Echipa "Brăila, oraş candidat la titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021" se întâlneşte, astăzi, la orele 14.00, cu oficiali ai Ministerului Culturii, Autoritatea de Management (AM) în România pe Programul CEAC 2021. Depus în octombrie, în format scris şi electronic, în limbile română şi engleză, proiectul "Brăila, capitală europeană a culturii în 2021" cuprinde argumentaţii privind contribuţia acestui titlu la Strategia municipală pe termen lung, încadrarea în dimensiunea europeană, tratează conţinutul cultural şi artistic cu implicarea activă a publicului larg.
"În acest spaţiu cunoscut ca Dunărea de la mare, Dunărea de Jos, Dunărea maritimă au existat/ dăinuit, la gurile fluviului, graniţa dintre Orient şi Occident, oraşe şi sate care reunesc mai mult de un milion de locuitori, care au scris istorie, au făurit după puterile lor cultură şi civilizaţie alături de locuitorii întregii Europe", este doar o frântură din argumentul ce stă la baza înscrierii oraşului în această competiţie.
Proiectul care ridică stima de sine cetăţenilor
Şapte persoane reprezintă oraşul la discuţii, între care şi o gălăţeancă. Proiectul este, de altfel, o viziune asupra întregii regiuni, a doua ca mărime din ţară după Bucureşti. În fapt, brăilenii
demonstrează că îşi doresc acest titlu şi că au nevoie de susţinerea financiară a CE pentru a dezvolta cultura din oraşul lor.
Un prim obiectiv al proiectului vizează "promovarea prin cultură a întregii zone de sud-est a României", astfel încât se impune ca regiunea să poată beneficia de toate avantajele economice şi de infrastructură. După această primă întâlnire, Brăila trece printr-o nouă înfăţişare la Comisia Europeană, iar în 2016 află dacă intră pe lista scurtă a oraşelor candidate. Dacă va fi aşa, până în 2021, administraţia locală va suplimenta bugetul pentru cultură, special pentru organizarea evenimentelor din cadrul acestui proiect.
Aşa cum spune şi Programul CEAC 2021, simpla candidatură a unui oraş la acest titlu are menirea de a reda locuitorilor încrederea în capacitatea lor de a se dezvolta individual şi ca societate civilă, încrederea în propriile valori culturale, stima de sine. Vom reveni.