Salariatii sint nemultumiti de faptul ca nu primesc sporuri si considera ca exista discriminare intre asistentii sociali si colegii de la compartimentul juridic, din punct de vedere al acordarii sporului de confidentialitate. "Numarul de cazuri la care lucreaza un asistent social e de 2,3 ori mai mare decit cel prevazut in lege. In judetele alaturate Galati, Tulcea, Vrancea se acorda sporuri de confidentialitate, de calculator, de stress. Noi intocmim toate documentele pe calculator. Pe de alta parte, la DGASPC beneficiaza de spor de confidentialitate salariatii de la compartimentul juridic, dar dosarul e intocmit de asistentul social si de psiholog. Acestia sint singurii care discuta situatiile la domiciliul familiilor aflate in situatie de risc", au spus asistentii sociali.
Angajatii si conducerea institutiei s-au reunit vineri, 4 mai, in cadrul unei sedinte pentru a dezbate problemele aparute. Alexandru Sculschi, directorul general al DGASPC, a recunoscut ca exista vid legislativ din punct de vedere al salarizarii. "Exista unele compartimente supraincarcate, dar nu se poate spune ca nu acordam sporuri. Oferim spor de conditii deosebite celor care isi desfasoara activitatea in sectoarele in care ingrijesc si/sau fac educatie speciala a copiilor. De asemenea, pentru rezultate deosebite in activitate se acorda un stimulent de 2%. Este adevarat ca trebuie armonizata legislatia din punct de vedere al salarizarii. Nemultumirea e generala. Pot spune ca salariate foarte bune din punct de vedere profesional au plecat sa lucreze la Serviciul de Probatiune care functioneaza pe linga Tribunalul Braila unde au un salariu de 14 milioane. Deocamdata, la noi, acestea sint posibilitatile. Voi sesiza aceste aspecte asociatiei directorilor generali de la nivel national pentru a initia o propunere legislativa referitoare la salarizare", a precizat Alexandru Sculschi.
"Nu am stiut ca sint atit de multe nemultumiri"
Referitor la sporuri, conducerea DGASPC a precizat ca a inceput demersurile pentru acordarea sporului pentru lucrul la calculator. In acest context, urmeaza a fi verificat cit timp sta o persoana la calculator si in urma obtinerii avizelor se va putea acorda acest drept. Reprezentantii DGASPC au precizat ca salariatii de la compartimentul juridic primesc sporul de confidentialitate deoarece acesta este prins in actele normative in vigoare. Directorul institutiei a solicitat ca salariile de merit care se vor acorda in viitor sa se faca pe baza unei prezentari amanuntite a performantelor, a rezultatelor deosebite obtinute de asistentii sociali.
In prezent, in aceasta institutie lucreaza 51 de asistenti sociali. Dintre acestia doar 14 au studii superioare, restul de 37 avind studii medii sau postliceale. Acestia din urma isi definitiveaza pregatirea profesionala urmind cursurile facultatilor de asistenta sociala si psihologie. Alexandru Sculschi a mai spus ca exista deficit de asistenti sociali, dar si de psihologi, in curind urmind a fi scoase la concurs 9 posturi pentru prima profesie si 3 pentru cea de a doua. Problema este, insa, ca nu sint prea multe persoane care se prezinta la concursurile pentru ocuparea acestor posturi. Directorul general al institutiei a tinut sa precizeze ca in 2,3 ani se va restringe numarul de asistenti sociali ai acestei institutii, aceasta pe masura ce numarul de copii institutionalizati va scadea. Fata de toata aceasta situatie, Carmen Iancu, lider al Sindicatului "Ocrotirea Copilului", a precizat ca a aflat recent de nemultumirile salariatilor. "Am aflat de curind de anumite nemultumiri. Nu stiam ca sint atit de multe. Solutia o reprezinta inserarea in contractul colectiv de munca a acestor solicitari. Vom incerca sa negociem", a spus Carmen Iancu.