Mergi la conţinutul principal

Asistență medicală gratuită, la Brăila, pentru refugiații din Ucraina

* Brăila, la fel ca celelalte județe ale țării sprijină refugiații ucraineni și oferă asistență medicală primară gratuită, indiferent că vor fi găzduiți aici pe o perioadă îndelungată sau doar ne tranzitează județul * contactați telefonic, reprezentanții Spitalului Județean de Urgență Brăila, Serviciului Județean de Ambulanță Brăila și ai Societății Medicilor de Medicină Generală/ Medicină a Familiei Brăila au dat asigurări că refugiații din Ucraina vor beneficia de tot sprijinul medical de care au nevoie, la orice oră din zi sau din noapte

 

Refugiații ucraineni găzduiți la Brăila sau care doar tranzitează județul nostru beneficiază de asistență medicală gratuită, la fel ca orice alt cetățean român asigurat. Ministerul Sănătății le garantează acestora asistență medicală primară și tratament, servicii medicale de urgență în spitale și tratament medical gratuit pentru bolile acute sau cronice care pun viața în pericol imediat. În Brăila, refugiații veniți din Ucraina se pot adresa pentru urgențe medicale la Unitatea de Primire Urgențe a Spitalului Județean de Urgență Brăila, la medicii de familie sau la Serviciul Județean de Ambulanță (SAJ) Brăila, prin numărul unic de urgență 112. Deja, câțiva dintre refugiați au solicitat acest sprijin. ”În Legea Ambulanței și a Sănătății, la Medicina de Urgență scrie un singur lucru. Orice om, asigurat, neasigurat, european sau nu, deci indiferent de naționalitate, dacă are nevoie de asistență medicală de urgență, o va primi! Deci nu este nevoie de vreo ordonanță sau de vreo hârtie specială să răspundem solicitărilor de urgență. Am avut câteva chemări la acești pacienți în Brăila, care s-au rezolvat cu bine. Nu a fost ceva grav. Au fost câteva febre, pacienți cu tensiune. Deci răspundem la orice apel, în același spirit, fără nicio discriminare. Oricine are nevoie de ajutor îl primește! Ne înțelegem cu ei, ei vorbesc în engleză, iar la un hotel unde mai erau cazați, aveau traducător, plus că avem și noi în cadrul serviciului doi colegi care cunosc limba, dar încă n-a fost nevoie să apelăm la ei ”, ne-a transmis managerul SAJ Brăila, medicul Viorica Iuga.

Și reprezentanți din conducerea Societății Medicilor de Medicină Generală/ Medicină a Familiei (SNMF) Brăila au confirmat că îi vor ajuta pe refugiați și le vor asigura, la nevoie, asistență medicală primară, chiar dacă, spun aceștia, lipsesc multe clarificări în acest sens și nu știu exact cum vor proceda. ”Până în prezent avem doar un ordin al Casei Naționale, în care scrie că toți refugiații pot beneficia de asistență medicală primară, la fel ca toți cetățenii acestei țări. (...)Am înțeles că noi trebuie să facem niște situații distincte prin care vom raporta ulterior la Casa de Asigurări serviciile pe care le asigurăm. Deci ei vor avea statut de persoană asigurată. Învățăm din mers și noi, să vedem cum se modifică sistemul unic informatic, să știm cum să procedăm cu medicamentele compensate. Vom avea niște raportări separate pentru aceste persoane. Momentan n-am primit nimic oficial din partea Casei de Asigurări, dar bănuiesc că vor veni și aceste clarificări. Cert este că îi vom consulta, dacă vor apela la noi”, a fost și reacția vicepreședintelui SNMF Brăila, medicul Marcela Vasilescu.

În ceea ce privește disponibilitatea din spitale pentru refugiații răniți din Ucraina, Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat recent că  s-a identificat un număr de 3.152 de paturi, la nivel național, în spitale, pentru asistența medicală a răniților din Ucraina, aproximativ 20 dintre acestea fiind raportate de Spitalul Județean de Urgență Brăila. ”Ne-a solicitat DSP-ul un număr de locuri disponibile, pe specialități chirurgicale pentru refugiați. Am declarat în jur de 20 de paturi disponibile în total. Putem să asigurăm partea de urgență ca la orice altă urgență, indiferent că e de-al nostru sau e refugiat. Deocamdată n-am avut niciun pacient din Ucraina, dar dacă vom avea, cu siguranță că li se vor acorda toate îngrijirile medicale de urgență de care au nevoie”, a declarat și managerul SJU Brăila, medicul Delia Râșnoveanu.

Luni, 7 februarie, la ora 14.00, erau cazați, în unități din județul Brăila, 142 de refugiați din Ucraina, conform datelor puse la dispoziție de Inspectoratul pentru Situații de Urgență  și Prefectura Brăila, cu precizarea că situația este în dinamică, pentru că mulți ucraineni sunt doar în trecere prin Brăila.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro