Arta în timp de pandemie | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Arta în timp de pandemie

Interviu cu profesorul Gheorghe Mosorescu, președintele  Filialei Brăila a Uniunii Artiștilor Plastici din România.

 

Pentru  profesorul Gheorghe Mosorescu, președintele Filialei Brăila a Uniunii Artiștilor Plastici din România, arta este un balsam pentru suflet, mai ales în aceste timpuri când trebuie să ne distanțăm. Acum, simțurile parcă devin și mai ascuțite și își țipă nevoia de miros, culoare, spațiu și formă, își cer libertatea de manifestare spre a ne informa și satisface sufletul chinuit, alienat de această pandemie, spune Gheorghe Mosorescu .

„Pentru artist este și mai supărătoare izolarea și distanțarea, fie și numai că îl separă de public, îi răpește și această ultimă mulțumire: contactul cu cei pentru care crează, îl știu, îl apreciază și-i mulțumesc pentru truda sa”.

 

-Luni, pe data de 7 decembrie, la Galeria de Artă din Piața Traian nr.2 s-a deschis SALONUL ANUAL AL ARTIȘTILOR PLASTICI BRĂILENI. Ce reprezintă acest eveniment pentru membrii Filialei Brăila a Uniunii Artiștilor Plastici din România?

-În vară, după ce am putut să ne arătăm lumii, filiala a expus spunând ,,SUNTEM”. Acum, vă spunem: oameni buni, nu v-am uitat! Și vrem să știm dacă-i reciprocă trăirea.

 

-Câți artiști plastici sunt prezenți la această ediție a Salonului și care sunt aceștia?

-Sunt 30 dintre cei 34 membri ai filialei. Desigur, cei ce fac parte dintre criticii de artă, nu au cum să expună.

Aceasta-i lista celor 30 de oameni minunați: Mariana Bogdan, Maricica Cârstiuc, Sorin Cârstuic, Nela Constantinescu, Teodora Constantinescu, Ovidiu Dascălu, Ana-Maria Dobre, Vasile Gaiță, Stelian Ghinea, Marilena Ioanid, Crenguța Corina Macarie, Maria-Mădălina Mânzu, Hugo Mărăcineanu, Walter Mărăcineanu, Angelica Moscu Deacu, Gheorghe Mosorescu, Bogdan Mosorescu, Paula Neagu, Nicoleta Olteanu, Svetlana Potângă, Ion Radu , Cristian Radu, Vasile Sarcă, Ioan Silviu Soare, Raluca Spătaru, Traian Țamuris, Rauca Tătaru, Dennis Teodorescu, Mrius Teodorescu, Luciana Terente.

 

-Cum reușiți să promovați arta în stare de pandemie?

-Activitățile noastre, din Galeria de Artă Brăila, au fost și sunt foarte bine cotate pe plan național. Filiala Brăila a U.A.P. România este recunoscută ca fiind o grupare de artiști deosebit de activi, din nou spun, pe plan național. Poziția ne-am creat-o prin expoziții fără rabat de la calitate, prin promovare susținută, în ani, așa că pandemia nu a făcut decât să ne dea mai mult timp și spațiu pentru promovare, desigur, online. Vorbesc despre poziția artei plastice brăilene pe plan național, acolo unde este recunoscută. Pe plan local ,,cine-i profet în satul lui?” Aici suntem la îndemână, bucuroși să avem din trei în trei săptămâni o nouă expoziție în Galeria de Artă Brăila – cu artiști importanți din țară (desigur și brăileni) – , chiar mândri să contribuim la părerea lăudabilă despre viața cultural-artistică a Brăilei.

 

-Care au fost cele mai reprezentative evenimente la care au participat artiștii plastici brăileni în cursul acestui an?

-Enumerănd evenimentele, aș nedreptăți pe mulți dintre cei ce au trudit – căci este o trudă – să organizeze evenimente. Vă pot spune că Brăila a fost cinstită, prin invitații personale sau în urma jurizărilor, la cele mai prestigioase expoziții naționale.

 

-Cum a fost anul 2020 pentru dumneavoastră?

-Nu s-a deosebit mult de anii trecuți. A fost un an cu deosebit de multă muncă pentru nevoile filialei, și au fost multe, și mai sunt(!), trudă pentru a găsi resursele financiare necesare Salonului Național de

Plastică Mică Brăila (știți că este cotat ca fiind un reper important între evenimentele de artă plastică națională?), lucru pentru organizare și participări la evenimente naționale, expoziții locale și personale.

 

-În holul Filarmonicii Lyra - George Cavadia din Calea Călăraşilor există o superbă expoziţie de pasteluri şi peisaje și CONFESIUNI sau trăiri semnate de dumneavoastră. Concomitent, participați, alături de alți mari artiști plastici din țară, la cea de a treia ediție a Bienalei  Gheorghe Anghel, eveniment organizat de Muzeul din Drobeta - Turnu Severin, orașul dumneavoastră de baștină. La câte expoziții ați participat în acest an?

-Doriți punctual? Atunci, să le luăm cronologic:

- 29.02.2020.,,Salonul Național de Plastică Mică Brăila, ediția a XXI-a 2020, la Galeria de Artă Brăila;

- 14.04.2019 ,,Doi călători” Gh.Mosorescu și Florian Mihăilescu la Muzeul ,,Dunării de Jos” Călărași;

- 13.04.2020,,Sed Nomini tuo da gloriam” Expoziție de Florii la Muzeul Național al Satului ,,Dimitrie Gusti” ;

- 19.05.2020. Expoziție on lyne ,,De ziua pictorilor” Centrul de Creație Brăila;

- 14.07.2020. ,,Micul Prinț” Muzeul de Artă Satu Mare și Muzeul de Istorie Satu Mare;         

- 23.07.2020. ,,Dialog plastic Brăila – București” la Galeria de Artă Brăila;

- 28.08.2020. Expoziția  Taberei de creație ,,Isverna Colț de Rai” (9-16.08.2020)la Castelul Artelor Drobeta Turnu Severin;

- 31.08.2020,Expoziției-concurs de artă plastică contemporană,,Saloanele Moldovei Bacău Chișinău” – ed. a XXX-a – Galeriile de Artă ,,Alfa” Bacău;

- 17.09.2020. ,,Confesiune” Gh. Mosorescu, în sala ,,Gh. Anghel” din Palatul Culturii  ,,Teodor Costescu” Drobeta Turnu Severin;

- 24.09.2020. ,,Pasteluri” Gh.Mosorescu, în holul Filarmonicii Lyra – George Cavadia” Brăila;

- 25.09.2020. ,,Mărturii cromatice” la Biblioteca Județeană ,,Al. Odobescu” Călărași;

- 30.09.2020 Expoziția taberei,,Culorile speranței " (23-30.09.2020) la Muzeul de Artă ,, Ion Ionescu-Quintus” Ploiești;

- 03.10 – 30.10.2020. ,,Salonul Național de Arte Vizuale,,Interferențe” Camil Ressu” în Galeria de Artă ,,Ștefan Luchian” a Muzeului Județean Botoșani;

- 05.10.2020.,,2000#20 Art” la Galeria de Artă Brăila;

10.10.2020. Bienala Internațională ,,Ion Andreescu” Buzău, la Galeria de Artă Buzău

- 19.10.2020. ,,Artă plastică contemporană din România” ed. a II-a la Muzeul Castelului Corvinilor Hunedoara;

- 27.10.2020.Salonul Anual de Artă Plastcă ,,Fereastră semn – semn fereastră” ed.a VII-a la muzeul de Artă Satu Mare;

- 11.2020. Bienala ,,Gheorghe Anghel” ediția a 3-a, 2020, în Secția Artă de la Muzeul Regiunii Porţilor de Fier Drobeta Turnu Severin;

- 11.2020.,,S.N.A.C. 2020” (Salonul Național de Artă Contemporană) București la Galeria ,,Căminul Artei” București;

- 03.11.2020 ,,Artă plastică contemporană din România„ ed. a II-a la Muzeul Civilizaței Dacice și Romane Deva, Hunedoara;

- 7.12.2020. ,,Salonul Anual al Artiștilor Plastici Brăileni” la Galeria de Artă Brăila.

Parte dintre membrii Filialei Brăila a U.A.P.România au fost prezenți la  unele dintre aceste activități naționale sau locale.

 

-Dincolo de activitatea pe care o depuneți în calitate de preşedinte al  Uniunii Artiştilor Plastici din România - Filiala Brăila, dumneavoastră aveți o intensă activitate ca profesor și ați îndrumat generații de elevi ai Liceului de Artă. Există elevi ai dv. care expun în prezent alături de profesorul lor?

-Da, am fost profesor, la grupa  de scenografie a liceului, timp de 20 de ani. Suficient timp pentru creșterea multor generații de artiști. Foști elevi ai liceului, acum colegi pe simezele brăilene, sunt cei ce formează aripa cea tânără a filialei: Cristian Radu, Ghinea Stelian, Raluca Iancu Spătaru, Bogdan Mosorescu, Traian Țamuris, Maricica Cârstiuc, Maria-Mădălina Mânzu, Ana-Maria Dobre, Paul Petrov, Florentina Giol, Nicoleta Olteanu, Veronica Olteanu, Luciana Terente, Raluca Tătaru, Elena Kaloxilos Moraru. Sunt cei ce activează în Brăila, dar mulți dintre foștii elevi ai liceului sunt de găsit pe cele mai neașteptate simeze din țară.

 

-Ca scenograf al Teatrului MARIA FILOTTI, numele dumneavoastră apare pe afișele multor spectacole iubite de brăileni. Ne puteți spune câteva dintre acestea?

-În 37ani de scenografie s-au adunat peste 80 de spectacole, dacă iau în considerație și punerile în scenă din Republica Moldova, Bulgaria, sau Teatrul Național București, în afară de cele din Brăila.

De la Teatrul Dramatic ,,Maria Filotti” Brăila, mai proaspete în memoria spectatorilor sunt aceste spectacole, lucrate cu regizori respectabili ai scenei românești:

Regele gol de Evgheni Șvarț  – regia Lucian Sabados – 2018;

Bărbați, femei și viața dintre ei de A. P. Cehov – direcție de scenă Victor Ioan Frunză – 2017;

Schimb urgent...Trei surori de Nagle Jackson – regia Lucian Sabados – 2016;

Poveşti de familie de Biljana Srbljanovic – regia Vlad Cristache – 2011;

O scrisoare pierdută de I.L.Caragiale – regia Lucian Sabados – 2011;

Scandal în culise de Michael Frayn, regia Radu Nechifor – 2011;

Peer Gynt de H. Ibsen, regia Vlad Cristache – 2010.

 

-Ce vă doriți de la anul care vine pe plan profesional, dar și personal?

-Să am puterea de a merge mai departe pe drumul deja construit, primesc cu drag orice ajutor, iar dacă nu, desigur, îmi doresc să fiu lăsat să fac ceea ce știu pentru cultura și recunoașterea Brăilei ca centru important în arta platică românească.

Și cred că este locul potrivit să mulțumesc Consiliului Județean, care, prin Centrul de Creație Brăila ne este alături.

 

-Aveți un mesaj pentru iubitorii de artă din Brăila, cât și din țară?

-„Stări de spirit, asta trebuie dat altora; nu conţinuturi, nu sfaturi, nu învăţături.” spunea Constantin Noica. Iubitorii de artă știu bine că într-o expoziție stări găsesc. Dacă nu-și pot dărui pentru casa lor ceea ce noi oferim, Galeria de Artă Brăila are ușile gratuit deschise sufletelor lor. Și dacă nu pot să vină, ne găsesc online.

Mesajele celor două saloane ale acestui an deosebit au fost: ,,suntem” și ,, oameni buni, noi nu v-am uitat!”. Suntem aici pentru spiritul dumneavoastră. Cine va fi alături de noi?

Sărbători fericite!

 

-Vă mulțumesc pentru aceste cuvinte!

-Plăcerea a fost a mea!

A consemnat Tudorița TARNIȚĂ

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro