Mergi la conţinutul principal

Asociere CLM și CJ. Modernizarea spațiilor publice din Viziru și Buzăului

• cel puțin aceasta este intenția municipalității, care deja a aprobat în Consiliul Local Municipal Brăila un proiect în acest sens • mai precis, Primăria intenționează să depună modernizarea spațiilor publice din cartierele Viziru și Buzăului pentru a obține cofinanțare de la Consiliul Județean Brăila • construcția și montajul la această investiție se ridică la 7.000.000 lei, din care CJ Brăila ar trebui să asigure 1.498.000 lei • instituția condusă de Francisk Iulian Chiriac a aprobat deocamdată doar regulamentul în baza căruia va finanța proiectele propuse de primarii din județ

 

Primăria Municipiului Brăila a stabilit deja ce proiect va propune spre cofinanțare din partea  Consiliului Județean în acest an. Este vorba despre modernizarea spațiilor publice din cartierele Vizirului și Buzăului. Asta au aprobat consilierii municipali în ultima ședință ordinară de CLM Brăila. Pe scurt, aceștia și-au manifestat acordul privind această posibilă viitoare asociere cu Consiliul Județean Brăila.

Potrivit anexelor atașate proiectului, valoarea obiectivului de investiții, conform devizului general ce a fost actualizat și elaborat de SC Proiect – Construct Regiunea Transilvania SRL, este de 7.760.128 lei cu TVA. Din această sumă construcția plus montajul înseamnă 7.000.000 lei cu TVA. Ei bine, contribuția CLM Brăila pentru cofinanțarea și realizarea obiectivului asocierii este în valoare de 5.502.000 lei cu TVA și va fi suportată din bugetul propriu pe anul 2024. Costurile utile și necesare pentru realizarea lucrărilor vor fi executate pe baza documentației tehnico-economice aprobate, potrivit legii. Totodată, din aceeași sursă aflăm că valoarea cofinanțată de CJ Brăila ar trebui să fie de 1.498.000 lei cu TVA.

Spunem ar trebui, deoarece Asocierea va produce efecte abia după aprobarea acesteia și de către CJ Brăila și semnarea contractului de asociere de către părțile contractante.

În raportul de specialitate al proiectului aprobat de consilierii municipali, se explică faptul că acest proiect a fost propus în contextul în care în ședința ordinară a CJ Brăila din 27 februarie a fost aprobat deja regulamentul pentru finanțarea asocierilor Consiliului Județean cu unele unități administrativ-teritoriale din Județul Brăila, în vederea realizării unor obiective de interes public, pentru anul 2024.  Cu alte cuvinte, aceasta este propunerea CLM Brăila ca proiect ce ar avea nevoie de susținerea financiară din partea Consiliului Județean în 2024.

”La data prezentei, acest obiectiv de investiții este în etapa de execuție lucrări de amenajare conform prevederilor Contractului de execuție lucrări (…) din 22.05.2023, încheiat între Municipiul Brăila și Asocierea Dreams Rivierea SRL (lider de asociere) – Alexor Trading SRL (asociat) – SC Proiect – Construct Regiunea Transilvania SRL (asociat), având ca obiect «servicii de proiectare: Documentație Tehnică pentru obținerea Autorizației de Construire (DTAC), asistență tehnică din partea proiectantului, Proiect Tehnic  Detalii de Execuție (PT  DE) și execuție lucrări», la obiectivul de investiții menționat”, se precizează în cadrul raportului.

Proiectul a fost aprobat cu voturile majorității. Cei șapte consilieri PNL Brăila s-au abținut.

 

Regulamentul CJ Brăila privind cofinanțările, aprobat

Membrii CJ Brăila au aprobat în cadrul celei mai recente ședințe ordinare a instituției, de la finele lunii februarie, regulamentul în baza căruia se vor putea aloca bani pentru a sprijini primarii din județ în 2024. Potrivit regulamentului, obiectivele care sunt considerate prioritare vizează următoarele domenii: învățământ, tineret, sport și spații de recreere (realizări, modernizări, extinderi ale unităților de învățământ, terenurilor și sălilor de sport, dar și a spațiilor de recreere); sănătate (reabilitarea unităților sanitare și cabinetelor medicale); cultură și monumente istorice (realizarea, extinderea, reabilitarea sau modernizarea de obiective culturale de interes local, restaurarea de monumente istorice); infrastructura rutieră și edilitară – drumuri/străzi interioare; drumuri comunale; infrastructura areal de tip balnear (realizare, reabilitare, modernizare căilor de acces, a infrastructurii edilitare, telecomunicațiilor).

În raportul de specialitate al proiectului privind regulamentul de cofinanțări se precizează că în anul 2024, suma prinsă în buget, disponibilă pentru eventuale astfel de proiecte venite dinspre unitățile administrativ-teritoriale este de 12.000.000 lei. Prin regulament se stabilesc condiții diferite de cofinanțare din partea CJ Brăila, dar foarte bine definite, cu sume maximale, în funcție de domeniu, importanța strategică și stadiul proiectelor venite de la nivelul județului.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro