Asociaţia Culturală "Diallog" interesată de Brăila | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Asociaţia Culturală "Diallog" interesată de Brăila

Asociaţia "Diallog" a fost înfiinţată în 1992, dând naştere Teatrului Româno-American "Eugene O'Neill", prima instituţie bilingvă din Europa de Est. Principalul scop al Teatrului "Eugene O'Neill" îl constituie schimbul de valori şi experienţe artistice dintre România şi Statele Unite ale Americii, precum şi cooperarea şi dialogul prin arta spectacolului celor două popoare şi culturi.
Prin intermediul Asociaţiei "Diallog", pentru prima oară, în România, se joacă autori americani prestigioşi, cum ar fi, de pildă, Landford Wilson sau Sam Shepard. Câteva dintre succesele Teatrului "Eugene O'Neill" constau în: turnee efectuate în Canada şi Statele Unite ale Americii; organizarea primului festival internaţional româno-american la Bucureşti: "Săptămâna Teatrului Româno-American la Bucureşti", beneficiind de prezenţa unor trupe cunoscute din Suedia, Israel, Brazilia, România şi Statele Unite ale Americii; participarea la Festivalul Internaţional de Teatru de la Budapesta.
Asociaţia Culturală "Diallog" a iniţiat şi un amplu proiect - "America alive" - ca semn al solidarităţii poporului român cu cel american, deschizând cu evocarea tragediei teribile de la 11 septembrie 2001, comemorare desfăşurată pe Scena Mare a Teatrului Naţional "I.L.Caragiale", transmisă în direct de Televiziunea Română şi înregistrată de TVR Internaţional, fapt ce a demonstrat puternica rezonanţă politică, culturală şi diplomatică a evenimentului.
Prin organizarea în noiembrie 2003 a Simpozionului Internaţional "Eugene O'Neill", comemorând 50 de ani de la moartea celui mai mare dramaturg american, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură şi a două Premii Pulitzer pentru Dramaturgie, Asociaţia Culturală "Diallog" a pus un puternic accent în Programul de Integrare Euro-Atlantică. Personalităţi din Statele Unite ale Americii şi Marea Britanie au impus prin aprecierile lor semnificaţia acestui moment.
Asociaţia Culturală "Diallog" are câteva obiective clare: cultivarea valorilor individuale şi colective, stimularea capacităţilor creative ale tinerei generaţii, întărirea legăturilor vitale dintre gând şi faptă, reflexivitate şi pragmatism, ideal şi realitate. Unul dintre programele în desfăşurare are un titlu sugestiv - "Împreună", focalizându-şi proiectele pe intersecţiile dintre multitudinea şi diversitatea opţiunilor tinerei generaţii.

Alexa Visarion: "Am fost norocos, dar norocul a venit şi dintr-o stare de smerenie în raport cu Dumnezeu"

Preşedintele fondator şi directorul general al Asociaţiei Culturale "Diallog" este Alexa Visarion.
Alexa Visarion s-a născut pe 11 septembrie 1947, la Botoşani, fiind unul dintre cele mai strălucite nume din lumea artistică românească, activând în teatru şi film, dar făcând excelenţă şi ca scenarist, scriitor şi profesor universitar. "Am făcut teatru pentru că îţi dă voie să visezi, să cauţi, să explorezi universuri, dar îmi reproşez că de multe ori m-au dominat orgoliul, vanitatea şi n-am putut să fiu aşa cum ar fi trebuit să fiu şi cum voiam. Am depins de multe ori de conjuncturi, într-o viaţă în care îmbrânceala de orgolioşi este un statut al existenţei. Pot să înţeleg că realizarea cea mai mare este că mi-a dat Dumnezeu şansa să fac această profesie pe care o iubesc, profesia de deschizător de drumuri în arta teatrului, nu-i zic regie, că e o meserie. De 40 de ani o fac şi sper să o mai fac un număr de ani, cât o vrea Dumnezeu. Am fost norocos, dar norocul a venit şi dintr-o stare de smerenie în raport cu Dumnezeu", declara Alexa Visarion într-un interviu recent.
Şi-a făcut debutul în film cu "Înainte de tăcere", 1979. Au urmat "Înghiţitorul de săbii" (1981) şi "Năpasta" (1982). Dintre premiile obţinute de-a lungul carierei, amintim: Grand Prix-ul obţinut la Festivalul Internaţional de Teatru, Premiul Aristizza Romanescu al Academiei Române, 2007, pentru artele spectacolului, Premiul UNITER, 2005, pentru întreaga activitate şi, nu în ultimul rând, premiile pentru imagine de film obţinute la Festivalul Internaţional de film San Sebastian, Spania, în anii 1975, 1979, 1981.
Doctorand în teoria şi estetica teatrului, Alexa Visarion a fost profesor invitat la University of Wisconsin, University of Texas, la California Institute of the Arts, precum şi invitatul unor prestigioase teatre, cum este Teatrul de Artă din Moscova, Actors Theatre of Louisville sau Teatrul Fontanen/Suedia.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro