Aflat la cea de a doua ediţie, Festivalul de C 'ARTE se desfăşoară în acest an în holul Sălii Polivalente din Brăila, iar perioada 12-14 mai se anunţă a fi bogată, nu numai în precipitaţii, ci şi în evenimente culturale. Astfel, de joi şi până sâmbătă, inclusiv, peste 30 de edituri prestigioase din România vor fi prezente la acest eveniment, iar brăilenii de toate vârstele vor putea găsi la târg beletristică, literatură română contemporană, dar şi traduceri, cărţi pentru copii, carte şcolară, filosofie, carte de artă, reviste culturale şi literare, se vor putea întâlni cu personalităţi marcante ale culturii româneşti, vor putea vorbi cu scriitorii şi poeţii prezenţi la această sărbătoare culturală a Brăilei.
Deschiderea oficială a târgului are loc astăzi, 12 mai, la ora 16.00, cu o conferinţă de presă la care vor participa Ioan Cristescu şi Viorel Coman, evenimentul fiind continuat cu lansări de carte şi de reviste culturale, recital de poezie şi conferinţe şi, nu în ultimul rând, cu un concert Nicu Alifantis.
Potrivit programului oferit de organizatori, în spaţiul de lansări, de la ora 16.30 la 17.30 va fi vorba despre Dinu Flămând - Fernando Pessoa, Opera poetică, Humanitas, în prezentarea lui Ioan Cristescu; de la 17.30 la 18.30 - Cronologia Vieţii Literare, Editura Muzeul Literaturii Române - prezintă Ioan Cristescu şi Lucian Chişu; iar între 18.30 -19.30 - Lansare de carte Romanele lui Virgil Tănase, Editura Muzeul Literaturii Române, în prezentarea lui Lucian Chişu şi George Neagoe, moderator George Neagoe.
În paralel, între orele 16.30 - 17.45 va avea loc Conferinţa "Orele Literaturii Albaneze. Marius Dobrescu, Luan Topciu", moderator: Zamfir Bălan; de la 18.30 expoziţia "Avangarda românească", eveniment prezentat de Ioan Cristescu, la Biblioteca Judeţeană "Panait Istrati"; în intervalul 18.00 - 19.00 - Revistele culturale şi literatura română contemporană. Invitaţi: Răzvan Voncu, Horia Gârbea, Radu Voinescu, Adrian Alui Gheorghe, Gellu Dorian. Moderator: Lucian Chişu.
De la 19.15 la 20.15 - Recital de poezie Ioan Es Pop şi Dinu Flămând, Adrian Alui Gheorghe, Eugen Suciu, Pavel Şuşară, Gellu Dorian, Nicolae Grigore Mărăşanu. Moderator: George Neagoe.
În prima seară de festival, de la 20.30 la 22.00, brăilenii sunt invitaţi la Concert Nicu Alifantis / Lansare Nicu Alifantis - volumul FaceCarte şi CD-ul Madame Mon Amour. Prezintă Ioan Es Pop, George Neagoe.
"Lectura trezeşte în noi lumi nebănuite"
* este de părere prof. Viorel Mortu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Brăila, părintele spiritual al Festivalului de C 'ARTE
"În preajma unui eveniment ca acesta, mai ales că el este la a doua ediţie, în curs de impunere în conştiinţa brăilenilor ca eveniment cultural curajos, se impun câteva consideraţii privind bucuria, plăcerea lecturii. Pe mine nu mă interesează lectura ca pierdere de vreme, ci lectura activă, a întrebărilor şi marilor răspunsuri, pentru că lectura trebuie văzută ca cel mai important mod de dezvoltare personală, altfel decât face şcoala, dar nu împotriva ei, ci în prelungirea şi încununarea ei. De fapt, nu noi citim cărţile, ci ele ne citesc pe noi, din moment ce ele rămân neschimbate, aceleaşi, iar noi suntem cei care ne schimbăm mereu, în urma lecturilor. Cartea, ca un om de hârtie, te ia de mână te smulge din cotidian şi te duce pe căi necunoscute, în labirint, te iniţiază. Numai cititorul este cel care se înalţă. Celor care nu citesc, celor care se situează în afara culturii, personal, nu le dau nicio şansă.
