Asistaţii social, puşi la treabă | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Asistaţii social, puşi la treabă

• propunerea vine din partea consilierului municipal PND Bogdan Botea, care i-a sugerat primarului Marian Dragomir o colaborare cu Serviciul de probaţiune al Tribunalului • PND-istul a afirmat că în loc să angajeze mai mulţi oameni la SUPAGL şi Seroplant, Primăria Municipiului ar putea să profite de forţa de muncă pe care o pot reprezenta cele 308 persoane aflate în prezent sub supraveghere, dar şi cei 200 de asistaţi social aflaţi în evidenţele Direcţiei din subordine • primarul a achiesat la ideea consilierului şi a promis că va lua legătura cu serviciul de probaţiune în vederea încheierii unui protocol de colaborare în acest sens

 

Consilierul municipal PND Brăila Bogdan Botea a venit cu o propunere cel puţin ambiţioasă în faţa primarului, în cadrul celei mai recente şedinţe ordinare a CLM. Mai exact, la rubrica „alte probleme” acesta i-a sugerat edilului-şef, Marian Dragomir, să pună asistaţii social şi persoanele aflate sub supraveghere, la treabă, pentru a schimba aspectul oraşului. Acesta a precizat că nu are nimic împotriva angajării de personal la Seroplant şi SUPAGL, însă consideră că municipalitatea nu trebuie să piardă din vedere avantajul pe care îl pot constitui cele peste 300 de persoane aflate în evidenţele serviciului de probaţiune al Tribunalului Brăila, alături de cei 200 de asistaţi sociali apţi de muncă, aflaţi în evidenţele Direcţiei de Asistenţă Socială din subordinea Primăriei.

„Domnule primar, la o şedinţă recentă, în mai, am aprobat majorarea schemei de personal de la Seroplant cu încă 10 persoane, ceea ce este de bun augur. Se vede în oraş clar lipsa de personal legată de activitatea aceasta de curăţenie şi mai departe. Pentru că vreau să mă refer atât la activitatea Seroplant, cât şi cea a SUPAGL. Vreau să precizez că observ o oarecare nesincornizare pe aceste două servicii, SUPAGL şi Seroplant şi Serviciu de Probaţiune al Tribunalului Brăila. Şi o să explic care este situaţia: în prezent, la SUPAGL lucrează cam 10 persoane care execută muncă în folosul comunităţii. Serviciul de probaţiune are înregistrate 308 persoane sub supraveghere, apte de muncă. Cred că am putea coordona în aşa fel încât de la 10 persoane, 308 să poată fi folosite la serviciile de curăţenie şi aşa mai departe. Mai sunt şi persoanele care beneficiază de venit minim pe economie, dintre care aproximativ 200 sunt apte de muncă. Uitaţi că suntem deja la 500 de persoane. Ca să nu mai cheltuim bani să mărim schema de personal la Seroplant şi SUPAGL, eu cred că merită. 500 de persoane apte de muncă fac mai mult decât 10 persoane angajate”, a declarat Botea.

PND-istul a mai precizat că serviciul de probaţiune ar trebui contactat de Primărie în ideea unei astfel de colaborări, deoarece nu se poate autosesiza pentru lipsa de personal a municipalităţii.

„Trebuie să discutăm. Sunt convins că serviciul de probaţiune va coopera cu aceste două servicii ale noastre, dacă se precizează că există deficit pe această problemă. Şi sunt convins că se va vedea şi în oraş o îmbunătăţire dacă sunt măcar 100 de oameni, în loc de 10, nu mai spun dacă ajungem la 500”, a mai adăugat avocatul.

 

Dragomir: «O cunosc pe şefa serviciului de probaţiune. Voi lua legătura»

La rândul său, primarul Marian Dragomir a precizat că este nevoie de angajaţi proprii ai SUPAGL şi Seroplant deoarece pot apărea situaţii în care asistaţii sociali nu pot interveni, ci doar specialişti. Chiar şi aşa, edilul-şef s-a arătat deschis ideii unei colaborări cu serviciul de probaţiune, dacă va exista disponibilitate.

„Nu poţi, de exemplu, să urci o persoană care primeşte ajutor social, sau pe cineva care este minor, într-un copac pentru a tăia cu drujba o creangă. În schimb, ca să cosească, da. Cel mai important lucru aici este faptul că serviciul de probabţiune, având această disponibilitate de persoane, se poate adresa în orice moment Primăriei Municipiului Brăila care este deschisă la o astfel de colaborare. Am făcut mai multe demersuri şi atunci când s-a putut din punct de vedere al programului, am primit suport de la Penitenciar. În paralel, cei care sunt apţi de muncă şi primesc ajutoare sociale, prestează ore de muncă în folosul comunităţii şi doamna director Nicoleta Oancea (şefa DAS Brăila- n.r.) vă poate răspunde unde şi când. Niciunul dintre cei care primesc ajutoare din acestea sociale nu primeşte vreun ban fără să presteze orele de muncă în folosul comunităţii. Acum, întrebarea este dacă vreţi să îi vedeţi pe străzi sau la sediile Seroplant? Referitor la sugestia cu Serviciul de probaţiune am să o contactez pe doamna care este şeful acestui serviciu, o cunosc, am să port o discuţie cu dânsa şi dacă există disponibilitate suntem deschişi la încheierea unui parteneriat sau protocol”, a declarat Dragomir.

În completare, avocatul Bogdan Botea a ţinut să puncteze că a deschis subiectul, tocmai pentru că a purtat în prealabil o discuţie la Serviciul de probaţiune al Tribunalului, de unde a primit aceste informaţii.

„Nu mă refer la persoane condamnate, ci la cei care sunt sub urmărire. Pot munci între 2 şi 8 ore. Munci uşoare, dar care pot schimba imaginea oraşului”, a conchis consilierul.

Rămâne de văzut în ce măsură discuţia din cadrul CLM Brăila se va concretiza în viitorul apropiat.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro