Mergi la conţinutul principal

Artileria si aviatia israeliana au bombardat orasul Gaza

Artileria si aviatia israeliana au bombardat duminica orasul Gaza dupa ce Israelul amenintase ca isi va intensifica ofensiva impotriva Hamas, in cadrul careia au murit peste 850 de palestinieni in 16 zile, relateaza AFP.
In pofida numarului tot mai mare de victime si distrugeri, liderul in exil al Hamas, care controleaza Fisia Gaza, Khaled Meshaal, a respins intr-un discurs orice negociere pentru un armistitiu in timp ce luptele continua.
Ignorind rezolutia Consiliului de Securitate al ONU care a cerut joi un armistitiu imediat, armata israeliana si-a continuat operatiunile pe teritoriul palestinian, efectuind in cursul noptii raiduri aeriene si bombardind mai multe sectoare in special din orasul Gaza, conform martorilor.
Patru palestinieni au fost ucisi si citeva zeci raniti, potrivit unor surse medicale. Un medic palestinian, dr. Youssef Abu Rish, a afirmat ca armata utilizeaza bombe cu fosfor alb, o munitie controversata. Armata a dezmintit categoric aceste acuzatii.
Potrivit martorilor, tancurile au intrat in zori in cartierul Sheikh Ajlin, la periferia orasului Gaza. Acestea au bombardat si cartierele Tall al-Hawa, din centrul orasului, si Zeitun.
Miscarile Hamas si Jihadul Islamic au precizat ca mai multi palestinieni au fost raniti in luptele de la Sheikh Ajlin. Combatantii plaseaza bombe pe marginea drumurilor pentru a incerca sa impiedice avansarea tancurilor, potrivit acestora.
Simbata, aviatia israeliana a raspindit mii de manifeste in Gaza avertizind populatia cu privire la o "intensificare a operatiunilor impotriva tunelurilor, depozitelor de arme si teroristilor din toata Fisia Gaza".
Hamas "a suferit o lovitura severa si trebuie sa continuam pina ce calmul va domni in sudul" Israelului, a declarat un purtator de cuvint al armatei, comandantul Jacob Dallal, referindu-se la tirurile de rachete.
Citeva ore mai tirziu, intr-un discurs la televiziunea publica israeliana, Meshaal, aflat in exil la Damasc, a declarat ca armata israeliana nu si-a "atins nici unul dintre obiective".
"Nu acceptam sa negociem un armistitiu in timp ce focurile sint indreptate impotriva noastra", a adaugat el, cerind "intii incetarea imediata a agresiunii, apoi retragerea imediata a fortelor inamice din Gaza si ridicarea blocadei din Gaza".
Simbata, cel putin 28 de palestinieni au murit, intre care un responsabil militar al Hamas, insarcinat cu tirurile de rachete, conform unor surse medicale palestiniene.
Potrivit ultimului bilant al sefului serviciilor de urgenta palestiniene, Mouawiya Hassanein, cel putin 854 de palestinieni au fost ucisi, dintre care 270 de copii, 98 de femei si zeci de alti civili, iar peste 3.490 au fost raniti, de la inceputul ofensivei la 27 decembrie.
De partea israeliana, trei civili si zece soldati au fost ucisi, conform armatei.
Armata israeliana a afirmat ca a ucis 550 de combatanti palestinieni de la inceputul operatiunilor, 250 in cursul fazei raidurilor aeriene si 300 in ofensiva terestra.
"Situatia civililor devine tot mai precara", a anuntat la rindul sau Crucea Rosie internationala.
Un milion de persoane traiesc fara electricitate in acest teritoriu sarac si suprapopulat, 750.000 sint fara apa, iar spitalele functioneaza datorita generatoarelor de urgenta, potrivit ONU.
Combatantii palestinieni au lansat in continuare 13 rachete simbata in sudul Israelului, ranind patru persoane, conform armatei.
Obiectivul declarat al ofensivei este distrugerea capacitatilor Hamas de a lansa rachete si de a introduce ilegal arme in Fisia Gaza prin frontiera cu Egiptul.
Intre timp, eforturile diplomatice continua, la fel ca si manifestatiile din mai multe capitale ale lumii, pentru a cere incetarea ofensivei.
La Cairo, unde se afla presedintele palestinian Mahmoud Abbas, o delegatie a Hamas urma sa continue negocierile pe tema initiativei presedintelui Hosni Mubarak.
Acesta a propus un plan care prevede un "armistitiu imediat pentru o perioada limitata", care sa permita stabilirea unor coridoare umanitare si sa lase Egiptului timp pentru a lucra la un acord de incetare a focului "global si definitiv".
Abbas, care nu exercita nici un control in Fisia Gaza, de unde a fost inlaturat de la putere de Hamas in 2007, a cerut miscarii sa accepte planul egiptean si a facut apel la desfasurarea unei forte internationale in Gaza, insarcinate cu protejarea civililor, ceea ce Hamas a respins.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 
 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

Director general: Monica Paraschiv

Director: Silvia Preda

Şef departament publicitate: Sorin Preda

Redactor Şef: Florentin Coman

Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu