Artistul “fenomen” | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
Pictor brăilean la curtea regelui

Artistul “fenomen”

• pictează de aproape patru decenii iar în 2013, la vârsta de 58 ani, a obţinut licenţa la Facultatea de Arte “George Enescu” din Iaşi • este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România de trei ani, perioadă în care a realizat 11 expoziţii şi a câştigat zeci de distincţii la competiţii naţionale şi internaţionale • în 2016 a donat Castelului Peleş portretul Majestăţii Sale, Regele Mihai, fiind invitat de principesa Margareta la Concertul Regal Jubiliar • profesorii din facultate l-au considerat un “fenomen” datorită rapidităţii cu care pictează • acum două luni şi-a deschis cont de Facebook şi cariera sa a explodat fiind invitat să participe la evenimente de talie internaţională la Praga şi Bulgaria

 

S-a născut pe 5 martie 1955 în comuna Grădiştea din judeţul Brăila. A absolvit Liceul Pedagogic de 5 ani, iar apoi a urmat cursurile Şcolii Populare de Artă “Verspasian Lungu” - la excepţional (2 ani în loc de 3). În 2013, la vârsta de 58 ani, obţine licenţa la Universitatea de Arte “George Enescu” Iaşi, fiind singurul student din generaţia sa care intră în Uniunea Artiştilor Plastici din România (UAPR), filiala Ialomiţa. Talentul său i-a adus zeci de premii la competiţiile naţionale şi internaţionale. De altfel, de când este membru UAPR a realizat 11 expoziţii personale şi de grup. Anul trecut a donat Castelului Peleş portretul Majestăţii Sale, Regele Mihai I, fiind invitat de Principesa Margareta la Concertul Regal Jubiliar prin care au fost sărbătoriţi cei 150 de ani de Regalitate în România. Anul acesta va participa la două evenimente internaţionale în Cehia şi Bulgaria.

Cam acesta ar fi rezumatul CV-ului pictorului brăilean Ştefan Şerban, artistul care este considerat de profesorii din facultate “fenomen” datorită rapidităţii cu care pictează, reuşind să termine o lucrare în două-trei ore. 

Dar lista nu se termină aici. Ştie să cânte la toate instrumentele muzicale, a fost campion naţional de tenis de masă şi este nepotul scriitorului Fănuş Neagu.

Dincolo de cariera de pictor, Ştefan Şerban este dascăl de când se ştie: mai întâi învăţător, iar de trei ani profesor de arte platice la “N. Kazantzakis”, “A. Puşkin” şi “D. Cantemir”.

 

 Anii studenţiei

În 2010, la vârsta de 55 ani, Ştefan Şerban se înscria la Facultatea de Arte Plastice, Decorative şi Design din cadrul Universităţii “Dunărea de Jos” din Galaţi, iar în 2013 îşi lua licenţa la Universitatea de Arte “George Enescu” din Iaşi. Dacă în prima zi de facultate colegii şi profesorii l-au privit “suspect” pe noul student, cu fiecare curs care trecea el câştiga respectul şi admiraţia celor din jur, iar studenţii se înghesuiau să stea lângă el la cursuri.

“În primul semestru, cred că a fost printre primele cursuri, m-am apucat să fac un tablou. Studenţii erau în spatele meu şi m-au cronometrat fără ca eu să ştiu. În 11 minute l-am terminat şi colegii mei au zis nu se poate. Unul dintre studenţi îl anunţă pe profesorul Ioan Tudor care era la laptop că am terminat. Profesorul se ridică, vede lucrarea şi zice şi el «Nu se poate! Domnule Şerban îl cumpăr eu». Nu l-am dat, am vrut să îl păstrez amintire”, îşi aminteşte pictorul.

Un alt episod de care artistul brăilean îşi aminteşte cu drag este acela când, tot la un curs, a reuşit să termine un alt tablou în două ore şi jumătate, fiind apreciat de profesorul său ca fiind un fenomen.

“S-a întors profesorul a pus mâna pe el să vadă dacă e crud. Mi-a zis că sunt un fenomen. Creierul meu procesează toate etapele parcurgerii unui tablou în acelaşi timp, merg cu toate odată. Colegii mei merg pe etape, dau o pensulă două, eboşează, şi vin a doua zi mai pun o pată... Creierul meu când a pus mâna pe pensulă, nu ştiu, mâna merge singură, îmi apare cromatica în faţă şi mă joc. De multe ori nu schiţez. Tabloul meu, cât ar fi de greu, mai mult de două ore, hai trei dacă e foarte încărcat, nu durează. Miliarde de pensulaţii în acelaşi timp, eu merg cu toate odată”, spune cu mândrie Ştefan Şerban.

Pe tot parcursul facultăţii artistul a fost un student exemplar, care se pregătea temeinic pentru examen. Când era sesiune el avea 25 de lucrări pregătite, în timp ce alţi colegi mai tineri veneau cu una sau două, fiind dat exemplu de profesori. “Ia uitaţi la domnul Şerban! Are familie, e învăţător! ia uitaţi cu câte lucrări vine”, spuneau cadrele universitare.

La examenul de licenţă a uimit din nou. Deşi durata examenului era de şase ore, acesta şi-a terminat lucrarea în doar jumătate de oră, primind nota 9.50. Prin talentul şi perseverenţa sa, Ştefan a primit bursă în toţi anii de facultate, iar după terminarea studiilor a fost singurul student din anul său care a intrat în Uniunea Artiştilor Plastici din România, filiala Ialomiţa, în anul 2014.

 

Facebook-ul şi succesul internaţional

Ştefan Şerban şi-a făcut un nume pe plan local şi naţional iar acum începe să devină cunoscut şi pe plan internaţional. “Reţeta succesului” a descoperit-o pe Facebook. Acum două luni de zile şi-a făcut cont pe reţeaua de socializare şi artişti din alte ţări îl abordează pentru a-l invita să participe la diverse evenimente în afara graniţei. Aşa s-a întâmplat şi în cazul Simpozionului Internaţional de Pictură “Art Prague Fair”, eveniment la care va participa în luna mai.

“Eu sunt începător în ale calculatorului. Acum două luni mi-am făcut cont şi băiatul meu mi-a postat câteva tablouri. M-am trezit că îmi cere acceptul o tipă din Grecia. După a şasea, a şaptea cerere am zis hai să-i răspund. Iniţial am zis ea e din Grecia, eu engleză nu prea ştiu, ce să discut eu cu ea. Când intru în privat, tipa îmi scrie în engleză să particip în calitate de invitat special la Praga,  unde voi picta live alături de cei mai mari artişti din lume. Am crezut că pic jos, îmi tremurau picioarele, vă jur. Am zis că e cacealma, că îşi bate joc de mine. Dar apoi m-am gândit să caut mai multe detalii despre acest eveniment şi am văzut că deja erau vreo 30 şi ceva de confirmări de plecare. Atunci m-am convins că e pe bune şi în mai voi pleca la Praga”, ne-a povestit brăileanul.

La acest simpozion se vor reuni în jur de 70-80 de plasticieni din toate colţurile lumii. Pictorul brăilean este singurul artist din România care va participa la acest eveniment, alături de Georgeta Ţălnar care studiază la Şcoala Populară de Arte din Cluj. 

“Fiind un eveniment live, la Praga fiecare pictează ce vrea. Eu voi face ceva din România. Mă gândeam la o horă ţărănească sau un peisaj modern. Dar cred că pictez vreo şase, nu doar două cât spun organizatorii. Mi-ar plăcea ca prin acest eveniment să deschid uşa şi pentru alţi artişti români”, mărturiseşte pictorul.

De când şi-a făcut cont de Facebook, pentru Ştefan succesul nu vine niciodată singur. Acum câteva zile, tot pe reţeaua socială, acesta a fost invitat să participe în vara aceasta la o tabără internaţională de pictură la Balcic, în Bulgaria.

“De aici încolo s-a schimbat viaţa mea de artist. Situaţia a luat o întorsătură la 360 de grade. Dacă nu mi se strica calculatorul, vă dau cuvântul meu, nici acum nu ştia lumea de mine. Mie mi s-a stricat calculatorul, iar când a venit cineva să mi-l repare mi-a făcut şi cont de Facebook. De atunci am sute de prietene artişti din toată lumea şi mă sună cei din străinătate să mă felicite, artişti care vor merge cu mine la Praga, nu dovedesc să le răspund. Cronologia mea e plină”.

 

Portretul Regelui Mihai şi invitaţia la Concertul Regal Jubiliar

Anul trecut, artistul brăilean a realizat lucrarea “Portretul Majestăţii Sale, Regele Mihai”, pe care a donat-o apoi Castelului Peleş din Sinaia. În acelaşi an, a fost invitat special de către Alteţa Sa Regală Principesa Margareta la Concertul Regal Jubiliar de la Castelul Peleş, eveniment prin care au fost sărbătoriţi cei 150 de ani de Regalitate în România.   

“Principesa Margareta m-a invitat special în 2016 la Castelul Peleş. Am făcut portretul tatălui ei, un tablou mare de un metru pe un metru şi i-am spus că vreau să îl donez. Am făcut parte din grupul celor 300 de invitaţi speciali”, ne-a povestit artistul.

Nu este singura donaţie pe care plasticianul a făcut-o. Spre exemplu, el a pictat potretul lui Dimitrie Cantemir sau portretul lui Puşkin, pe care le-a dăruit apoi şcolilor din Brăila cu acelaşi nume. De asemenea, Ştefan a donat Casei Memoriale “Perpessicius” portretul lui “Fănuş Neagu”, el fiind nepotul acestuia.

Toate lucrările pe care le-am enumerat mai sus s-au regăsit şi într-o expoziţie de peste 60 portrete pe care brăileanul a realizat-o anul trecut.  De altfel, de când este în UAP Ialomiţa a realizat 11 expoziţii personale şi de grup şi a câştigat multe distincţii la concursuri naţionale şi internaţionale, printre care enumerăm: premiul de Excelenţă şi Premiul I la Concursul Internaţional de Artă şi Grafică de la Tokyo, Japonia (2014), trei premii I la Concursul Internaţional “Tradiţii de iarnă” de la Teleneşti (Republica Moldova) şi Iaşi (2014).

 

“Ipostaze”. Două expoziţii în două zile

Fire neobosită, săptămâna trecută, pe 3 aprilie, la Galaţi şi pe 4 aprilie, la Ialomiţa, Ştefan Şerban şi-a expus lucrările în cadrul unei noi expoziţii, intitulată “Ipostaze”. Vernisajul a reunit 26 de lucrări de pictură, realizate în ulei pe pânză, acrilic şi tehnici mixte, reprezentând peisaje, compoziţii şi naturi statice cu flori.

“Ştefan Serban este un artist care desăvârşeşte foarte repede o lucrare, indiferent de tehnica pe care o adoptă. Pictorul procesează mental compoziţia finală, iar etapele prin care ajunge la aceasta sunt rezolvate cu o rapiditate ce-i este deja caracteristă, dovadă numărul mare de lucrări, dezvăluindu-ne un artist cu spirit tânăr, energic, ce nu se încurcă în detalii care să-i încetinească acest ritm, sau, altfel spus, experienţa acumulată de-a lungul anilor se reflectă în uşurinţa cu care realizează detaliile”, spune Roxana Bărbulescu, critic de Artă din Bucureşti prezent la expoziţie.

Legat de planurile de viitor, artistul ne-a spus că va continua să le predea celor mici, iar apoi se va dedica exclusiv picturii. 

“Nu pot să renunţ nici la învăţământ, nici la pictură, deşi trebuie să recunosc că sunt uneori zile foarte obositoare. Voi sta până la pensie în învăţământ şi apoi îmi voi petrece timpul pictând. Cariera mea de pictor de-abia a început”, ne-a spus Ştefan Şerban.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro