistă" şi precizează că va vota moţiunea de cenzură împotriva Guvernului.
„Ponta şi-a asumat în Parlament răspunderea pe o compunere populistă. Aceleaşi minciuni socialiste despre performanţele economice din timpul mandatului domniei sale. Nimic despre numărul mare al şomerilor sau insolvenţelor. Am aşteptat un program politic, n-am înţeles nimic din ce urmează să facă acest nou guvern. În primul rând în calitate de cetăţean român nu pot să accept o asemenea atitudine de sfidare. şi voi fi cu siguranţă unul dintre parlamentarii care vor semna moţiunea de cenzură împotriva noului guvern", a declarat Ungureanu, potrivit unui comunicat transmis marţi Agerpres.
El susţine că social-democraţii fac „propagandă socialistă" şi cere Executivului să explice creşterea economică şi, în context, rectificarea deficitului.
„Dacă asistăm la o creştere economică peste aşteptări, cum este posibil atunci să avem venituri sub aşteptări? Veniturile disponibile au scăzut, consumul a stagnat, noi nu simţim această creştere economică. Încetaţi să mai minţiţi populaţia. Să ne mai explice noul guvern cum este posibil ca în contextul acestei creşteri economice să asistăm la un deflator mai mic decât IPC şi la rectificarea deficitului de la 2,2% la 2,5%", conchide Mihai Răzvan-Ungureanu.