• Direcţia de Asistenţă Socială Brăila îi îndeamnă pe solicitanţii acestor subvenţii să declare absolut toate veniturile pe care le au, deoarece fiecare document depus la dosar va fi verificat • directorul DAS a ţinut să atragă atenţia deoarece mulţi brăileni care “se jură” că nu au niciun leu venit se arată deranjaţi când sunt întrebaţi cum reuşesc totuşi să se întreţină, în condiţiile în care nu figurează în baza de date ca asistaţi social
Sezonul rece se apropie, iar Primăria Municipiului Brăila a dat startul campaniei de acordare a ajutoarelor pentru încălzirea locuinţei, suportate de la buget. De pe 15 octombrie, la Direcţia de Asistenţă Socială (DAS) Brăila se pot depune dosarele pentru aceste subvenţii, valoarea lor diferind în funcţie de sistemul de încălzire folosit de familia beneficiară - gaze naturale, lemne, cărbuni, combustibili petrolieri, energie electrică. Ajutorul se acordă pentru un singur sistem de încălzire, cel principal utilizat.
De aceste ajutoare pot beneficia persoanele care realizează venituri de până la 615 lei/lună pe membru de familie, în următoarele cuantumuri: pentru gazele naturale între 20 lei şi 262 lei, lunar; pentru lemne, cărbuni sau combustibili petrolieri între 16 lei şi maxim 54 lei, lunar; pentru energie electrică între 48 lei şi 240 lei, lunar. Pentru a deveni eligibili şi pentru a beneficia de subvenţii, solicitanţii vor depune la ghişeele DAS Brăila o cerere şi o declaraţie pe propria răspundere, însoţită de acte doveditoare privind componenţa familiei, veniturile realizate de membrii acesteia, precum şi locuinţa sau bunurile deţinute.
Direcţia de Asistenţă Socială îi sfătuieşte pe brăilenii care vor solicita aceste ajutoare să respecte regulile privind acordarea lor şi să declare absolut toate veniturile pe care le au. În caz contrar, cei care încearcă să “fenteze” legea vor primi amendă şi va trebui să dea înapoi banii primiţi ilegal.
“Avem o problemă, pentru că nimeni nu îşi declară veniturile. Oamenii nu înţeleg! Cei mai mulţi vin la ghişeu şi spun că n-au niciun venit. Continuăm să vedem dacă sunt în evidenţa noastră ca asistaţi social şi nu îi identificăm. Mergem mai departe şi îi întrebăm dacă au datorii către chirie, întreţinere etc. şi îmi spun că sunt la zi. Cum vă explicaţi lucrul acesta, dacă nu au niciun fel de venituri? Aş vrea ca oamenii să înţeleagă că avem la dispoziţie o bază de date şi îi verificăm, indiferent că discutăm de pensii, salarii sau alte tipuri de venituri. Ceea ce declară dumnealor noi vom verifica în baza de date, cei de la ANAF ne vor sprijini să ne pună la dispoziţie lucrul acesta, exact cum am făcut şi în anii trecuţi. În momentul de faţă, persoanele care au zero lei venit pot beneficia de o subvenţionare de maximum 262 lei/lună, timp de cinci luni. Dacă eu descopăr apoi că persoana are alte venituri creez debit şi trebuie să încasez aceşti bani, să îi recuperez. De ce trebuie să ajung în situaţia aceasta?”, ne-a declarat Nicoleta Oancea, directoarea DAS Brăila.
Şefa instituţiei ne-a mai spus că de când s-a deschis perioada de depunere a dosarelor vin zilnic brăileni care, deşi declară că nu au niciun venit, par să fie deranjaţi când angajaţii de la ghişee îi întreabă din ce trăiesc, în condiţiile în care nu figurează în baza de date ca asistaţi social.
“Ne confruntăm cu această situaţie. Vă dau un exemplu. Eu locuiesc singură şi nu am niciun fel de venit, părinţii mei îmi plătesc întreţinerea, ratele, utilităţile. Nu înregistrez nicio datorie, impozitele şi taxele sunt la zi, întreţinerea la zi. Explicaţi-mi şi mie cum trăieşte acea persoană? Pe zona de asistenţă socială lucrurile s-au schimbat şi noi trebuie să prevenim aceste situaţii. Da, legea îmi permite lucrul acesta, să îţi dau ajutorul, dar atâta timp cât nu eşti asistat social şi nu ai niciun fel de venit, eu ca asistenţă socială îmi ridic un semn de întrebare. De ce nu eşti în evidenţa mea ca asistat social? Ceva este în neregulă, ceva este neclar. Şi sunt deranjaţi când colegii mei îi întreabă din ce trăiesc dacă nu au niciun venit. De ce nu sunt în baza noastră la venit minim garantat? Sunt situaţii şi situaţii, însă pe mine mă îngrijorează când colegii mei îmi spun aceste lucruri”, a adăugat sursa citată.
Întrebată dacă s-au descoperit multe cazuri de brăileni care au vrut să “trişeze”, Nicoleta Oancea ne-a spus că situaţia s-a mai schimbat, pentru că şi legislaţia a suferit modificări. Spre exemplu, dacă în 2010 erau 14.000 cereri pentru ajutoarele de încălzire, anul trecut s-au depus doar în jur de 2.000 cereri.
Lista documentelor necesare pentru acordarea ajutoarelor pentru încălzirea locuinţei se găseşte pe site-ul Direcţiei de Asistenţă Socială Brăila, www.dasbraila.ro. Cererile se depun la sediul din b-dul Al. I. Cuza nr. 134.