* peste 2.100 de absolvenți brăileni sunt așteptați la probele scrise, aceștia fiind repartizați în 19 centre de examen * în zilele probelor, la intrarea în centrul de examen/unitatea de învățământ, cadrele medicale vor efectua triajul epidemiologic al elevilor * candidații care vor avea temperatura peste maximul admis vor susține bacalaureatul într-o sesiune specială
Absolvenții de clasa a XII-a încep, astăzi, examenul de bacalaureat. În total, 2.108 candidați s-au înscris să susțină examenul maturității, 1.685 din seria curentă și 423 din seriile anterioare, conform datelor transmise de Inspectoratul Școlar Județean Brăila.
Având în vedere pandemia de coronavirus, anul acesta liceenii nu au mai susținut probele orale, ci s-a făcut echivalarea și recunoașterea competențelor lingvistice și digitale în baza unei metodologii realizate de Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație și aprobate prin ordin de ministru. Așadar, absolvenții susțin doar probele scrise, astăzi fiind programată cea la limba și literatura română. Miercuri, 24 iunie, are loc proba obligatorie a profilului și specializării, iar joi, 25 iunie, proba la alegere a profilului și specializării. Primele note la examen se vor afișa pe 30 iunie. Tot pe 30 iunie, între orele 16.00-20.00, dar și pe 1 iulie, între orele 08.00-12.00, se vor putea depune contestații. Între 1 și 4 iulie se vor soluționa contestațiile, urmând ca rezultatele finale să fie făcute publice pe 5 iulie. La fel ca la Evaluarea Națională, numele și prenumele candidaților va fi publicat în format anonimizat.
O altă noutate față de anul trecut este că acum sunt mult mai multe centre de examen. Potrivit ordinului privind desfășurarea examenului de bacalaureat, în contextul epidemiologic actual, se consideră centru de examen unitatea de învățământ la care s-au înscris cel puțin 30 de candidați proveniți din seria curentă și/sau din seriile anterioare. La Brăila s-au organizat 19 centre de examen, după cum urmează: Colegiul Economic ”Ion Ghica” – 184 candidați, Colegiul Național ”Ana Aslan” – 95 candidați, Colegiul Național ”Gheorghe Munteanu Murgoci” – 181 candidați, Colegiul Național ”Nicolae Bălcescu” – 171 candidați, Colegiul Tehnic ”Constantin D. Nenițescu” – 94 candidați, Liceul cu Program Sportiv – 110 candidați, Liceul de Arte ”Hariclea Darclee” – 119 candidați, Liceul Pedagogic ”D. P. Perpessicius” – 147 candidați, Liceul Tehnologic ”Edmond Nicolau” – 101 candidați, Liceul Tehnologic ”Panait Istrati” – 76 candidați, Liceul Teoretic ”Mihail Sebastian” – 94, Liceul Teoretic ”Nicolae Iorga” – 150 candidați, Liceul Teoretic ”Panait Cerna” – 139, Liceul Tehnologic ”Anghel Saligny” (plus Liceul Tehnologic ”Gh. K. Constantinescu”) – 52 candidați, Liceul Tehnologic ”Grigore Moisil” – 68 candidați, Liceul Teoretic ”G. Vâslan” Făurei – 91 candidați, Liceul Teoretic ”Constantin Angelescu” Ianca (plus Liceul Tehnologic ”N. Oncescu” Ianca) – 91 candidați, Liceul Tehnologic ”N. Titulescu” Însurăței – 126 candidați, Liceul Tehnologic ”Matei Basarab” Măxineni – 19 candidați.
Conform recomandărilor ministerului, fiecare centru de examen dispune de echipamente și materiale de protecție (covorașe dezinfectante, măști de protecție, substanțe dezinfectante pentru mâini etc). De asemenea, în fiecare sală s-a realizat curățenia și dezinfectarea pardoselilor, a obiectivelor din sala de examen (pupitre, mese, scaune), clanței ușii, mânerelor de la geamuri, pervazul ferestrei, prin ștergere cu apă și detergent, apoi cu substanțe biocide. Intrările/ieșirile, precum și sensul de deplasare pe coridoare, către sălile de examen și alte încăperi, au fost semnalizate corespunzător și dezinfectate în mod regulat. Școlile au asigurat și săpun, prosoape de hârtie și dezinfectant pentru mâini. Mai trebuie spus că băncile au fost așezate astfel încât să existe o distanță între candidați, pe rânduri și între rânduri, de 2 m unul față de celălalt.
Ministerul Educației transmite că în zilele probelor de examen, la intrarea în centrul de examen/unitatea de învățământ, cadrele medicale vor efectua triajul epidemiologic al candidaților. Măsurarea temperaturii se face cu termometrul noncontact și nu trebuie să depășească 37,3 grade C. În cazul în care temperatura înregistrată depășește maximul admis, se repetă măsurarea acesteia de trei ori succesiv, la interval de 2-5 minute. Măsurarea temperaturii cu termometrul noncontact se realizează la umbră. De asemenea, la intrarea în școli, medicii sau asistenții fac o observare clinică a simptomelor respiratorii (de tipul: tuse frecventă, strănut frecvent, stare generală modificată).
Sesiune specială pentru abdolvenții aflați în izolare
La această etapă vor participa doar absolvenții care au avut temperatura peste maximul admis, au fost în izolare, carantină, au afecțiuni cronice care pot crește receptivitatea sau severitatea afecțiunii în contextul pandemiei, sunt spitalizați/internați, în prima etapă a examenelor naționale, pentru diverse afecțiuni.
Sesiunea specială a examenului de bacalaureat va avea loc între 29 iunie și 13 iulie. Astfel, în perioada 29 iunie-3 iulie absolvenții se pot înscrie pentru a da examenul. Prima probă scrisă, la limba română, este programată pe 6 iulie, cea de-a doua probă, cea obligatorie a profilului și specializării, pe 7 iulie, iar ultima probă scrisă, cea la alegere a profilului și specializării, va avea loc pe 8 iulie. Primele rezultate se vor afișa pe 9 iulie, iar rezultatele finale pe 12 iulie.