Sunt la modă întrebări legate de lectură: Mai citesc tinerii? Se mai citeşte azi în România? Au fost vremuri când se citea mai mult? Sunt întrebări pe buzele tuturor. Cred că nu se citeşte mai puţin, dar se citeşte prost. În epoca sms-urilor, a facebook-ului, a internetului, a e-mail-urilor, este mai multă singurătate ca oricând. E doar iluzia comunicării. Pledoaria mea este pentru lectura profundă, îndelungată, constantă, care te face să nu mai semeni cu părinţii, cum se spune, dar să capeţi o identitate nouă, profundă, să trezească în tine semnele personalităţii adevărate, pentru că lectura trezeşte în noi lumi nebănuite, "plasma viselor", despre care spunea Shakespeare, este sângele moral care circulă prin arterele noastre şi ne face mai buni şi mai eficienţi, mai responsabili. Lectura garantează triumful moral al binelui împotriva răului. Basmele, miraculoasele basme care au ţinut de milenii loc de lectură obligatorie pentru copiii români, nu sunt, cum par la prima vedere, întâmplări în real, fie şi în timpuri mistice, sunt, de fapt, spectacole interioare. În noi este întotdeauna binele care învinge răul din noi. Biruie întotdeauna ceea ce este stimulat de cultura la care avem acces. Am simţit nevoia să fac acest elogiu al lecturii în preajma unui eveniment cultural la care ţin foarte mult".
"Sper că profesorii şi părinţii vor folosi ocazia pentru a aduce copiii şi la cumpărături de carte"
* recomandă caricaturistul Costel Pătrăşcan
"Am văzut programul şi mă bucur că organizatorii au reuşit să aducă nume importante, care aduc valoare târgului. Sper că profesorii şi părinţii vor folosi ocazia pentru a aduce copiii şi la cumpărături de carte, dar în special la evenimentele propuse. E un bun prilej pentru a-i apropia de lectură. Cititul se învaţă de la vârste mici, în special prin contagiune, dar pentru copiii care nu au modelele în preajmă, cred că astfel de întâlniri pot să le arate că e cool să citeşti şi să rămână în memoria lor afectivă".
"Publicul brăilean va avea ocazia să participe la o manifestare culturală complexă, la un dialog al artelor, având lectura, cartea, drept pretext"
* apreciază conf.univ. dr. Zamfir Bălan, director adjunct la Muzeul Brăilei "Carol I"
"Chiar dacă termenul s-a demonetizat în ultima vreme, „eveniment" mi se pare, totuşi, descrierea cea mai potrivită pentru Festivalul de C'arte de la Brăila. Cu un start foarte bun anul trecut, în toamnă, festivalul iese şi anul acesta din obişnuinţele unui târg de carte. Publicul brăilean va avea ocazia să participe la o manifestare culturală complexă, la un dialog al artelor, având lectura, cartea, drept pretext. Cu o ofertă cultural-artistică atât de bogată, mă tem că publicului îi va fi foarte greu să aleagă între lansări de carte, prezentări de reviste, expoziţii, evocări, recitaluri de poezie, dialoguri cu scriitori, concerte, conferinţe, proiecţii de film. Vor fi prezenţi la această sărbătoare a cărţii şi a artelor în jur de treizeci de edituri, scriitori, critici literari, academicieni, jurnalişti, artişti plastici, care vor face din oraşul nostru, timp de câteva zile, un adevărat centru cultural artistic, un regal pentru cuget, pentru minte şi pentru suflet.
"Brăila şi-a recăpătat locul pe harta culturală a ţării"
* apreciază Doina Popescu-Brăila, participantă la această ediţie cu volumul "Terente, zodia zmeilor"
"Acest târg de carte este dovada că, dacă ai un vis, dacă-ţi doreşti ceva cu ardoare, lucrurile bune chiar se întâmplă. Într-o ţară care a avut un ministru al agriculturii ginecolog şi un ministru al sănătăţii vânzător de bolizi de lux, în sfârşit, norocul Brăilei se răstoarnă şi la cârma judeţului ajunge un om de cultură, în persoana criticului literar Viorel Coman. Aşteptarea a meritat! Brăila şi-a recăpătat locul pe harta culturală a ţării. Este minunat că visul s-a împlinit într-un festival al artelor, fiindcă Brăila a fost şi este un oraş cultural. Să ne amintim că urbea noastră a avut la un moment dat 33 de ziare, reviste şi publicaţii culturale şi o filarmonică de prim rang. Începându-şi studiile la Conservatorul din Berlin, sopranul Jean Moscu, iubitul cântăreţ Jean Moscopol a venit să studieze şi să-şi obţină licenţa la Conservatorul Lyra din oraşul natal".