Părţile implicate în conflict, adică forţele preşedintelui Bashar al-Assad şi rebelii, trebuie să îşi dea acordul pentru armistiţiu până la 26 februarie, se arată în document, potrivit news.ro.
Duminică, secretarul american de stat John Kerry a precizat că el şi omologul său rus, Serghei Lavrov, au ajuns la un acord de principiu. Luni, trimisul ONU pentru Siria, Staffan de Mistura, a avertizat că această săptămână va fi „crucială" pentru eforturile de a pune capăt luptelor.
La rândul său, preşedintele sirian Bashar al-Assad a avertizat că este dispus să accepte armistiţiul numai dacă teroriştii sau insurgenţii nu vor profita de pe urma încetării focului.
Potrivit unor surse diplomatice occidentale, acordul pentru încetarea focului nu vizează şi operaţiunile împotriva organizaţiilor teroriste Statul Islamic şi Frontul Nusra, care are legături cu al-Qaida.
Analiştii citaţi de BBC sunt sceptici în legătură cu eficienţa unui eventual armistiţiu, în condiţiile în care luptele s-au intensificat în ultima perioadă.
Peste 250.000 de sirieni au fost ucişi în conflictul care macină Siria. Circa 11 milioane de oameni au fost nevoiţi să îşi părăsească locuinţele, iar patru milioane dintre ei au fugit în străinătate.