Mergi la conţinutul principal

ASF anunţă schimbarea legislaţiei asigurărilor obligatorii de locuinţe - PAID

• “Suntem total nemulţumiţi de nivelul poliţelor de asigurare!”, spune vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Cornel Coca Constantinescu • în judeţul nostru, gradul de încheiere a poliţei obligatorii de asigurare a locuinţei este de puţin peste 16%, procent care ne plasează pe locul III la nivel de regiune după Constanţa şi Galaţi

 

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) pregăteşte un set de măsuri ce vizează îmbunătăţirea legislaţiei asigurărilor obligatorii de locuinţe, a anunţat recent, vicepreşedintele ASF, Cornel Coca Constantinescu, în cadrul unui interviu acordat presei centrale. Iar asta în contextul în care, la nivel naţional, circa 80% dintre locuinţe sunt neasigurate. Sursa citată nu a făcut cunoscut care sunt aceste modificări, dar a subliniat că instituţia este total nemulţumită de gradul mic de încheiere a poliţelor obligatorii de asigurare a locuinţelor. “România se află pe harta europeană a seismelor, alături de Italia, Grecia, Portugalia şi o parte din Turcia, iar Bucureştiul este a doua capitală europeană, după Lisabona, expusă la riscul de cutremur. Dar, în România, 96% din imobile sunt deţinute în proprietate de români, care şi locuiesc în ele. Atunci de ce nu ne protejăm aceste imobile? (...) În cazul unei daune, riscul e să pierzi tot ce ai, dacă locuinţa nu e asigurată. (...) Nu avem locuinţe asigurate decât în proporţie de sub 20% din total. Discutând despre PAID, eu am spus-o public şi o repet: suntem total nemulţumiţi de nivelul poliţelor de asigurare. La nivelul ASF s-a format un grup de lucru, suntem în faza finală de a avea o propunere legislativă în acest sens. Eu cred că trebuie modificată legea de funcţionare a PAID”, a spus Constantinescu.

Potrivit datelor disponibile pe pagina web a PAID (Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale S.A.), la finele anului trecut, în Brăila erau valabile 22.364 de poliţe de asigurare obligatorie a locuinţelor, reprezentând un procent de 16,2% din totalul locuinţelor din judeţul nostru. Acest procent ne poziţionează pe locul III la nivelul regiunii de dezvoltare din care facem parte, pe primul loc fiind Constanţa cu 22,06% (63.925 de poliţe), urmată de Galaţi cu 18,22% (42.441 poliţe). După noi apare Buzăul cu 15,71% (31.794 poliţe), apoi Vrancea cu 15,4% (24.337 poliţe), iar pe ultimul loc este Tulcea cu 15,33% (15.000 poliţe). Aceleaşi date statistice mai arată că cele mai multe daune plătite de PAID anul trecutau fost în judeţul Galaţi, în cuantum de aproape 443.100 lei, urmat de Buzău cu 185.311 lei. Pentru judeţul nostru, PAID a plătit daune asiguraţilor brăileni în sumă de aproape 2.800 lei. 

De precizat că anul trecut, în octombrie, ASF şi PAID au organizat la nivel naţional o campanie de conştientizare a populaţiei cu privire la importanţa asigurării obligatorii a locuinţelor, unul dintre obiectivele strategice referindu-se la implementarea şi dezvoltarea programelor de educaţie financiară. În cadrul acelei campanii, reprezentanţii celor două instituţii au participat la întâlniri cu autorităţile locale, dar şi cu proprietari de locuinţe, în cadrul cărora au prezentat informaţii referitoare la importanţa protecţiei locuinţelor.

Creată la sfârşitul anului 2009 de către 13 companii de asigurări, PAID (Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale) emite poliţele de asigurare împotriva dezastrelor naturale (PAD), care acoperă doar riscurile de cutremure, inundaţii şi alunecări de teren şi costă anual 10 euro sau 20 euro (în funcţie de materialul de construcţie a locuinţei). Preţul unei poliţe care acoperă suma de 20.000 euro este de 20 euro pe an, pentru locuinţele de tip A, adică cele construite din cărămidă, beton armat sau orice alt material rezultat în urma unui tratament termic şi/sau chimic. Imobilele de tip B, adică cele construite din cărămidă nearsă sau orice alt material nesupus unui tratament termic şi/sau chimic, pot fi asigurate prin intermediul poliţei, contra sumei de 10 euro pe an, pentru o despăgubire de 10.000 euro.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro