* pentru a onora refugiații din întreaga lume, în fiecare an la 20 iunie, Națiunile Unite marchează Ziua mondială a refugiatului * la Brăila, de la începutul războiului din Ucraina, au ajuns câteva mii de refugiați, unii doar în tranzit, iar alții care s-au stabilit aici temporar * luna trecută, la Brăila se mai aflau cazate la persoane fizice 365 de persoane, oameni care au fugit din țara vecină, pentru a-și salva viața
Astăzi, 20 iunie, în întreaga lume este marcată Ziua internațională a refugiatului (World Refugee Day), o zi adoptată prin Rezoluția 55/76 a Adunării Generale a Națiunilor Unite, din 4 decembrie 2000, pentru a onora refugiații din întreaga lume.
Această zi este dedicată, în primul rând, puterii, curajului și perseverenței de care dau dovadă milioane de refugiați nevoiți să fugă din țara lor natală pentru a scăpa de război, conflicte sau persecuție.
Conform Organizației Națiunilor Unite (ONU), Oficiul Înaltului Comisariat al națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR), cunoscut și ca Agenția ONU pentru refugiați, înființat la 14 decembrie 1950, este mandatat să conducă și să coordoneze acțiunile internaționale pentru protejarea refugiaților și pentru soluționarea problemelor pe care aceștia le au.
Tema din acest an a Zilei mondiale a refugiatului este "Hope away from Home. A world where refugees are always included", adică speranța refugiaților aflați departe de casă și o lume în care refugiații să poată fi întotdeauna integrați în comunitate.
Inițial, această zi a fost cunoscută ca Ziua refugiaților din Africa, înainte ca Adunarea Generală a Națiunilor Unite să o desemneze oficial ca zi internațională în decembrie 2000. Ulterior, la 20 iunie 2001, cu prilejul celei de-a 50-a aniversări a Convenției privind statutul refugiaților din 1951 s-a marcat, pentru prima dată, Ziua mondială a refugiaților.
În județul Brăila, luna trecută, se mai aflau cazate, doar la persoane fizice, 365 de persoane refugiate din Ucraina.