Mergi la conţinutul principal

Artă decorativă de pe vremea lui Ceauşescu, lăsată sub preş

Dacă tot ne-am hotărât să intrăm în competiţia dură a câştigării titlului de Capitală Culturală Europeană, ar trebui să repunem în valoare şi cele câteva mozaicuri executate artistic pe faţadele unor blocuri, la hotelul Traian, fostul Centru Teritorial de Calcul sau căminele culturale din comunele Bărăganu şi Gropeni. 

Să exemplificăm doar cu blocurile A1 - A4 din Hipodrom, construite în anul 1966. Aşa cum erau prezentate în lucrarea "Monumentele Judeţului Brăila", aceste mozaicuri sunt din marmură, gresie şi piatră naturală, iar prin talentul şi truda unor artişti consacraţi ele au fost realizate la dimensiuni considerabile de până la 420x820 cm.
"Prin forme aluzive, simplificare şi expresivitate sau compoziţii nefigurative, armonizând linii şi suprafeţe de culoare, ele reprezintă zborul păsărilor de apă, gingăşia şi transparenţa petalelor purtate de apă, bărci cu pânze, etc", notează specialiştii.
Păcat însă! Vegetaţia plantată ori crescută haotic a estompat aproape total amintitele mozaicuri. S-a încercat, recent, o scoatere a lor la lumină, însă acţiunea nu a fost dusă până la capăt.
Dar ce să mai spunem de jungla care a cotropit şi sufocat spaţiile dintre blocurile din Hipodrom şi Obor sau de plăcuţele ceramice ireproşabil puse în operă pe faţadele unor blocuri , odată cu o serie de jocuri geometrice ale panourilor prefabricate, şi ele astupate/sluţite de brambureala în care s-a făcut izolarea termică a multor blocuri şi chiar balcoane...

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

Arbo300x600

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro