Asocierea pentru Staţiunea Lacu Sărat s-a «înnămolit» | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Asocierea pentru Staţiunea Lacu Sărat s-a «înnămolit»

• consilierii locali din Comuna Chiscani au respins, ieri, pentru a doua oară, proiectul privind asocierea cu municipiul şi judeţul care avea ca scop dezvoltarea Staţiunii Lacu Sărat • decizia a fost luată cu 6 voturi „pentru” (PSD, UNPR) şi 7 „împotrivă” (PNL, PMP, PNŢCD, ALDE, PRM) • liderii PSD s-au arătat extrem de supăraţi după decizia celor din Chiscani şi susţin că liberalii trebuie să răspundă public • de cealaltă parte, PNL-iştii afirmă că majoritatea în Consiliul Chiscani este deţinută de PSD care a orchestrat rezultatul împreună cu partenerii lor, în aşa fel încât oalele să se spargă în capul liberalilor

 

Consilierii comunei Chiscani au respins, ieri, pentru a doua oară, proiectul privind înfiinţarea Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară «Lacu Sărat», care ar fi însemnat o colaborare cu Municipiul şi Consiliul Judeţean Brăila pentru salvarea Staţiunii. Trebuie subliniat că în consiliul Chiscani există 15 membri în total, dintre care: 5 sunt PSD, 4 PNL, 2 ALDE şi câte unul PMP, PRM, UNPR şi PNŢCD. Un consilier liberal a decedat recent, iar unul dintre reprezentanţii ALDE a absentat la şedinţa de ieri, astfel că problema a fost dezbătută doar de 13 aleşi locali. Astfel, proiectul a fost respins cu 6 voturi „pentru” (PSD, UNPR) şi 7 voturi „împotrivă” ale celorlalţi membri.

Cum era de aşteptat, decizia a stârnit mari nemulţumiri în rândul reprezentanţilor administraţiei brăilene, dar şi a liderilor politici, în special pentru că proiectul privind asocierea fusese adoptat în unanimitate atât în CLM Brăila, cât şi în CJ, luna trecută, la scurt timp după ce chiscănenii îl respinseseră pentru prima oară. Pesediştii îi acuză pe liberali pentru cele întâmplate şi susţin că aceştia ar trebui să îşi asume public eşecul, aşa cum PSD-ul a făcut-o după votul „împotrivă” dat de consilierii chiscăneni în şedinţa din luna martie, când nici măcar social-democraţii nu au vrut asocierea. PNL-iştii susţin că situaţia nu este chiar atât de clară, în contextul în care social-democraţii au un primar şi un viceprimar PSD, dar şi o colaborare generală cu alte partide care „le fac jocul”.

 

Cojea: «Vom face! În mod sigur şi concret! O să vedeţi în continuare»

A declarat primarul comunei Chiscani, PSD-istul Costică Cojea, întrebat de redactorii „Obiectiv - Vocea Brăilei”, dacă administraţia pe care o conduce are forţa necesară să investească pentru dezvoltarea Staţiunii Lacu Sărat. Acesta a firmat că dorinţa consilierilor chiscăneni a fost clară şi de această dată, proiectul fiind respins a doua oară la vot.

„Consilierii au decis! Votul a fost al lor, este decizia lor. Noi am avut şedinţe şi înainte, am discutat cu dânşii. Ce pot să mai spun? Le respectăm decizia. Este a doua oară când proiectul a fost respins. Eu nici nu mai îndrăznesc să bag hotărârea. Vă daţi seama! Au spus o dată «nu». La fel şi a doua oară. Nu ştiu ce o să se întâmple mai departe, dar lăsăm să se liniştească lucrurile. Oricum, semnalul consilierilor din Chiscani este că vor ca noi să facem ce avem de făcut. Tot ce a depins de noi am făcut. Mai departe o să administrăm. Şi vom face! În mod sigur şi concret! O să vedeţi în continuare. Eu consider că sunt un bun administrator şi o să fac tot ce depinde de mine”, a declarat Cojea, amintind faptul că a început curăţenia în Staţiunea Lacu Sărat, imediat ce a avut ocazia.

 

Chiriac şi Rotaru încă ar mai vrea ca proiectul să fie reluat

Preşedintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, s-a arătat, ieri, destul de dezamăgit de gestul consilierilor chiscăneni care nu au dorit asocierea. Acesta susţine că din punctul său de vedere, fără ajutorul Municipiului şi al Consiliului Judeţean, comuna Chiscani nu va putea să dezvolte Staţiunea Lacu Sărat la adevărata capacitate. Chiar şi aşa, şeful judeţului a ţinut să sublinieze că subiectul nu este unul încheiat, dacă totuşi chiscănenii sunt dispuşi să se răzgândească.

„Le urăm succes şi sperăm că au un plan de dezvoltare a staţiunii mult mai bun decât ne-am gândit noi, autorităţile publice locale: Consiliul Judeţean şi Primăria Municipiului Brăila. Mingea este în terenul lor. Îi aşteptăm. Ei singurei acolo, comunitatea respectivă trebuie să ia o decizie. Eu cred că nu s-a înţeles acest proiect. S-a crezut că ei vin cu patrimoniul, ceea ce este fals. Terenurile şi administarea bunurilor câştigate în instanţă ar rămâne la UAT Chiscani. Mai mult, taxele, impozitele, ba dimpotrivă şi taxele pe autorizaţiile de construcţie ar merge tot acolo. Până şi prin denumirea ei se înţelege că este o asociaţie de «dezvoltare», nu de «administrare». Dar, se pare că nu au înţeles”, a declarat Chiriac.

PSD-istul a ţinut să sublinieze totodată că nu reprezentanţii partidului său din Consiliul Chiscani se fac vinovaţi pentru acest episod, ci PNL-iştii şi restul „spectrului politic ceva mai pestriţ” de acolo.

O părere asemănătoare a afişat şi preşedintele interimar al PSD Brăila, Ion Rotaru, care a subliniat că în ciuda tuturor confirmărilor primite înainte de şedinţă că proiectul va fi adoptat, în cele din urmă rezultatul negocierilor a fost unul cât se poate de dezamăgitor.

„Este regretabil ceea ce s-a întâmplat. Dacă în primă fază ne-am asumat că a fost eroarea noastră şi am corectat-o, din păcate, iată că nici acum nu a trecut această hotărâre. (...) Deşi consilierii noştri au votat în unanimitate proiectul, nu l-au votat  şi liberalii, nu l-au votat nici celelalte partide. Eu îmi pun întrebarea: când au fost serioşi, când au votat în unanimitate la CLM şi CJ sau acum? Pentru că până la urmă cineva trebuie să îşi asume acest lucru”, a declarat Rotaru. Senatorul a susţinut că din punct de vedere procedural adoptarea unei asemenea hotărâri încă ar mai avea şanse, dacă cei din Chiscani ar fi de acord cu ideile propuse de cele două administraţii.

 

Dănăilă: «Proiectul a fost respins din cauza PSD-ului»

Nu aceeaşi părere despre rezultatul votului a avut-o preşedintele PNL Brăila, Alexandru Dănăilă, care susţine că totul a fost orchestrat în aşa fel încât să pară că asocierea a picat din pricina liberalilor. PNL-istul susţine că, la şedinţa de ieri, nu au participat decât 3 consilieri, deoarece al patrulea membru din Consiliul Chiscani a decedat. Mai mult, liberalii ar fi venit cu câteva amendamente la proiectul în cauză care au fost respinse de restul consilierilor, nu doar de PSD-işti. În replică, liberalii nu au mai votat proiectul neamendat, însă nu pentru că nu ar fi de acord cu înfiinţarea Asociaţiei, ci pentru că propunerile lor fuseseră respinse.

„Eu am avut o discuţie cu liderul consilierilor locali liberali din comuna Chiscani. A avut câteva amendamente la hotărârea privind asocierea, amendamente care au fost respinse în şedinţă. Drept urmare, ăsta este motivul pentru care nu au votat «pentru» asociere. Eu, personal, sunt «pentru» asociere, pentru că ar genera dezvoltare şi investiţii mai mari în Lacu Sărat. Şi noi ne dorim treaba asta. PNL-ul este de acord cu aceste investiţii, dar într-o formă cu care să fie şi cei din Chiscani mulţumiţi. Proiectul a fost respins din cauza PSD-ului. Partidul Social Democrat are majoritatea în Consiliul Local Chiscani. PNL-ul este în opoziţie acolo la fel ca şi în Consiliul Judeţean şi nu poate interveni asupra niciunei decizii pe care o ia majoritatea. Ei au făcut un joc la nivelul Consiliului Local. Partide din cadrul alianţei au generat această decizie nefavorabilă. Ei s-au înţeles acolo să voteze separat, tocmai ca să nu facă majoritate. Opoziţia la Chiscani înseamnă PNL. Atât! Şi din când în când încă un consilier. La proiectul ăsta cei de la putere s-au rupt special ca să dea impresia că PNL-ul a generat situaţia”, a afirmat Dănăilă, subliniind totodată faptul că primarul comunei Chiscani, dar şi viceprimarul sunt PSD-işti.

Liderul liberal a precizat, de asemenea, că ar dori o dezbatere mai largă pe această temă la Chiscani, chiar cu posibilitatea ca proiectul să fie reluat.

„Noi în CJ l-am votat, în CLM la fel. Dacă va fi într-o formă care să le convină şi celor de la Chiscani, cu siguranţă vom vota şi acolo”, a conchis sursa citată.

 

Votul «pentru» alături de PSD a fost al fostului primar al comunei, Ion Crăciun

Fostul primar al comunei Chiscani, Ion Crăciun, a contactat, ieri, redactorii „Obiectiv - Vocea Brăilei” pentru a-şi exprima opinia în legătură cu cele întâmplate în şedinţa ordinară a Consiliului Local. Acesta a afirmat că a susţinut şi încă susţine ideea înfiinţării Asociaţiei de Dezvoltare «Lacu Sărat», pentru că doar marile aglomerări urbane precum Brăila pot atrage fonduri europene. Acesta s-a arătat destul de sceptic în privinţa faptului că Staţiunea va putea fi dezvoltată doar cu fondurile pe care le va atrage Primăria Chiscani.

 

Gheorghe Chiru înţelege supărarea chiscănenilor

Preşedintele PNŢCD Brăila, Gheorghe Chiru, susţine că PSD-iştii sunt total neconvingători atunci când vine vorba de subiectul privind dezvoltarea Staţiunii Lacu Sărat şi nu numai. Ţărănistul a reiterat ideea că prin această asociere nu s-a încercat nimic altceva decât înfiinţarea unei structuri în care să îşi găsească „locuri călduţe” doar PSD-iştii

„Nu cred că e rea-voinţă la cei din Chiscani. Doar faptul că de-a lungul anilor, consecutiv, au fost păcăliţi, efectiv, de unii, de alţii şi dintr-un patrimoniu foarte mare au rămas cu mai nimic. Au rămas fără islazuri, fără păşuni, fără locuri de unde îşi câştigau existenţa. Până la urmă e un sat pe malul Dunării, dar ei nu au acces la Dunăre, nu au voie să facă nimic! Lucrurile astea privite cu atenţie creionează exact starea lor. Nu vorbim numai de frustrare. Chiar se simt totdeauna înşelaţi. Iar în situaţia asta, cu toate că ideal ar fi fost să se găsească parteneri reali, valizi şi potenţi în judeţ  şi în municipalitate, este clar că intenţia rămâne aceeaşi. De a crea noi structuri în care să se regăsească oameni din clientela de partid, adică a PSD-ului. Care nu aduce nimic nou”, a declarat Chiru.

PNŢCD-istul a mai punctat că administraţia brăileană a fost condusă aproape numai de social-democraţi, astfel că nu au existat oprelişti reale din punctul său de vedere privind dezvoltarea Staţiunii Lacu Sărat, însă totul a fost lăsat de izbelişte până când s-a ajuns la o stare de degradare totală.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro