Toate acestea imbie la oprirea muncii, la odihna, chiar la somn.
Cauzele asteniei de primavara
Cauza asteniei de primavara a fost considerata mult timp doar o carenta de vitamine sau minerale, specifica firesc finalului sezonului rece. In ultimul timp insa, aceasta stare a aparut si la persoanele care utilizau preventiv suplimente vitaminice. Oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca organismul este supus unui efort mare, incercind sa se adapteze la regimul de lumina si temperatura al primaverii. Tot acum, activitatea fizica se intensifica, dupa o perioada de relativa stagnare cauzata de conditiile limitative impuse de anotimpul rece. Aceasta este dublata de intensificarea excitatiei senzoriale, luminozitate crescuta si zgomote accentuate care asalteaza creierul.
Situatia este agravata si de modificarile pe care le suporta clima, mai ales disparitia anotimpurilor intermediare.
Tratament
Astenia poate avea diverse cauze si se poate prezenta sub diferite aspecte. Avind in vedere mecanismele complexe si variate ale aparitiei acesteia si tratamentul trebuie abordat pe masura.
Cea mai recomandata masura ca fiind necesara este odihna pasiva, somnul ca relaxare neuromusculara. De asemenea, ar fi bine de evitat si activitatile cu suprasolicitare psihica si in special munca la calculator.
Un rol esential in recuperarea fizica dar si psihica o are asa-numita odihna "activa", rationala, mersul pe jos, gimnastica, inotul, lectura si la nevoie se pot folosi energizante usoare precum cafeaua si cola.
Mai usor de obtinut este prevenirea acestei situatii, iar solutia o reprezinta rationalizarea efortului, cumulata cu respectarea stricta a orelor de odihna.
In concluzie, antidotul asteniei de primavara, este activitatea fizica efectuata cu moderatie, odihna activa si respectarea intervalelor de somn.
Daca insa starea de slabiciune persista mai mult de 2 saptamini, vizita la medic este mai mult decit obligatorie. Adesea, o data cu astenia de primavara se instaleaza si depresia. Netratata, aceasta poate accentua simptomatologia, mai ales pe cea psihica.
Mirela Boroeanu - Stanca, redactor sef "Pharma Business"
www.pharma-business.ro