• după adoptarea legii privind recursul compensatoriu, în octombrie anul trecut, sute de deţinuţi au “rupt” porţile închisorilor şi au mers acasă, că doar aveau dreptul • numai că mulţi dintre ei nu pot, se pare, să stea departe de sfera infracţională: dau spargeri, comit tâlhării, ori, mai grav, săvârşesc atacuri cu săbii şi topoare • de exemplu, Georgel Săndel Cot, un individ extrem de periculos, având pe listă nu mai puţin de 13 condamnări pentru fapte cu violenţă, fost deţinut şi proaspăt liberat condiţionat, a dat buzna într-un bar din Movila Miresii, înarmat cu o sabie, semănând teroare printre clienţi • valul de liberări din toamna trecută se vede şi în statisticile în creştere ale Poliţiei Brăila privind infracţionalitatea
Puşcăriaşii lăsaţi în libertate revin, unul câte unul, în spatele gratiilor. Legea graţierii mascate, pusă în aplicare în octombrie anul trecut, de ministrul Justiţiei Tudorel Toader, care i-a ajutat să scape mai repede din închisoare, pe motiv că aveau condiţii necorepunzătoare, le-a oferit de fapt un fel de “concediu” celor liberaţi, iar acum, pe rând, încep să revină la “răcoare”. Lasă însă în urmă noi traume emoţionale provocate celor care s-au trezit cu casa spartă, ori tâlhăriţi la drumul mare, iar toate acestea peste pagubele financiare provocate victimelor. În perioada octombrie - decembrie anul trecut, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila a înregistrat un val de infracţiuni, fiind vorba în special de cele de lovire sau alte violenţe şi furturi din locuinţe, anexe, societăţi comerciale sau autoturisme. Chiar dacă nu există o situaţie clară, din care să reiasă fără dubii că această creştere a numărului de infracţiuni poate fi pusă strict pe seama faptului că sute de deţinuţi au fost puşi în libertate, este imposibil de trecut cu vederea că fenomenul a apărut imediat după adoptarea legii lui Toader. Coincidenţa ar fi prea mare! Numai în primă fază, la Penitenciarul Brăila au fost trecuţi pe lista celor care beneficiau de liberarea condiţionată 171 de deţinuţi, aceştia ajungând deja acasă. La acest moment, numărul celor liberaţi condiţionat din Penitenciarul Brăila a ajuns la 263, asta pentru că, în ultimele luni, au mai ajuns la unitatea de detenţie şi deţinuţi de la alte penitenciare din ţară, după transferul din penitenciare de maximă siguranţă, spre sfârşitul executării pedepselor, ei beneficiind la rându-le de drepturile legale care i-a scăpat mai repede de închisoare.
Cei mai mulţi fuseseră condamnaţi pentru infracţiuni de furt, înşelăciune, tâlhărie, trafic de droguri, infracţiuni la regimul rutier. Culmea, cam tot aceleaşi tipuri de infracţiuni au cunoscut o creştere în judeţul nostru pe finalul lui 2017, ceea ce înseamnă că foştii puşcăriaşi au revenit “în câmpul muncii”.
Cifrele transmise de poliţişti sunt îngrijorătoare
Tot mai mulţi brăileni ne-au transmis la redacţie semnale că nu se mai simt în siguraţă în propriile locuinţe ori pe stradă sau la locul de muncă, mai ales după valul de liberări condiţionate de infractori, din toamna anului trecut. Oamenii au constatat că în blocul lor, pe strada lor sau în parcarea unde-şi lasă maşinile peste noapte, hoţii dau lovituri după lovituri. “Se fură din locuinţele aflate la parterul blocurilor, sau de la primul etaj. Chiar eu am fost victimă: s-au urcat pe balconul vecinului de la parter şi mi-au forţat geamul de la balcon, pe unde apoi mi-au intrat în casă. N-au avut mare lucru ce să-mi fure dar nu vă puteţi închipui ce simţi când intri în casă şi găseşti locuinţa răvăşită de hoţi. Ce greu reuşeşti să mai adormi noaptea, ce gânduri grele te macină şi cât de greu te recuperezi dintr-o astfel de traumă. Până la eliberarea celor din închisoare, nu am păţit aşa ceva. De atunci însă poliţiştii fac cu greu faţă numărului mare de infracţiuni. I-am auzit cum se plângeau de acest fenomen veniţi la mine în casă să ancheteze furtul reclamat”, ne-a transmis un brăilean.
Reporterii “Obiectiv Vocea Brăilei” au solicitat IPJ Brăila o situaţie statistică privind evoluţia fenomenului infracţionalitate în intervalul octombrie - decembrie 2017, adică perioada de după liberările condiţionate. Datele primite arată clar că totalul infracţiunilor înregistrate, în perioada analizată, a cunoscut o creştere de la o lună la alta, lucru care dă de gândit. Procentual această evoluţie este net superioară celei înregistrate în 2016 ori 2015, fix în aceeaşi perioadă analizată.
De exemplu, în 2017, numărul total de infracţiuni de lovire sau alte violenţe s-a ridicat la 2.302, dintre care, 171 numai în luna octombrie, 174 în noiembrie, iar în decembrie a urcat brusc la 223 de cazuri. Aşadar, avem o creştere, noiembrie comparativ cu decembrie 2017, cu 49 de infracţiuni cu violenţă, ceea ce transpus în procente înseamnă 22,79%. În anii anteriori, diferenţele au fost mult mai mici - noiembrie/decembrie 2016 - creştere cu 2 infracţiuni, de la 181 la 183, adică 1,1%. Ba chiar în 2015, la infracţiunile de lovire sau alte violenţe, între noiembrie şi decembrie a fost o scădere cu 27 de infracţiuni, adică minus 10,26%. Practic, creşterea a fost spre sfârşitul anului 2017, adică după punerea în libertate a zecilor de deţinuţi.
La infracţiunile de furt, în 2017, a fost un total de 2.603 (508 din locuinţe, 325 din curţi/anexe gospodăreşti, 403 din societăţi comerciale, 108 din buzunare şi 142 din autoturisme). După exemplul de mai sus, în noiembrie 2017, numărul furturilor a fost de 215 (40 din locuinţe, 29 din curţi, 35 din societăţi, 8 din buzunare, 13 din autoturisme, etc.), iar în decembrie s-a ajuns la 246 infracţiuni de furt.
Numărul total al tâlhăriilor, în 2017, a fost de 43, fiind evidenţiat şi aici fenomenul despre care făceam vorbire mai devreme: în octombrie au fost 3 tâlhării, în noiembrie o singură tâlhărie, iar în decembrie numărul acestor infracţiuni a ajuns la 6.
Alt capitol al infracţionalităţii, aceeaşi evoluţie: în noiembrie 2017, numărul infracţiunilor de lovire sau alte violenţe, furt şi tâlhărie, era de 390, însă în decembrie 2017 numărul de astfel de cazuri a urcat la 475, adică o creştere cu 21,8%.
Puşi să comenteze, reprezentanţii IPJ Brăila ne-au comunicat faptul că, la nivelul instituţiei, nu există o evidenţă statistică privind eventualele infracţiuni săvârşite de persoane liberate condiţionat, în conformitate cu prevederile Legii 169/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul porcesului penal.
«Terorist» din Movila Miresii ajuns la arest, după ce doar ce fusese pus în libertate
Reporterii “Obiectiv” au reuşit totuşi să identifice un astfel de caz, adică al unui fost deţinut liberat în toamna trecută şi ajuns din nou la “răcoare”. Este vorba despre Georgel Săndel Cot, un individ - adevărat pericol public dacă ţinem cont de gravitatea faptelor comise şi numărul acestora, arestat la scurt timp după ce a fost liberat condiţionat, evident în baza legii graţierii mascate. Mai precis, propunerea de liberare condiţionată, în baza legii 169/2017 - compensarea în cazul cazării în condiţii necorespunzătoare, faţă de condamnatul Cot, a fost admisă de către Judecătoria Brăila, la data de 13 noiembrie 2017. La câteva zile după aceea, bărbatul domiciliat în Movila Miresii l-a atacat şi i-a tras o mamă de bătaie unui consătean, la numai trei zile de la eliberarea din penitenciar. Nu s-a oprit aici: a mai provocat apoi şi un scandal monstru într-un bar din localitate, unde a mers înarmat, atenţie! cu o macetă, în lungime totală de 69 de cm, aruncând cu ameninţări la adresa clienţilor care au luat-o la goană.
Cine este Săndel Cot? “Cearşaful” lung al infracţiunilor comise de acesta în “cariera” sa ne poate oferi indicii lămuritoare în acest sens: individul a fost condamnat de 13 ori pentru vătămare corporală, tulburarea liniştii publice, lovire, distrugere, violare de domiciliu şi tentativă de tâlhărie, aşadar infracţiuni comise cu violenţă. Georgel Săndel Cot a fost condamnat ultima dată la 2 ani de închisoare cu executare, liberându-se din penitenciar în noiembrie 2017, cu un rest de pedeapsă de 59 de zile de închisoare (rămase neexecutate). Nu a stat prea mult timp liniştit: în seara zilei de 24 noiembrie 2017, Cot se afla în faţa cafe-barului “La Puiu” din Movila Miresii, împreună cu alţi indivizi, toţi fiind puşi se pare pe scandal. În jurul orei 21.00, doi săteni au intrat în local, ei fiind urmaţi de Georgel Cot, decis să îi snopească în bătaie. Potrivit procurorului, inculpatul i-a aplicat persoanei vătămate, Alexandru M., mai multe lovituri cu pumnul în cap, după care a ieşit în faţa barului. De frică, localnicul agresat a chemat un prieten să îl ia cu maşina, însă când acesta a ajuns în zonă, inculpatul Cot a aruncat cu un pahar în parbrizul maşinii. Ştiind cât de agresiv este fostul puşcăriaş, şoferul autoturismului a renunţat la acuzaţii. Cel de-al doilea episod avându-l pe Cot în mijlocul “evenimentelor” s-a înregistrat în seara zilei de 4 decembrie 2017, când bărbatul a intrat din nou în barul “La Puiu”, de data aceasta înarmat cu o sabie tip macetă, de 69 centimetri, pe care o avea ascunsă în pantalon. Individul a scos sabia şi a aruncat cu ameninţări, în stânga şi în dreapta, apoi a ieşit afară, cu tot cu arma albă. Un vecin al scandalagiului a încercat să îl liniştească, însă fără succes: mort de beat, Cot a scos sabia şi l-a întrebat dacă vrea să se bată cu el, însă după ce l-a recunoscut s-a liniştit. Ba chiar i-a înmânat consăteanului maceta. “Războinicul” din Movila Miresii a pornit apoi spre casă, iar toată lumea a răsuflat uşurată. Numai că la scurt timp, individul a început din nou să urle şi să ameninţe, supărat că, vezi Doamne, i-ar fi fost furată sabia pe care însă singur i-o predase vecinului său. Mai mult, într-un acces de furie oarbă, a început să se lovescă singur cu capul de garduri. Ajuns într-un final acasă, scandalagiul a luat un topor şi un hârleţ, îndreptându-se către locuinţa vecinului, pregătit să se răzbune. S-a apucat să lovească poarta omului, iar când proprietarul a ieşit afară să vadă ce se întâmplă a fost şi el lovit cu toporul. După ce s-a dat alarma despre scandalul de proporţii, la faţa locului au sosit două echipaje de poliţie, Georgel Săndel Cot fiind luat de mascaţi şi dus în Arestul IPJ Brăila. Poliţişti din cadrul Secţiei 2 Poliţie Rurală Brăila l-au reţinut pe bărbatul de 26 de ani, acuzat de comiterea infracţiunilor de lovire sau alte violenţe, portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase şi distrugere. În luna ianuarie 2018, faţă de recidivistul Georgel Săndel Cot, procurorul criminalist din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila a dispus trimiterea în judecată, cu inculpatul în stare de arest. Individul este şi acum în spatele gratiilor, măsura arestării fiind prelungită ulterior. Autorul infracţiunilor a recunoscut majoritatea acuzaţiilor. Dosarul este acum pe rolul instanţei, următorul termen de judecată fiind stabilit pentru data de 16 martie.
Deţinuţi în libertate
Din data de 19 octombrie, la penitenciarele din ţară s-a dat startul liberărilor. La Penitenciarul Brăila au plecat, în prima zi, patru deţinuţi, apoi au mai urmat trei. Totuşi, faţă de alţi 171 de deţinuţi s-a făcut analiza în Comisia de Liberare Condiţionată, propunerile de liberare fiind transmise către instanţa competentă. Primul grup pus în libertate a fost format din 35 de deţinuţi, aceştia plecând acasă în săptămâna 6-10 noiembrie. În următoarele săptămâni, adică până la începutul lunii decembrie, au fost puse în libertate alte 102 persoane încarcerate, astfel că s-a ajuns la un total de 137. Au mai urmat şi lunile decembrie şi ianuarie, când lista celor liberaţi condiţionat s-a mărit. Astfel că s-a ajuns acum la 263 de deţinuţi puşi în libertate, după cum ne-au transmis reprezentanţii Penitenciarului Brăila.
Reprezentanţii Penitenciarului Brăila au precizat faptul că persoanele în cauză au fost analizate în comisia de liberare condiţionată, întrucât au îndeplinit condiţiile Legii nr. 169/2017 - compensarea în cazul cazării în condiţii necorespunzătoare. S-au făcut propuneri pentru liberarea condiţionată iar apoi cauzele au fost trimise instanţei care a luat decizia finală.
Potrivit legii, la calcularea pedepsei executate efectiv se are în vedere, indiferent de regimul de executare a pedepsei, ca măsură compensatorie, şi executarea pedepsei în condiţii necorespunzătoare, caz în care, pentru fiecare perioadă de 30 de zile executate în condiţii necorespunzătoare, chiar dacă acestea nu sunt consecutive, se consideră executate, suplimentar, 6 zile din pedeapsa aplicată.
La data de 7 decembrie, la Penitenciarul Brăila figurau 440 persoane private de libertate, iar la data de 9 februarie, numărul încarceraţilor a scăzut la 397. Este adevărat că unii dintre deţinuţi s-au eliberat la termen, după ce au executat pedepsele, însă mulţi au profitat de legea recursului compensatoriu.
La nivel naţional, doar în prima lună după intrarea în vigoare a legii, au părăsit închisorile 1.200 de deţinuţi, după cum au arătat reprezentanţii sindicatelor din sistem. Au fost şi cazuri de deţinuţi eliberaţi din greşeală, fiind vorba despre trei persoane de la Penitenciarul din Giurgiu. Autorităţile nu au ţinut cont de faptul că un corp de detenţie al închisorii fusese modernizat. Cei trei deţinuţi au fost prinşi şi reîncarceraţi. A mai fost un deţinut eliberat, tot din greşeală. La trei zile după ce a fost eliberat, un bărbat din Bucureşti, care a avut o pedeapsă de 9 ani închisoare pentru viol asupra unei copile, a violat şi tâlhărit o femeie pe Calea Moşilor, astfel că a ajuns la arest.