Asigurări de la CUP ”Dunărea”: apa care ajunge la robinetele brăilenilor nu e contaminată cu bacteria Clostridium Perfringens | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Asigurări de la CUP ”Dunărea”: apa care ajunge la robinetele brăilenilor nu e contaminată cu bacteria Clostridium Perfringens

• potrivit conducerii Companiei de Utilități Publice „Dunărea” Brăila, încă de vineri, 6 ianuarie, au fost constatate, în apa brută captată din Dunăre, creșteri ale valorilor înregistrate pentru bacteria Clostridium Perfringens, provenită din fecalele animalelor • este chiar ziua în care a fost organizat concursul de Bobotează pe Faleza Dunării • după o serie de analize care au confirmat prezența bacteriei, compania a anunțat autoritățile competente • potrivit directorului CUP „Dunărea” Brăila, brăilenii nu trebuie să-și facă griji: apa care ajunge la robinet îndeplinește toate condițiile de potabilitate • „În momentul în care jumătate dintre țările Europei își aruncă dejecțiile în Dunăre, CUP „Dunărea” trebuie să facă tot posibilul să asigure alimentarea cu apă potabilă, în bune condiții, a municipiului și județului Brăila”, a precizat Mangiurea

 

Bacteria Clostridium Perfringens a fost depistată în apele Dunării încă de acum o săptămână, precizează conducerea companiei de apă, care îi asigură, totodată, pe brăileni că apa de la robinet este bună de băut și că singurul pericol este reprezentat de apa brută luată direct din fluviu, care nu trebuie folosită nici măcar pentru animalele din gospodării. Alarma a fost dată la mijlocul acestei săptămâni, când analizele repetate au confirmat prezența bacteriei peste limitele admise

„Conform obiectului de activitate, apa din stațiile de captare de la Gropeni și de la Chiscani trebuie să plece către rețeaua de alimentare în condiții legale din punct de vedere biochimic, potrivit legislației. Zilnic, publicăm un buletin de analize privind calitatea apei potabile care pleacă din cele două stații de tratare către municipiul și județul Brăila. Luăm probe din apa brută a Dunării, constatăm dacă sunt probleme și, în funcție de rezultatele analizelor, aplicăm procedurile în stațiile de tratare a apei”, a precizat directorul Companiei de Utilități Publice „Dunărea” Brăila, Silviu Mangiurea, contactat, ieri, de reporterii noștri.

Potrivit procedurilor, apa brută din Dunăre se decantează și se filtrează, procedându-se, de asemenea, la operațiunea de dezinfecție a apei (cu clor) pentru eliminarea microorganismelor dăunătoare organismului uman. Potrivit directorului Mangiurea, apa care pleacă de la cele două stații de tratare ale CUP „Dunărea” este verificată 24 de ore din 24 de laboratoarele companiei, precum și de Direcția de Sănătate Publică Brăila, care supervizează aceste analize.

Cât privește calitarea apei potabile, conducerea companiei dă asigurări că brăilenii nu trebuie să-și facă griji.

„Îi asigurăm pe consumatorii noștri că apa care ajunge la robinet îndeplinește toate condițiile de potabilitate. Compania noastră și-a făcut datoria și a anunțat, după ce analizele au confirmat cu certitudine că sunt probleme cu apa brută din Dunăre, Apele Române, Garda de Mediu, Direcția de Sănătate și Prefectura Brăilei. În momentul în care jumătate dintre țările Europei își aruncă dejecțiile în Dunăre, CUP „Dunărea” trebuie să facă tot posibilul să asigure alimentarea au apă potabilă, în bune condiții, a municipiului și județului Brăila”, a precizat directorul Silviu Mangiurea.

Potrivit sursei citate, la fel de adevărat este faptul că, „dacă compania de apă nu ar fi constatat la timp prezența bacteriei, consecințele ar fi fost inimaginabile” pentru locuitorii județului și municipiului Brăila.   

 

Autoritățile, în alertă

După cum am informat în ediția on-line a contidianului nostru, la Stația de Tratare Apă Potabilă Gropeni s-a constatat o fluctuație a valorilor înregistrate pentru indicatorul „Clostridium Perfringens” - o bacterie care poate provoca toxiinfecție alimentară - provenită mai ales din fecalele animalelor în apa brută captată din Fluviul Dunărea. Așa stând lucrurile, autoritățile au luat notă de această situație și au dispus măsuri urgente pentru protejarea populației. 

Potrivit unui comunicat al Prefecturii Brăila, urmare a informării transmisă, în cursul serii de miercuri, 11 ianuarie, de către Direcția de Sănătate Publică Brăila, cu privire la faptul că operatorul unic Compania de Utilități Publice „Dunărea” Brăila a constatat o fluctuație a valorilor înregistrate pentru indicatorul „Clostridium Perfringens” în apa brută captată din Fluviul Dunărea la Stația de Tratare Apă Potabilă Gropeni, prefectul județului, Iulian Timofei, a convocat, la ora 20.30, o ședință de lucru cu reprezentanții conducerii Direcția de Sănătate Publică Brăila, Gărzii de Mediu - Comisariatul Județean Brăila, Serviciului de Gospodărire a Apelor Brăila, Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dunărea” Brăila.
„Apa potabil
ă furnizată populației a întrunit și întrunește parametrii de potabilitate, neexistând niciun risc pentru sănătatea populației. Operatorul unic Compania de Utilități Publice „Dunărea” Brăila a luat măsurile necesare pentru ca acest indicator, «Clostridium Perfringens», să nu apară în apa potabilă. Împreună cu specialiștii convocați la această ședință, au fost stabilite și principalele măsuri de strictă necesitate pentru informarea populației, transmise, tot în această seară, Unităților Administrativ Teritoriale riverane Fluviului Dunărea: evitarea consumului de apă brută din Dunăre, evitarea consumului de alimente în formă crudă dacă acestea au fost spălate în prealabil cu apă brută ce provine din Dunăre, iar în cazul apariției simptomelor specifice - diaree (la 6 - 24 ore de la contaminare, dar cel mai adesea 8 - 12 ore), dureri abdominale, se recomandă prezentarea la medicul de familie pentru stabilirea diagnosticului și recomandarea tratamentului optim”, a precizat, într-un comunicat, prefectul Iulian Timofei.
Reprezentantul Guvernului în jude
țul Brăila a precizat că nu au fost raportate cazuri cu simptomatologie specifică contaminării cu bacteria Clostridium Perfringens. Prefectura a mai informat că, începând cu joi, 12 ianuarie 2023, se va realiza monitorizarea suplimentară prin recoltarea de probe de apă potabilă la ieșirea din stațiile de tratare a apei de la Gropeni și Chiscani.

 

A fost convocat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență

De altfel, prefectul Iulian Timofei a convocat, joi, 12 ianuarie, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență. În cadrul discuțiilor, directorul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Brăila, Gabriel Ciochină, a punctat că monitorizarea calității apei potabile se face atât de către laboratorul de analize al operatorului unic CUP Dunărea Brăila, cât și prin laboratorul DSP Brăila, nefiind înregistrate deficiențe față de nici un parametru privind calitatea apei potabile. Mai mult, pentru a asigura brăilenii cu privire la lipsa oricărui risc pentru sănătatea populației, a subliniat că, până la finele lunii în curs, DSP Brăila va preleva zilnic probe de apă potabilă de la stațiile Gropeni și Chiscani pentru analiza parametrului ”Clostridium Perfringens”.

Reprezentantul Guvernului în teritoriu a fost, de asemenea, informat cu privire la faptul că, până la acel moment, nu a fost raportat nici un caz suspect de infectare cu bacteria ”Clostridium Perfringens”. Recomandarea specialiștilor este ca, în cazul în care o persoană manifestă totuși simptomatologie specifică (scaune diareice frecvente și dureri abdominale) să se prezinte la medicul de familie. În cazul în care starea acestuia se agravează, iar medicul de familie nu este disponibil, să apeleze la numărul de Urgențe 112, ori să se prezinte la Ambulatoriul celei mai apropiate unități spitalicești. În urma consultului făcut de către medic și a eventualului diagnostic privind infectarea cu ”Clostridium Perfringens” se va urma tratamentul prescris.

Cu privire la consumul de pește din fluviu, ori de vânat din vecinătatea cursului de apă, specialiștii au precizat că nu există nici un pericol atâta vreme cât carnea respectivă este preparată termic.

Tot în cadrul ședinței CJSU de joi a fost aprobat un Plan de Măsuri pentru monitorizarea bacteriei ”Clostridium Perfringens” în apa fluviului Dunărea, fiind capacitate cu sarcini precise instituții precum Direcția de Sănătate Publică, Garda de Mediu – Comisariatul Județean Brăila, CUP Dunărea, Sectorul Poliției de Frontieră, Serviciul de Gospodărire a Apelor Brăila. ”Toate aceste măsuri au fost stabilite cu scopul precis de a ne asigura că nu există nici un risc pentru sănătatea populației în ce privește consumul de apă potabilă din rețeaua publică și că vom avea o monitorizare permanentă a bacteriei «Clostridium Perfringens» în apa fluviului Dunărea. De altfel, zilnic vor fi prelevate probe la prizele de apă ale stațiilor de tratare a apei, precum și în amonte, la intrarea fluviului Dunărea în județul Brăila”, a precizat prefectul județului, Iulian Timofei.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro