Dacă tot ne-am hotărât să intrăm în competiţia dură a câştigării titlului de Capitală Culturală Europeană, ar trebui să repunem în valoare şi cele câteva mozaicuri executate artistic pe faţadele unor blocuri, la hotelul Traian, fostul Centru Teritorial de Calcul sau căminele culturale din comunele Bărăganu şi Gropeni.
Să exemplificăm doar cu blocurile A1 - A4 din Hipodrom, construite în anul 1966. Aşa cum erau prezentate în lucrarea "Monumentele Judeţului Brăila", aceste mozaicuri sunt din marmură, gresie şi piatră naturală, iar prin talentul şi truda unor artişti consacraţi ele au fost realizate la dimensiuni considerabile de până la 420x820 cm.
"Prin forme aluzive, simplificare şi expresivitate sau compoziţii nefigurative, armonizând linii şi suprafeţe de culoare, ele reprezintă zborul păsărilor de apă, gingăşia şi transparenţa petalelor purtate de apă, bărci cu pânze, etc", notează specialiştii.
Păcat însă! Vegetaţia plantată ori crescută haotic a estompat aproape total amintitele mozaicuri. S-a încercat, recent, o scoatere a lor la lumină, însă acţiunea nu a fost dusă până la capăt.
Dar ce să mai spunem de jungla care a cotropit şi sufocat spaţiile dintre blocurile din Hipodrom şi Obor sau de plăcuţele ceramice ireproşabil puse în operă pe faţadele unor blocuri , odată cu o serie de jocuri geometrice ale panourilor prefabricate, şi ele astupate/sluţite de brambureala în care s-a făcut izolarea termică a multor blocuri şi chiar balcoane...