Astenia de primavara | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Astenia de primavara

Trecerea frigului iernii si aparitia primaverii aduc cu sine un sindrom suparator, denumit generic astenie de primavara, care afecteaza milioane de oameni mai ales in mediul urban. Activitatea fizica si intelectuala, efectuata pina nu de mult cu usurinta, se face acum mult mai greu, necesitind un efort de vointa si concentrare mai mare. Apar durerile de cap si oboseala, scade acuitatea vizuala si auditiva, precum si pofta de mincare. In mod paradoxal, investigatiile clinice nu semnaleaza nimic ingrijorator. Tabloul simptomatic este completat de tulburari neurovegetative: scaderea tensiunii arteriale la ridicarea brusca in picioare, manifestata prin ameteala sau impaienjenire a privirii si accelerarea usoara a pulsului. Oboseala poate fi asociata si cu nervozitate, irascibilitate, insomnie, tendinta la izolare.
Toate acestea imbie la oprirea muncii, la odihna, chiar la somn.

Cauzele asteniei de primavara

Cauza asteniei de primavara a fost considerata mult timp doar o carenta de vitamine sau minerale, specifica firesc finalului sezonului rece. In ultimul timp insa, aceasta stare a aparut si la persoanele care utilizau preventiv suplimente vitaminice. Oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca organismul este supus unui efort mare, incercind sa se adapteze la regimul de lumina si temperatura al primaverii. Tot acum, activitatea fizica se intensifica, dupa o perioada de relativa stagnare cauzata de conditiile limitative impuse de anotimpul rece. Aceasta este dublata de intensificarea excitatiei senzoriale, luminozitate crescuta si zgomote accentuate care asalteaza creierul.
Situatia este agravata si de modificarile pe care le suporta clima, mai ales disparitia anotimpurilor intermediare.

Tratament

Astenia poate avea diverse cauze si se poate prezenta sub diferite aspecte. Avind in vedere mecanismele complexe si variate ale aparitiei acesteia si tratamentul trebuie abordat pe masura.
Cea mai recomandata masura ca fiind necesara este odihna pasiva, somnul ca relaxare neuromusculara. De asemenea, ar fi bine de evitat si activitatile cu suprasolicitare psihica si in special munca la calculator.
Un rol esential in recuperarea fizica dar si psihica o are asa-numita odihna "activa", rationala, mersul pe jos, gimnastica, inotul, lectura si la nevoie se pot folosi energizante usoare precum cafeaua si cola.
Mai usor de obtinut este prevenirea acestei situatii, iar solutia o reprezinta rationalizarea efortului, cumulata cu respectarea stricta a orelor de odihna.
In concluzie, antidotul asteniei de primavara, este activitatea fizica efectuata cu moderatie, odihna activa si respectarea intervalelor de somn.
Daca insa starea de slabiciune persista mai mult de 2 saptamini, vizita la medic este mai mult decit obligatorie. Adesea, o data cu astenia de primavara se instaleaza si depresia. Netratata, aceasta poate accentua simptomatologia, mai ales pe cea psihica.

Mirela Boroeanu - Stanca, redactor sef "Pharma Business"
www.pharma-business.ro

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro