Astazi, Dunarea depaseste cota de inundatie la Braila | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Astazi, Dunarea depaseste cota de inundatie la Braila

Marinarii de pe bacurile din Braila au ridicat cu aproximativ patru metri nivelul pasarelelor, pentru ca autoturismele sa poata urca pe vasele lor si sa traverseze Dunarea. In ultima perioada, nivelul fluviului a crescut si cu cite 25 cm pe zi, iar acum, marinarii spun ca acesta are cam un metru, peste limita normala, pentru perioada actuala. Dunarea a ajuns ieri la 608 cm, cu numai 2 centimetri sub cota de inundatie. In unele zone ale falezei, cheul este deja inundat, iar pasarelele de la navele acostate la mal au fost partial acoperite de apa. Proprietarii bacurilor care traverseaza Dunarea catre judetul Tulcea sau catre Insula Mare a Brailei sint nevoiti sa ridice pasarelele cu excavatorul, din cind in cind, pentru ca autoturismele sa le poata traversa. "In ultima perioada, am ridicat pasarela cam vreo patru metri, si inca se mai ridica. Este rau si nu stiu cind se va termina, ca vad ca de sus vine totusi apa mare si mai dureaza. Nu e bine deloc", ne-a spus G. Dinu, unul dintre proprietarii bacurilor. Proprietarii bacurilor se tem ca, daca apa va mai creste mult, traversarea Dunarii va deveni imposibila si vor pierde bani buni.
"Dunarea este mai mare decit normalul si am vazut ca inca mai vine. Unele pasarele s-au ridicat, ca nu se mai putea trece, dadea apa peste ele si a trebuit sa le ridicam, ca altfel nu aveam cum sa iesim, ieseam cu barca", ne-a spus un marinar.
"E mare apa, fata de nivelul obisnuit. Cred ca are cel putin 60-70 de centimetri. Chiar mai mult, poate sa fie aproape la un metru mai mult decit in mod obisnuit. E cota alarmanta", a fost de parere un trecator, care venise la malul fluviului, ca sa vada cit a crescut nivelul acestuia.
Pentru ca au auzit ca in judetul Tulcea, apa a crescut ingrijorator, unii dintre taximetristii din Braila nu mai accepta curse, pe partea cealalta a fluviului. "Am auzit aseara, la televizor, ca masinile mari sint oprite, eu personal am avut acum o cursa la Cerna, si mi-e frica sa ma duc, sa nu ramin acolo. Am refuzat cursa, desi m-au rugat sa duc un batrin acolo", ne-a declarat o taximetrista aflata cu masina la trecerea bac, catre Smirdan.

"Consider ca nu este cazul sa ne alarmam, dar asta nu inseamna ca nu trebuie sa fim in garda"

Autoritatile se asteapta ca, astazi, Dunarea sa depaseasca nivelul cotei de inundatie si au luat masuri speciale, urmarind indeaproape starea digurilor, in special a celor din Insula Mare a Brailei. Echipe ale ANIF si ale Sistemului de Gospodarire a Apelor fac permament verificari, pentru a se asigura ca s-au lua toate masurile, pentru ca digurile sa reziste presiunii crescute a apelor. Adrian Tureac, seful Sistemului de Gospodarire a Apelor, ne-a declarat, ieri, ca nu este cazul ca populatia sa fie alarmata, intrucit totul este sub control:
"Cota Dunarii astazi (ieri - n.r.) la Braila este de 608 centimetri, cu o crestere de 9 cm, aflindu-se la 2 cm de cota de inundatie. Prognoza pentru urmatoarele zile este in crestere, miine (astazi- n.r.) se va inregistra cu certitudine o cota mai mare decit 610, care reprezinta cota de inundatie. Incepind din data de 24, prognoza este ca Dunarea va incepe sa scada usor. Noi avem actiuni impreuna cu ANIF, cu domnul director Dan Ionel, monitorizam toate digurile aflate in administrarea Apele Romane si ale ANIF, deocamdata nu sint probleme, dar asta nu inseamna ca nu sintem permanent atenti, pentru a elimina orice problema s-ar ivi, precum grifoane, inflitratii, eroziuni etc. Consider ca nu este cazul sa ne alarmam, dar asta nu inseamna ca nu trebuie sa fim in garda, pentru a face fata oricarui eveniment".
In comuna Stancuta, apele Dunarii au crescut cu aproape trei metri fata de nivelul normal, acoperind drumul care ducea catre trecerea bac, spre localitatea Marasu. Potrivit primarului Nicu Turcu, apa are un debit de circa trei ori mai mare decit cel normal si s-a revarsat spre ambele maluri, acoperind, pe o parte si pe alta, citiva km de sosea. Acum, in Marasu nu se mai poate ajunge decit cu barcile. Dunarea a acoperit, partial, si doua sonde ale Petrom. "Apa mai are circa 1 metru, pina sa ajunga la motorasele acestor sonde. Daca fluviul va mai creste in zilele urmatoare, probabil ca aceste sonde vor fi oprite, temporar". Potrivit informatiilor obtinute, chiar daca apa va ajunge la motoarele celor doua sonde, nu exista un pericol prea mare, dat fiind ca acestea pot fi utilizate fara nici o problema, dupa ce sint uscate. La Gropeni, traversarea Dunarii, in Insula Mare, nu se poate face decit de catre persoane, bacul pentru autoturisme nemaicirculind, deocamdata. Traversarea fluviului, pentru persoane, se face de doua ori pe zi, dimineata si seara.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro