• este vorba despre un proiect privind realizarea unui plan de amenajare a teritoriului intercomunitar al Staţiunii Lacu Sărat, ce a fost urcat deja în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice de către CJ Brăila • întrebat în legătură cu acest lucru, în condiţiile în care asociaţia “Lacu Sărat” a picat, preşedintele Consiliului, Francisk Chiriac, a explicat că este o idee mai veche, pe care ar vrea să o continue • dacă va fi adjudecat, odată finalizat acest plan ar urma să fie transmis cu titlu gratuit Primăriei Chiscani • primarul Costică Cojea s-a arătat extrem de încântat de idee şi precizează că, în sfârşit, s-a ajuns la un numitor comun şi se fac paşi concreţi privind dezvoltarea staţiunii, aşa cum este normal
După scandalul privind respingerea de către consilierii locali din comuna Chiscani a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară “Lacu Sărat”, autorităţile brăilene par să cadă, în sfârşit, la pace şi să încerce să dezvolte staţiunea, aşa cum este normal. Primii paşi în privinţa acestui armistiţiu par să vină din direcţia Consiliului Judeţean Brăila, care a urcat de curând în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice un proiect investiţional privind realizarea unui plan “de amenajare a teritoriului intercomunitar Staţiunea Lacu Sărat”. Mai interesantă este poziţia preşedintelui CJ Brăila, Francisk Chiriac, care susţine că deşi proiectul asocierii dintre judeţ, municipiu şi comuna Chiscani a picat, nu poate să ingnore faptul că staţiunea are nevoie să se dezvolte, prin urmare, chiar dacă nu a renunţat la ideea ADI “Lacu Sărat”, a decis să dea totuşi undă verde realizării unui asemenea plan. Mai mult, Chiriac a punctat că odată adjudecat şi realizat, chiar dacă CJ Brăila va suporta costurile (puţin peste 300.000 lei), îl va preda în totalitate Primăriei Chiscani, cu titlu gratuit, pentru a-l pune în aplicare.
La rândul său, primarul comunei Chiscani, Costică Cojea, a precizat că ştie despre existenţa acestui proiect şi s-a arătat extrem de bucuros de faptul că autorităţile brăilene au decis să îi sprijine demersurile privind dezvoltarea staţiunii şi că în sfârşit s-a ajuns la un numitor comun.
Chiriac: «Chiar dacă nu putem să investim acolo, îl predăm Chiscaniului»
Contactat de redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei” în privinţa “Planului de amenajare a teritoriului intercomunitar Staţiunea Lacu Sărat - Judeţul Brăila”, postat pe siteul SEAP, preşedintele Consiliului Judeţean, Francisk Chiriac, a explicat că este vorba despre un proiect mai vechi, început înainte ca discuţiile despre realizare a asocierii să se împotmolească. Cu alte cuvinte, la iniţiativa arhitectului-şef al judeţului, Costel Drăgan, discuţiile au continuat şi intenţia s-a materializat.
“Sunt câteva proiecte din urmă legate de Chiscani. Chiar dacă nu putem să investim acolo, îl predăm Chiscaniului. Era procedura de achiziţie lansată şi dacă se adjudecă o să facem noi, pe banii noştri, proiectul. Până la urmă comuna Chiscani e tot din judeţul Brăila. Nu facem abstracţie. Noi continuăm să facem lucruri pentru dezvoltarea staţiunii. Nu are legătură cu asocierea. Oricum, nu e o sumă fabuloasă. Chiar dacă îl facem, îl predăm cu titlu gratuit comunei Chiscani. Nu le vom cere bani. Nu vreau să îi încurc sub nicio formă”, a declarat Chiriac.
Chiar şi aşa, sursa citată a dorit să precizeze că încă nu a renunţat la ideea realizării Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară “Lacu Sărat”, pe care o consideră cea mai bună variantă de a schimba aspectul zonei, bineînţeles prin fonduri europene.
“Eu chiar sper să revină la sentimente mai bune cei din Chiscani şi să se gândească din nou la asociere, pentru că asta e singura soluţie pentru dezvoltarea zonei. Dar, oricum, de principiu, tot ce avem făcut pe Staţiunea Lacu Sărat, dacă domnul primar Cojea ne va solicita, îi vom da cu mare drag şi fără costuri. Cum v-am spus, nu îl vom pune să plătească acest plan, de exemplu. Facem un protocol de colaborare prin care i-l dăm cu titlu gratuit. Pentru că v-am spus: CJ Brăila are grijă de toate Unităţile Administrativ Teritoriale din judeţul nostru. Chiar dacă există această speţă cu Staţiunea, asta nu înseamnă că ne vom da la o parte de la a-i ajuta”, a conchis preşedintele CJ Brăila.
Cojea, încântat de “cadoul” de la CJ Brăila
La rândul său, primarul comunei Chiscani, Costică Cojea, a afirmat că este un gest lăudabil făcut de CJ Brăila, ceea ce dă semne că lucrurile se pot schimba în bine. Primarul a susţinut că ştia de existenţa proiectului urcat în SEAP, deoarece a purtat mai multe discuţii tehnice pe această temă cu arhitectul-şef al judeţului.
“Da, ştiu de el. Este un proiect pornit mai demult. L-am tot discutat. Avem şi noi o dezvoltare pe Lacul 2. Chiar zilele trecute am avut o discuţie cu arhitectul-şef. Este într-un stadiu avansat. Ei i-au dat drumul şi o să ni-l predea nouă la final. Vrem să cuplăm şi proiectele noastre privind celelalte două lacuri. Săptămâna viitoare vin şi cei de la institutul balneo, aici. Deja colaborăm, discutăm pentru dezvoltare. Chiar ne dorim să dezvoltăm. Interesul este comun. Ce să mai!”, a declarat Cojea.
Primarul comunei Chiscani a dorit să puncteze că, odată realizat acest plan, la implementarea lui se va baza pe propriile fonduri, dar speră să aibă sprijin şi din partea CJ Brăila. În mod special însă, speră să obţină finanţare din fonduri europene.
“E vorba despre un plan pentru dezvoltarea staţiunii, cu centre de interes, cu ceea ce spuneam eu, cu o bază de recreere. Deci conţine elemente care vor conduce la ridicarea Lacu Sărat la rangul de staţiune de interes naţional. Banii vor veni din toate părţile. Şi de la bugetul comunei Chiscani, poate şi de la CJ Brăila, noi seperăm să atragem fonduri europene. Dar luăm în calcul tot ce putem atrage ca să dezvoltăm. Acest plan este separat de asocierea care s-a dorit. Proiectul este pornit mai demult. Era deja în stadiu avansat când au fost discuţiile cu asocierea şi mergem înainte cu el. Dar eforturile sunt comune. Vrem să facem! Aste este important. E bine că am ajuns la numitorul ăsta comun. Şi ei (n.r. - Consiliul Judeţean Brăila) ne ajută. Este o înţelegere. Ne dorim lucrul ăsta”, a conchis Cojea.
Reaminitim că, în 2016, după mai bine de un deceniu de incertitudini, orgolii şi certuri, care până la urmă au dus la un proces în instanţă, între municipiul Brăila şi comuna Chiscani, situaţia Staţiunii Lacu Sărat a fost tranşată de o decizie definitivă a Justiţiei. Curtea de Apel Constanţa a emis o sentinţă defirnitivă şi irevocabilă: dreptul de administrare a Staţiunii Lacu Sărat îi aparţine Chiscaniului. Ulterior, liderii administraţiei brăilene, plecând de la ideea că în comună există un primar de aceeaşi coloratură politică, au încercat să realizeze o asociere între judeţ, municipiu şi Chiscani, pentru dezvoltarea staţiunii. Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară “Lacu Sărat” a fost aprobată în CJ şi CLM, însă a picat de două ori la rând în Consiliul Local al comunei, ceea ce a declanşat un scandal monstru, în special în curtea PSD. Pe de altă parte, primarul Chiscaniului, Costică Cojea, a început un proces de dezvoltare a staţiunii, precizând că îşi doreşte să ridice Lacu Sărat, la rangul de staţiune de nivel naţional.
“Cadoul” de la CJ Brăila are o valoare de aproximativ 302.000 lei, fără TVA
Potrivit anunţului postat, zilele trecute, în SEAP (sistemul electronic de achiziţii publice) de către Consiliul Judeţean Brăila, obiectul contractului privind acest “Plan de amenajare a teritoriului intercomunitar staţiunea Lacu Sărat - Judeţul Brăila” este realizarea unei documentaţii cu caracter director ce are ca scop “transpunerea spaţială a programului de dezvoltare economică, socială, culturală şi instituţională a teritoriului, elaborat de către autorităţile judeţene, pentru teritoriul pe care-l gestionează”. Contractul acoperă patru etape după cum urmează: Etapa I - Ridicări topografice/geotehnice şi Studii de fundamentare, Etapa a II-a - Plan de amenajare a teritoriului intercomunitar, Etapa a III-a - Scenariu Plan Urbanistic şi regulamentele de urbanism pentru zona studiată şi, în fine, Etapa a IV-a - Elaborarea documentaţiilor pentru avize şi acorduri.
Valoarea contractului în discuţie este de 302.521 lei, fără TVA, tipul procedurii alese fiind “Cerere de ofertă / Procedură simplificată - într-o singură etapă”, având drept criteriul de atribuire principiul “preţul cel mai scăzut”.
Firmelor interesate de acest contract li se solicită constituirea unei garanţii de participare în cuantum de 3.000 lei. Data limită de depunere a ofertelor este joi, 19 octombrie, ora 15.00.