Persoanele fizice care beneficiaza de ajutor social vor fi scutite de la plata primei anuale de asigurare, aceasta fiind suportata din bugetele autoritatilor locale, se arata in proiectul de lege initiat de Ministerul Adiministratiei si Internelor (MAI).
Pentru locuintele aflate in proprietatea statului sau a unitatilor administrativ-teritoriale, obligatia incheierii contractelor de asigurare revine persoanelor sau autoritatilor desemnate sa le administreze.
Sint exceptate de la obligativitatea incheierii contractelor de asigurare locuintele de interventie si cele de necesitate.
In cazul locuintelor care fac obiectul unui contract de leasing, locatorului ii revine sarcina de a achita prima de asigurare impotriva dezastrelor naturale (cutremure de pamint, alunecari de teren sau inundatii - n.r).
Pentru constructiile cu destinatie de locuinta aflate in coproprietate va fi incheiat un singur contract de asigurare obligatorie, indiferent de numarul coproprietarilor. In acest caz, va fi achitata o singura prima de asigurare, iar procentul din aceasta, datorat de fiecare persoana coasigurata, va fi stabilit in raport de cota parte din coproprietate care revine persoanei respective.
In cazul condominiilor in care sint cel putin patru apartamente, spatiile si utilitatile fiind in proprietate indiviza comuna, asociatia de proprietari poate contracta o singura asigurare obligatorie pentru intreaga cladire, caz in care se emite o singura polita de asigurare impotriva dezastrelor (PAD), daca toti proprietarii accepta aceasta alternativa.
Atunci cind gradul de cuprindere in asigurarea obligatorie a locuintelor din condominii este mai mare de 80%, din totalul sumelor asigurate se va prevede o cota parte pentru repararea prejudiciilor inregistrate la spatiile si utilitatile comune.
Persoanele fizice si juridice nu vor fi obligate sa incheie contract de asigurare pentru dependintele care nu alcatuiesc un corp comun cu locuinta, si nici pentru bunurile din interiorul acesteia.
Pentru asigurarea obligatorie a locuintelor va fi infiintata, pina la data de 30 septembrie 2006, Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID), ca societate pe actiuni, prin afilierea firmelor de asigurare autorizate sa incheie asigurari obligatorii pentru locuinte.
Proprietarii locuintelor vor putea incheia contracte de asigurare numai cu firmele de asigurari autorizate de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), care fac parte din PAID si care sint acreditate sa incheie astfel de contracte.
Criteriile de acreditare a societatilor de asigurari in vederea incheierii de asigurari obligatorii pentru locuinte impotriva dezastrelor naturale sint stabilite de catre CSA.
Valoarea asigurarii obligatorie este echivalentul in lei a sumei de 20.000 euro pentru locuintele cu structura din beton armat ori metal, sau cu pereti exteriori din caramida arsa, si a sumei de 10.000 euro pentru constructiile cu peretii exteriori din lemn, din piatra naturala, din caramida nearsa, din valatuci sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic sau chimic.
Valoarea anuala minima a primei de asigurare va fi de 10 euro pentru locuintele din lemn sau chirpici si de 20 euro pentru casele construite din caramida.
Aceste sume pot fi modificate in functie de evolutia preturilor de pe piata imobiliara, de evolutia structurii imobiliare, a ratei inflatiei si a frecventei producerii dezastrelor naturale pentru care se incheie un contract de asigurare.
Modificarea acestor sume poate fi operata prin decizie a CSA, in baza unor propuneri elaborate de PAID si societatile de asigurari acreditate.