Un bărbat care a stat pe perioada lunii ianuarie la Centrul Social de Găzduire în Regim de Urgenţă din cartierul Vidin aduce acuzaţii administratorului Marian Bilan că l-ar fi dat afară fără motiv. În plus, acesta a povestit redactorilor despre neregulile pe care le-a observat în interiorul centrului, în intervalul în care a fost găzduit.
Concret, împins de gerul de afară şi de faptul că garsoniera nepoatei în care locuieşte nu este prea călduroasă, Dan Marcel s-a văzut nevoit să se cazeze pentru câteva săptămâni la Centrul Social de Găzduire în Regim de Urgenţă Vidin. De altfel, nu este prima dată când apelează la această variantă. Anul trecut, a fost găzduit în acelaşi centru, fără a întâmpina vreo problemă legată de birocraţie, afirmă Dan Marcel.
"Garsoniera în care stau eu e foarte friguroasă. Are pereţi în exterior. Dacă bag două aeroterme, nu reuşesc să fac mai mult de 10 grade. Deci e foarte frig. Anul trecut, fiind în aceeaşi situaţie, când a venit gerul, mi-a dat ideea o cunoştinţă să mergem la căminul de găzduire pe perioada gerului. M-am dus la domnul Bilan şi i-am explicat situaţia mea. N-a fost nicio problemă, m-a primit. Pe data de 10 martie 2014, dacă s-a încălzit afară, am plecat din cămin. Anul acesta, i-am transmis domnului Bilan printr-un băiat că vreau să vin să stau iar cât e frig afară. Domnul Bilan m-a primit, aşa că pe 4 ianuarie m-am dus la cămin, exact când era gerul ăla puternic", a început povestea Dan Marcel.
"Voia s-o facă pe şeful în cameră, să stea toţi drepţi în faţa lui!"
Ce s-a întâmplat în continuare, îi este neclar omului. "Nu ştiu de ce m-au dat afară, care a fost adevăratul motiv. La un moment dat, domnul Bilan s-a dus la doamna Oancea, directoarea Direcţiei de Asistenţă Socială, dar nu ştiu ce au vorbit. Apoi, eu m-am dus la doamna Mihalcea (n.r. şef birou la Direcţia de Asistenţă Socială Brăila), iar ea mi-a spus «Domnule, adu-mi de la asociaţia de locatari adeverinţă că nu mai locuieşti acolo». Nu mi-am permis să fac un fals, că nu te joci cu aşa ceva. I-am explicat cu contractul în mână că garsoniera nu este a mea. M-am dus la doamna Oancea în audienţă şi a venit şi doamna Mihalcea şi a început să ţipe «Să se ducă să-şi caute chirie, că are pensie!». Păi eu îmi permit să mă duc să plătesc chirie de 350 de lei din pensia mea? Dar nu asta ar fi fost problema. Ce m-a deranjat cel mai tare a fost faptul că în acest cămin sunt oameni cu pensii mari, care locuiesc acolo. Aceşti oameni mai şi lucrează, pe deasupra. Unul este electrician, care are statut singur, nu stă cu nimeni în cameră că, vezi Doamne!, el e electrician. Mai e unul care lucrează la fabrica de îngheţată. Am spus toate acestea", a continuat Marcel. După discuţiile pe care le-a avut la DAS, omul susţine că nu a mai fost primit în centru decât pentru a-şi lua lucrurile, în vederea eliberării camerei.
În replică, administratorul centrului, Marian Bilan, susţine că reclamantul ar fi părăsit căminul de bună voie şi nu ar fi fost dat afară de nimeni. "Domnul Dan Marcel nu a fost dat afară. Dispoziţiile sunt până la 1 martie. El nu a fost prezent când s-a făcut evacuarea. A plecat mai devreme. În plus, nici nu şi-a întocmit dosarul. Nu l-a îndemnat nimeni să aducă un act fals! A venit la noi pe 4 ianuarie, iar ultima prezenţă o are pe 27 ianuarie. Problema e că noi avem un regulament de ordine şi un registru de învoiri. Cei care se învoiesc, conform regulamentului de ordine interioară, au dreptul la 15 zile de învoire pe lună. Se face o cerere şi se înregistrează. Dacă el nu mi-a venit în astea 15 zile şi a depăşit încă 3 zile, conform regulamentului, îl dăm afară. Cei de pe sezonul rece au fost instruiţi şi le-am explicat să depună o cerere când vor să se învoiască şi să ne scrie acolo la cine merg, în ce localitate, ca să ştim de ei. Am avut probleme cu domnul Dan Marcel, dar nu legate de cazare, ci de obiceiul dânsului de a consuma alcool. Voia s-o facă pe şeful în cameră, să stea toţi drepţi în faţa lui. Nu se poate aşa ceva, sunt oameni mai în vârstă ca dumnealui", ne-a declarat administratorul Bilan, cu actele şi regulamentul în mână.
Acesta a ţinut să adauge că cel care ne-a sesizat nu cunoaşte atât de bine pe cât susţine cazul celor care lucrează şi stau acolo. Găzduitul care lucrează la fabrica de îngheţată ar fi un om în vârstă şi nu ar locui permanent la centru. Şefii acestuia i-ar fi asigurat o cameră chiar în incinta fabricii în care să locuiască, dar din cauza temperaturilor foarte scăzute din perioada iernii, omul a solicitat DAS să fie totuşi primit la cămin.
Doi asistaţi, ajunşi la cuţite de la o bucată de şuncă
Cât a fost găzduit acolo, reclamantul a intrat în contact cu alţi asistaţi şi a aflat de cazurile în care unii cazaţi se întorceau seara băuţi şi erau ţinuţi de către paznici câteva ore afară, pe o canapea. De asemenea, Dan Marcel ne-a povestit despre un caz în care doi asistaţi s-ar fi luat la harţă din cauza unui cuţit şi a unei bucăţi de şuncă. Unul din ei l-ar fi tăiat la mână pe celălalt, iar cei responsabili nu ar fi sesizat poliţia. "Pe agresor l-a bătut domnul Bilan până l-a umplut de sânge. Celui tăiat, i-a spus administratorul aşa «Dacă nu vrei să te iau şi pe tine la bătaie, părăseşti căminul că nu am chef să vină poliţia pe aici». De ce să nu vină poliţia? Era un caz foarte grav. Dar dacă nu-l atingea la mână şi îl atingea în altă parte? Ceva e cusut cu aţă albă. De ce să nu vină poliţia acasă la mine dacă ştiu că sunt curat?", ne-a spus Marcel.
Varianta lui Marian Bilan sună altfel. A recunoscut că povestea e adevărată, dar doar parţial. "Pe cei doi i-am externat imediat. Puteţi să verificaţi. Un asistat i-ar fi împrumutat un cuţit unui coleg de cameră să taie nişte şuncă, seara. Primul i-ar fi cerut şuncă, să mănânce şi el, iar celălalt a refuzat, aşa că i-ar fi cerut înapoi cuţitul. Au început să se îmbrâncească. Cel care şi-a atins colegul cu lama cuţitului mi-a spus aşa: «Domnule, nu l-am tăiat intenţionat. Cum ne-am îmbrâncit, l-am atins cu cuţitul, dar nu asta a fost intenţia mea». I-am chemat imediat pe amândoi la mine. Nu a fost bătut niciunul. I-am raportat problema doamnei director, apoi i-am externat pe amândoi. Oamenii nu au obiectat nimic, au recunoscut că sunt vinovaţi şi au plecat. Chiar i-am spus celui tăiat să meargă la poliţie să anunţe, dar nu a vrut".
Cât în ceea ce priveşte situaţiile în care unii asistaţi se întorc seara băuţi la centru, administratorul confirmă spusele lui Dan Marcel.
"Sunt oameni cu probleme, care au rămas fără familie, au pierdut case şi consideră alcoolul ca un refugiu. Dar n-au venit niciodată să cadă pe jos din picioare. Cei care s-au prezentat în situaţie gravă, le-am dat două avertismente, după care i-am externat, i-am dat afară", ne-a precizat administratorul Bilan.
Dacă ne uităm puţin în urmă, problemele şi scandalurile din cadrul centrului respectiv există de câţiva ani, iar cei care le cauzează ar fi chiar cei cazaţi pe perioada iernii acolo. Autorităţile locale nu sunt deloc străine de această situaţie. Iată ce declaraţie făcea primarul municipiului, Aurel Simionescu, anul trecut: "Avem la adăpostul pentru oamenii străzii câţiva care s-au bătut între ei. A trebuit să mă adresez Poliţiei Locale. Deci, dincolo de faptul că primesc acolo o masă caldă, un ceai, oamenii respectivi sunt aşa cum sunt şi reacţiile sunt cele care sunt. La un moment dat mi s-a zis că «i-am dat afară pe doi inşi că s-au bătut, şi-au dat cu pumnii». Bun, i-am dat afară că nu aveam încotro, dar pe de altă parte riscăm să-i găsim îngheţaţi".
Condiţii bune la noul sediu al Centrului Social de Găzduire în Regim de Urgenţă
În cadrul Centrului Social de Găzduire în Regim de Urgenţă, situat acum în cartierul Vidin, se află în prezent 76 de asistaţi cu dispoziţii de cazare, iar pe perioada sezonului rece au fost cu 88 mai mulţi. Cei din urmă au părăsit centrul la 1 martie.
Centrul Social de Găzduire s-a mutat în "casă nouă", anul trecut, în internatul fostului Liceu Progresul. Camerele în care stau asistaţii cu dispoziţie permanentă au parchet, ferestre termopan, iar încălzirea este centralizată. Băile şi bucătăria arată şi ele foarte bine, cu gresie şi faianţă. Condiţiile de trai sunt mult îmbunătăţite faţă de cele de care dispuneau cazaţii când căminul funcţiona pe Şoseaua Râmnicu Sărat.
"Le asigurăm masa caldă. O biserică ne aduce în fiecare zi de luni a săptămânii mâncare pentru cei cazaţi aici. Mai este un om de afaceri, domnul Comşa, care aduce o dată pe lună mâncare caldă pentru toată lumea şi consistent. Pe viitor, vrem să renovăm şi etajul II, acolo unde stau cei cazaţi pe perioada sezonului rece", a precizat Marian Bilan, administratorul centrului.
În fosta clădire în care a funcţionat căminul până în 2014 se construiesc acum locuinţe sociale.
Mai trebuie precizat că, pe parcursul săptămânii trecute, la sediul redacţiei am primit două reclamaţii legate de acest centru. La faţa locului însă, unul dintre reclamanţi ne-a explicat că nu-şi mai menţine declaraţiile, că pur şi simplu s-a răzgândit.