Mergi la conţinutul principal

Asociatia crescatorilor de taurine, puntea de legatura intre taran si autoritati

In 1991, cu doar 21 de membri, care detineau in total maxim 40 de vaci, in judetul Braila, a luat fiinta Asociatia Crescatorilor de Taurine, o organizatie profesionala, neguvernamentala, nonprofit, filiala a Asociatiei Generale a Crescatorilor de Taurine din Romania (AGCTR). La sfirsitul anului 2005, asociatia numara 6.711 membri cotizanti, din toate localitatile judetului, care in total detin 25.627 capete. "Principala noastra preocupare este apararea drepturilor crescatorilor de bovine si reprezentarea intereselor acestora in relatiile cu autoritatile locale si judetene, cu organizatiile si unitatile prin care se valorifica productia de lapte si carne, dar si cu institutiile statului. Noi sprijinim crescatorii efectiv acordind consultanta de specialitate gratuita, ii informam periodic atit din punct de vedere legislativ cit si privind noutatile in domeniu, coordonam actiunea de primire si distribuire a subventiilor pentru laptele predat si viteii obtinuti, verificind si inaintind centralizat toate aceste cereri catre Directia Agricola in termenele legale. In plus, avem responsabilitatea de a asigura si continua procesul de ameliorare genetica a efectivelor de taurine pentru cresterea productiei de lapte, scop in care actionam direct si profesional, prin aplicarea celei mai importante verigi - monta artificiala, asociatia avind in intreg judetul, ca salariati pe perioada nedeterminata peste 40 de operatori insamintari artificiale", a precizat Marioara Coboleanu, presedintele Filialei Judetene a Asociatiei Crescatorilor de Taurine (FJACT) Braila.

Pionieri in actiunea de identificare a bovinelor

In scopul dezvoltarii si intaririi activitatii economico-financiare, pentru sprijinirea concreta si eficienta a crescatorilor, in cadrul Asociatiei a luat fiinta, prin intermediul unui proiect romano-german de colaborare, pe baza unui statut propriu de organizare si functionare, SC "AGCTR-SERV" SRL Bucuresti. Ulterior, pe baza aceluiasi statut-cadru, au fost constituite 14 sucursale comerciale in structura acesteia, printre care si Braila. Obiectul de activitate al acestor societati comerciale consta, in principal, in aprovizionarea crescatorilor cu nutreturi concentrate, suplimente vitamino-proteino-minerale, reziduuri industriale, seminte de plante furajere etc; procurarea de material biologic valoros (taurine de rasa si material seminal congelat) din tara si de peste hotare; achizitionarea de unelte gospodaresti, masini si utilaje zootehnice; achizitionarea de echipamente si instalatii de racire si procesare a laptelui; organizarea de centre comunale si puncte satesti pentru colectarea laptelui de la crescatori, dotate corespunzator si valorificarea acestuia in coditii avantajoase, pe baza de contract cu procesatorii. Pe linga aceste facilitati, AGCTR-SERV si sucursalele sale judetene organizeaza si efectueaza vizite de documentare tehnica, expozitii, tirguri si licitatii de animale.
"Una din cele mai importante misiuni a fost insa inmatricularea efectivelor de taurine din intreg judetul. Am fost pionieri in aceasta activitate. Prin asociatia generala am procurat crote si in martie 2000 am inceput actiunea. In martie 2005, odata cu aparitia noii legi care da atributia identificarii aninaleor ANSVSA, noi ne-am oprit si au inceput dumnealor", a mai spus Marioara Coboleanu.
La fel de importanta, insa, este in acest moment, actiunea de informare a micilor crescatori despre modul in care va functiona sistemul cotei de lapte. "Desi nu este una din atributiile exprese ale asociatiei, noi ne intilnim saptaminal cu oamenii iar daca acestia ne intreaba trebuie sa fim pregatiti sa le raspundem. Este un subiect foarte important la acest moment. Nu stim cum se vede din afara, dar in realitate, asociatia noastra este o punte stabila de legatura, de comunicare, intre taran si autoritatile judetele sau centrale. Noi ii informam, le explicam, ii ajutam cu tot ce ne sta in putinta, pentru ca la tara, termenii acestia noi, fisele din ce in ce mai complexe sint mai greu de inteles", a concluzionat presedintele filialei brailene a AGCTR.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro