• este cea mai veche ctitorie a Brăilei și simbol al orașului, alături de Statuia lui Traian, Ceasul lui Petru Naum și Teatrul Rally, actual „Maria Filotti” • pe locul unde astăzi străjuiește Biserica „Sfinții Arhangheli”, s-a aflat, în urmă cu cinci secole, un cimitir creștin • ridicată pe vremea domnitorului Constantin Brâncoveanu, în Brăila ocupată de turci, biserica a fost la un pas de a fi demolată pe vremea dictaturii comuniste
Credincioșii ortodocși îi sărbătoresc, astăzi, pe „Voievozii oștilor cerești” - Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, slujitorii Lui Dumnezeu, apărătorii credinței și ocrotitorii secularei ctitorii din Centrul Vechi al Brăilei.
Este hramul celei mai cunoscute biserici din Brăila, „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, ridicată în inima orașului - în timpul vremelnicei stăpâniri turcești - pe vremea domnitorului-martir Constantin Brâncoveanu. Sute de credincioși vin să se roage, astăzi, la altarul ctitoriei din Piața Traian, să aprindă o lumânare și să-i pomenească pe cei răposați, ori să-I mulțumescă Domnului pentru roadele toamnei, stânse în hambare. Cu atât mai mult cu cât Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” este unul dintre simbolurile Brăilei, alături de Statuia lui Traian, Ceasul lui Petru Naum și de fostul Teatru Rally, actual „Maria Filotti”. Astăzi este și hramul parohiei vechi de la Tichilești, lăcaș sfânt ridicat între anii 1853 - 1856, cu binecuvântarea Episcopului Filotei al Buzăului.
Monument istoric de arhitectură, continuatoare a Mitropoliei Proilaviei, Biserica „Sfinții Arhangheli”, din Centrul Istoric al Brăilei, a văzut „Dealul Golgotei” și a fost la un pas de a fi demolată pe timpul dictaturii comuniste. Biserica fost construită la sfârșitul secolului al XVII-lea - începutul secolului al XVIII-lea, pe vremea domnitorului Constantin Brâncoveanu, în vecinătatea redutelor turcești ce apărau Cetatea Brăilei. Trebuie spus aici că, deși s-au aflat sub administrație otomană timp de aproape trei secole (1540 - 1828), creștinii din Brăila s-au putut închina liberi Domnului. Nu întâmplător, aici s-a aflat vechea Mitropolie a Proilaviei, unde erau hirotoniți preoți pentru toate ținuturile românești aflate sub ocupație otomană, de pe linia Dunării. Se spune că, la 1828, în vechiul „Ibrail” existau nu una, ci trei biserici creștine, cu cărți de slujbă tipărite în grecește la Veneția.
După plecarea turcilor, marele duce Mihail Romanov, conducătorul oștilor rusești biruitoare, a dărâmat cetatea Brăilei (citadela) care fusese apărată de peste 200 de tunuri și de mii de ieniceri, și a transformat geamia din actuala Piață Traian (fostă „Sfinții Arhangheli”, fostă „Dumitru Ionescu”) în biserică creștină. Potrivit documentelor, trei mii de salahori au trudit, timp de trei ani, ca să facă una cu pământul vechea fortăreață construită de turci, redutele și cea mai mare parte a sistemului defensiv edificat inclusiv în subteran („hrubele”).
Așa se face că, în anul 1831, fosta casă de rugăciune turcească a devenit Biserica cu hramul „Sfântul Arhanghel Mihail”, după numele prințului Mihail Romanov. Acesta a împodobit sfântul lăcaș cu icoane și cărți de cult și a donat, în anul 1834, Icoana Sfântului Mihail, îmbrăcată în aur și argint, ce poate fi admirată și astăzi în dreapta catapetesmei. De-a lungul timpului, biserica a avut nevoie de nenumărate lucrări de consolidare, întrucât a fost ridicată, de către turci, din cărămidă nearsă și pe sol instabil, fiind afectată în mod constant de cutremure și de umiditate. În anul 1883, a ars clopotnița din lemn a bisericii, fiind distruse și cele trei clopote de bronz turnate la Sankt Petersburg, în anul 1832. Actuala clopotniță, precum și clopotele, au fost realizate pe cheltuiala soților Nedelcu și Ana P. Chercea, marii filantropi ai Brăilei, în anul 1922.
Mai trebuie precizat faptul că, în anii prigoanei comuniste, numai Dumnezeu a scăpat Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” de la demolare. Încercările autorităților atee (din anii '50) au eșuat datorită preotului paroh Alexandru Mateescu, fie-i țărâna ușoară, devotat slujitor al altarului care a militat pentru salvarea bisericii-monument. Vechea ctitorie a fost restaurată între anii 1995 - 2000, cu sprijinul Ministerului Culturii și al Cultelor. Cu acest prilej, aici au fost efectuate ample investigații arheologice, coordonate de prof. univ. dr. Ionel Cândea, fostul director al Muzeului Brăilei „Carol I”. Acesta a reușit să descopere, sub sfântul lăcaș, o necropolă creștină din veacul al XV-lea, cu aproape 50 de morminte de înhumație. Practic, Biserica „Sfinții Arhangheli” este ridicată pe un loc sfânt venerat și de creștini, și de musulmani, vechi de aproape șase secole.