Principalul risc pentru anul viitor este ca deficitul bugetar să crească peste 3% şi România să intre în procedură de deficit excesiv, este de părere Adrian Codîrlaşu, preşedintele CFA România, Asociaţia Analiştilor Financiari din România.
"Intrând în această procedură vor exista fie creşteri de taxe, fie scăderi de cheltuieli care îşi vor pune amprenta asupra creşterii PIB-ului. La noi s-a mers pe creştere de taxe în general", a adăugat Codîrlaşu. În opinia lui, încetinirea economică a Chinei poate fi un risc pentru economia românească, chiar dacă nu are un impact direct, ci prin alte pieţe.
Preşedintele CFA spune că un deficit bugetar peste 3% este foarte posibil, având în vedere că urmează două rânduri de alegeri în care este posibil ca demnitarii „să dea drumul la bani".
„În general, la începutul anului, există un surplus de bani, dar în general în ultimele luni ale anului se dă drumul la cheltuirea acelor bani, iar având în vedere că avem două rânduri de alegeri probabil se va da drumul la bani. În T1 mă aştept la un deficit bugetar de 3,9- 4%, faţă de perioada similară a anului trecut. În T2 mă aştept la rate de creştere între 4,2 şi 4,3%, să încheiem anul peste 4 - 4,4", a spus Adrian Codîrlaşu.