Oricarui platitor al contributiei pentru asigurari sociale de sanatate i se opreste lunar un procent de 6,5% din salariul brut. Fie ca salariul este minim pe economie, adica 3.700.000 lei, fie ca ajunge la citeva zeci de milioane, procentul este acelasi si, implicit, suma creste cu cit venitul este mai mare. Cu toate acestea, serviciile medicale si conditiile de efectuare a tratamentului medical oferite de sistemul de sanatate al statului sint aceleasi pentru toti.
Fireste, exista si alternativa cabinetelor medicale de specialitate private. Insa nu sint multi cei care isi permit sa apeleze la serviciile din afara retelei sanitare de stat.
Astfel, la usile medicilor de familie, care trebuie sa elibereze trimiteri catre medicii de specialitate sau retete, asteapta de regula pensionari sau angajati ale caror venituri rareori depasesc salariul mediu net pe economie (841 de lei in luna august).
Din discutiile pe care le-am avut cu angajatii unei banci, unde salariul mediu este de circa 2000 de lei, a reiesit ca, din lipsa de timp, ei prefera sa isi faca direct programare la un cabinet particular, sau sa isi procure medicamentele direct din farmacii, la recomandarea farmacistilor.
Unul dintre cei cu care am discutat ne-a relatat ca, de la infiintarea cabinetelor medicilor de familie a apelat la medicul sau de familie, doar o data sau de doua ori: " La medicul de familie este mai tot timpul aglomeratie. Dat fiind faptul ca mai toata ziua sint la birou, nu-mi permit sa-mi pierd citeva ore la rind la medicul de familie. De cite ori am avut o problema de sanatate, mi-am facut programare la un medic specialist, preferind sa platesc consultatia, decit sa mai apelez la medicul de familie, care este foarte aglomerat."
Oarecum surprinzator, desi li se opreste o suma semnificativa din salariu pentru asigurarile sociale de sanatate, nici unul dintre interlocutori nu s-a aratat revoltat de conditiile de internare oferite de spitale, de exemplu. "Este prea bine stiut ca pacientii sint nevoiti sa isi cumpere majoritatea medicamentelor prescrise in schema de tratament. Spre exemplu, daca ai de facut mai multe perfuzii, este de preferat sa ti se puna o branula, decit sa fii intepat de fiecare data. Cum, in spitale, fie gasesti branule cu acul foarte gros, fie nu gasesti deloc, rezolvi mai eficient problema daca iti cumperi o branula", ne-a declarat un alt angajat al bancii.
Firmele de asigurari incep sa aiba priza la braileni
Pina la intrarea in vigoare a multdiscutatelor legi ale sanatatii, care contin referiri la asigurarile suplimentare facultative de sanatate in sistemul sanitar de stat, mai multi patroni sau angajati braileni au optat pentru polite la firme private de profil. Suma trimestriala platita pentru o asigurare privata de sanatate variaza intre citeva zeci si citeva mii de lei noi.
"Depinde de categoria de boli pentru care iti faci asigurarea, de virsta asiguratului si daca boala este cronica. Cu cit virsta este mai inaintata, cu atit riscurile sint mai mari, deci rata este mai mare", a explicat Mihaela Mircea, reprezentantul firmei Generali Asigurari. Asigurarile medicale private se pot face pentru interventii chirurgicale, spitalizari, proteze, orteze, recuperari medicale sau pentru cheltuieli medicale de urgenta, sistemul de plata fiind trimestrial, semestrial sau anual.
Intre 600 si 2000 de lei costa o polita de asigurare de sanatate si la Allianz Tiriac, in functie de pachetul agreat de cel ce doreste sa incheie asigurarea. "Incheierea asigurarii private de sanatate nu este conditionata de salariul potentialului asigurat", ne-a declarat Nuta Dragu, reprezentant al firmei de asigurari mentionate. In acest fel, titularul politei poate beneficia de consultatii la orice medic specialist sau de internare intr-o clinica privata.