Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a solicitat, ieri, intrarea în faliment a societăţii Astra Asigurări, aflată în administrare specială, şi a decis retragerea autorizaţiei de funcţionare, a anunţat preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu. „Potrivit concluziilor raportului sunt întrunite cele trei condiţii legale care definesc starea de insolvenţă", a menţionat şeful ASF.
Potrivit planului de redresare financiară, întocmit de KPMG Advisory SRL ţi aprobat de ASF pe 7 aprilie 2014, acţionarii majoritari ai Astra SA intenţionau să aducă în companie 425 milioane de lei în termen de aproximativ un an. A doua etapă de majorare de capital social s-a încheiat în 19 august, fără a se înregistra subscrieri de capital semnificative şi fără alte solicitări de prelungire a procesului de majorare a capitalului social al societăţii de către investitorii interesaţi.
De menţionat că, la jumătatea lunii iulie, Mişu Negriţoiu declara că discuţiile privind preluarea Astra sunt „destul de avansate" şi că există „şanse bune" ca problema să fie rezolvată în această vară sau, cel puţin, societatea „să intre într-un alt plan de redresare, cu un investitor strategic". Astra Asigurări este deţinută de The Nova Group Investments România şi Epsilon Estate Provider (99% din acţiuni), firme controlate de omul de afaceri Dan Adamescu.
O creştere a contribuţiilor
În noul context, preşedintele Uniunii Naţionale a Societăţilor de Intermediere şi Consultanţă în Asigurări din România (UNSICAR), Bogdan Andriescu a afirmat că banii din Fondul de Garantare a Asiguraţilor vor acoperi despăgubirile care vor fi acordate în cazul falimentului Astra Asigurări şi este chiar posibil să mai şi rămână fonduri.
„Despăgubirile vor fi plătite fie din banii care există în momentul de faţă în Astra, dacă există, nu am aceste informaţii, iar în momentul în care se termină acest fond intră în acţiune Fondul de Garantare a Asiguraţilor, care va acoperi despăgubirile aferente. Sigur că nu se întâmplă peste noapte, nu este un proces care să dureze o săptămână, o să dureze mai mult timp, dar pentru sănătatea pieţei este foarte bine. Cred că banii din Fondul de Garantare a Asiguraţilor vor acoperi despăgubirile, chiar este posibil să mai şi rămână", a precizat Andriescu.
El nu a exclus posibilitatea ca, în următoarea perioadă, contribuţiile pentru Fondul de Garantare a Asiguraţilor să crească un pic pentru că acesta trebuie reconstruit, suma existentă în acest moment fiind minimală pentru a face faţă unor asemenea situaţii. Pe de altă parte, Bogdan Andriescu susţine că singurii clienţi care vor resimţi unele efecte vor fi două companii care au de primit despăgubiri semnificative, în condiţiile în care despăgubirea a fost limitată la 100.000 de euro de persoană juridică sau fizică.
Negriţoiu a subliniat, totodată, că impactul despăgubirilor în cazul Astra Asigurări, calculat de ASF, este de 700 de milioane de lei, iar Fondul de Garantare a Asiguraţilor are aproape un 1 miliard de lei.