De la începutul lunii octombrie 2020, ziarul "Obiectiv - Vocea Brăilei" a inițiat o nouă rubrică, "Vorbe din Duh", menită să ne facă pentru o clipă să ne oprim! Să ne oprim, să ne liniștim și să reflectăm la ce este Viața, ce este Adevărul, care este Calea. Am început astfel o Călătorie spre altceva, spre ceva frumos într-o lume pe care noi am urâțit-o! Vom fi însoțiți de prof. Daniel Voinea, un dascăl, un mentor, un om minunat pentru cei care îl cunosc. Daniel Voinea a absolvit Teologia la Sibiu, dar și Facultatea de Filozofie la Iași și predă științe socio-umane la Liceul de Artă Hariclea Darclee. Precizăm că am oprit rubrica doar pe perioada sărbătorilor, dar de acum vom avea în fiecare săptămână câte un text nou, semnat de prof. Daniel Voinea.
Sfântul Ioan Damaschin descrie omul: „la mijloc între măreție și smerenie, același și duh și trup; duh, din pricina harului, iar trup din pricina mândriei; duh, ca să rămână și să laude pe binefăcător, trup ca să sufere și, prin suferință, să-și amintească și să se instruiască când se mândrește cu măreția”. (Dogmatica)
Astăzi, lasă mândria și adu-ți aminte motivul pentru care Îi porți recunoștință. De exemplu, pentru zilele pe care le-ai primit și frumusețile care ți-au încântat ochii. Sau pentru inima ta, care a cunoscut iubirea. Sau pentru plăcerea de a respira, ori de a te bucura de libertate. Sau pentru miile de ocazii în care ai putut să cumperi ceea ce ți-ai dorit, sau pentru a te plimba acolo unde ți-ai dorit. Sau pentru părinții, copiii sau prietenii care sunt prezenți în viața ta. Sau pentru că L-ai cunoscut pe Hristos, Care ți-a arătat Calea, cu cuvintele și felul Său de a a trăi.
Sau pentru orice altceva pentru care simți acum că Îi poți fi recunoscător.
Oricare ar fi motivul, simte recunoștința. Și apoi lasă motivul recunoștinței deoparte. Fixează-te acum doar în emoția recunoștinței față de Dumnezeu. Respiră odată cu ea. Încearcă să rămâi, fără cuvinte, în această emoție.
Este rugăciunea ta de astăzi, dincolo de cuvinte.
„Rugați-vă neîncetat” (1 Tesaloniceni 5, 18)