Potrivit unui nou act normativ, intrat recent în vigoare, asistenţii medicali generalişti, moaşele şi asistenţii medicali se vor putea pensiona din nou la vârsta de 65 de ani. Schimbarea este reglementată de adoptarea Ordonanţei de Urgenţă nr. 23, din 2014, de completare şi modificare a Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii. Fără această modificare legislativă, anul acesta, 25 de asistenţi medicali de la Brăila erau obligaţi să se pensioneze la 62 de ani, asta în contextul unui deficit de personal de specialitate. "Prin adoptarea OUG nr. 23/2014, un număr de 25 asistenţi medicali din unităţile sanitare ale judeţului Brăila, care erau vizaţi să iasă la pensie, pentru că îndeplineau criteriile, acum se vor putea pensiona la 65 ani. Dintre aceştia, cinci sunt angajaţii Spitalului de Psihiatrie Sf. Pantelimon Brăila, 14 ai Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila, cinci ai SAJ Brăila şi unul al DSP Brăila. Pentru aceştia, DSP Brăila a efectuat toate formalităţile necesare şi legale în vederea menţinerii în activitate, în baza Art. 22, Alin. 7 din OUG 144/2008, aprobată prin Legea 53/2014. În baza prevederilor legale, pentru angajatul propriu al DSP Brăila, ce a îndeplinit condiţiile de pensionare pentru limita de vârstă şi stagiu de cotizare complet, ulterior intrării în vigoare a Legii 53/2014 şi anterior intrării în vigoare a OUG 23/2014, contractul individual de muncă a încetat de drept", a declarat pentru "Obiectiv" dr. Andreia Gavrilescu, purtător de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Brăila.
Concret, prin Legea 53/2014, din 13 mai, pentru aprobarea OUG 144/2008 au fost abrogate prevederile în baza cărora membrii acestei categorii profesionale se pensionau la vârsta de 65 de ani, indiferent de sex. Urmare a acestei modificări legislative, din punct de vedere al pensionării, asistentele medicale au intrat sub incidenţa prevederilor din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, astfel încât acestea trebuia să se pensioneze înainte de 65 de ani, în funcţie de stagiul minim de cotizare. Prin intermediul noii Ordonanţe, prin derogare de la articolul 56 din Codul Muncii, asistenţii medicali generalişti, moaşele şi asistenţii medicali se vor pensiona la vârsta de 65 de ani, în condiţiile legii.
O veste foarte bună pentru Sindicatul "Sanitas" Brăila
Preşedintele Sindicatului "Sanitas" filiala Brăila, Măriuca Iancu, consideră noile modificări legislative "o veste foarte bună". Conducerea "Sanitas" a subliniat că Federaţia a fost singura organizaţie sindicală care a demarat negocieri cu Ministerul Sănătăţii şi a făcut presiuni pentru adoptarea OUG şi publicarea acesteia în Monitorul Oficial al României nr. 359.
"Fără această modificare, cei care se încadrau ieşeau la pensie în acest an. Noi suntem foarte bucuroşi că s-au făcut eforturi şi am reuşit să revenim acolo de unde am plecat. Şi acum toată lumea iese la pensie la 65 de ani, indiferent de sex. Este o veste foarte bună. În primul rând, la nivel naţional este vorba despre un efectiv de 4.000 de asistenţi. Vă daţi seama ce haos s-ar fi creat în momentul în care aceşti oameni ar fi ieşit din sistem? Toată lumea ştie că este deficit de asistenţi în sistemul sanitar şi cât de greu ne descurcăm cu personalul. Ministerul a înţeles că s-a făcut o greşeală şi a revenit la vechea lege", a declarat pentru "Obiectiv" preşedintele "Sanitas" Brăila, Măriuca Iancu.